Εκλογικός χάρτης «καρμπόν»

Έναν μήνα και ένα εκλογικό σύστημα μετά, ο συσχετισμός των δυνάμεων εμφανίζεται αδιατάρακτος.

Έναν μήνα και ένα εκλογικό σύστημα μετά, ο συσχετισμός των δυνάμεων εμφανίζεται αδιατάρακτος

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, το οποίο προκάλεσε έκπληξη στους νικητές και σοκ στους ηττημένους, αποδόθηκε εν πολλοίς στην απλή αναλογική.

Αλλά έναν μήνα και ένα εκλογικό σύστημα μετά, ο συσχετισμός των δυνάμεων εμφανίζεται αδιατάρακτος. Όλες οι μετρήσεις, που πλέον δεν αμφισβητούνται από κανέναν και οι ίδιες δεν αμφισβητούν τον εαυτό τους, αποτυπώνουν στους πίνακές τους τον εκλογικό χάρτη της προηγούμενης κάλπης. Είναι ένας εκλογικός χάρτης «καρμπόν».

Εξαιρώντας κανείς αυτή τη γνώση των αριθμητικών συσχετισμών, παρατηρεί πως παρά τις επιμέρους διαφορές τους οι προεκλογικές περίοδοι των δυο αναμετρήσεων έχουν μια βασική ομοιότητα.

Το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται και πάλι από ένα κόμμα με μια σαφή και απαράλλακτη πρόταση διακυβέρνησης και ένα δεύτερο χωρίς ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης αλλά και χωρίς σταθερό αντιπολιτευτικό βηματισμό.

Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο ηττημένος της αναμέτρησης απέδωσε το θολό μήνυμα της κυβερνητικής του πρότασης στην στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και την αντιπολιτευτική του αστάθεια στην έλλειψη σοβαρότητας.

Από αυτήν την άποψη, θα έχει ενδιαφέρον η αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Τόσο ως προς το μέγεθος της έκπληξης. Αλλά όσο και ως προς την έκταση του σοκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.