Οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς το Κίεβο υποστηρίζει πως σημειώνει περαιτέρω σταδιακή πρόοδο στην αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για την παράδοση των λεγόμενων αμερικανικών μαχητικών τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το γεγονός ότι ξεκίνησε η εκπαίδευση μας δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσουμε μετέπειτα να παραδώσουμε τα αεροσκάφη, αφού μετά οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να τα χειριστούν», είπε γγ του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας κατά την άφιξή του σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη ακολουθεί μήνες εσωτερικής συζήτησης στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους κινδύνους του να αποκτήσει η Ουκρανία F-16 για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος και ενδεχομένως να προκληθεί κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο της επανεξαγωγής των τζετ από οποιαδήποτε χώρα τα έχει στο οπλοστάσιό της.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε τα σχετικά ουκρανικά αιτήματα. Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, θεωρείται ότι στη συνέχεια έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ότι τα αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να στοχεύουν ρωσικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας.

Βέβαια, θα χρειαστούν ακόμη μήνες για την εκπαίδευση των πιλότων της Ουκρανίας, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν πετάξει κυρίως με αεροσκάφη σοβιετικών προδιαγραφών, ενώ η Ουκρανία δεν έχει ακόμη καν κατάλληλους διαδρόμους για F-16 εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνήσουν να παρέχουν το υλικό.