Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που διορίστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2014 για μια περίοδο 4 ετών, έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες και η παραμονή του στο αξίωμα αυτό παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.
Οι σύμμαχοι αναζητούν διάδοχο αλλά δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συναίνεση, και μια νέα παράταση παραμένει ως «σοβαρή επιλογή», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί διπλωμάτες της Συμμαχίας.
«Δεν σκοπεύω να ζητήσω παράταση», δήλωσε ο Νορβηγός σε συνάντησή του με δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για πιθανούς διαδόχους. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να καθοριστεί από τους 31 συμμάχους», δήλωσε. «Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει αυτή η συμμαχία, με εξαίρεση μία, αυτή που αφορά το μέλλον μου».
Συχνά ακούγονται τα ονόματα πολλών πιθανών διαδόχων: η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Η Φρέντερικσεν δήλωσε σήμερα ότι η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα είναι μια «πραγματικά καλή λύση». «Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου και σκοπεύω να την κρατήσω. Άρα όχι, δεν βρίσκομαι καθ’ οδόν προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε η Φρέντερικσεν στο δανέζικο δίκτυο DR, όταν ρωτήθηκε για το δικό της ενδιαφέρον για το ύπατο αξίωμα στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν τον τελικό λόγο αλλά η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ καλύπτεται από Ευρωπαίο.
Ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να έχει, όπως και εκείνος, θητεύσει ως αρχηγός κυβέρνησης. Οι 22 ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η θέση θα καλυφθεί από δικό τους αξιωματούχο και θέλουν να διοριστεί στο αξίωμα αυτό μια γυναίκα, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί», επιμένουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες της Συμμαχίας. Ο προκάτοχος του Στόλτενμπεργκ, ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, είχε προταθεί για τη θέση τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο που επιβεβαίωσε τον διορισμό του.
Η σύνοδος του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου αναμένεται να είναι καθοριστική καθώς υπάρχει η βούληση να διορισθεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με τη διαδικασία διορισμού των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης της Συμμαχίας