Δραματικές είναι οι ώρες για τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου πλοίου που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου, παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ζωές.
Μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν αποβεί άκαρπες και όσο περνάει η ώρα οι ελπίδες να βρεθεί κάποιος ζωντανός λιγοστεύουν, οι συγγενείς των προσφύγων και των μεταναστών προσπαθούν να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η μεταφορά των σορών έχει ολοκληρωθεί από την Καλαμάτα στην Αθήνα με δύο πλοία, ένα του Λιμενικού(40 σοροί) και ένα του Πολεμικού Ναυτικού (39 σοροί). Στην Καλαμάτα έχει γίνει η λήψη DNA από τις σορούς και τους έχει δοθεί ένας ειδικός κωδικός αριθμός.
Η νεκροτομή θα γίνει ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Σε λίγη ώρα αναμένετε να φτάσει ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, μαζί με τους δύο Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου.
Λυγίζουν οι γιατροί – Συγκλονίζει μαρτυρία
Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας βρίσκονται 27 άτομα εκ των οποίων οι 16 είναι ανήλικοι. Δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά έχουν υποστεί κλονισμό.
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, που περιέθαλψε διασωθέντες μίλησε στους δημοσιογράφους και με δάκρυα στα μάτια αφηγήθηκε ότι έδωσε το κινητό του σε έναν διασωθέντα για να μιλήσει με συγγενείς του στην Αίγυπτο.
Όπως είπε, έδωσε το κινητό του σε έναν διασωθέντα για να μιλήσει με συγγενείς του στην Αίγυπτο. Μετά ο αριθμός του κυκλοφόρησε με αποτέλεσμα να δεχτεί αμέτρητες κλήσεις από αγνώστους, που αγωνιούσαν για την τύχη των δικών του ανθρώπων.
«Εγώ να σας πω, αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να πάρουν και να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο. Αυτό…», είπε αρχικά.
Μάλιστα, κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και στοιχεία των συγγενών τους που αναζητούν ρωτώντας αν τους έχει δει.
Όταν ρωτήθηκε για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που λέγεται ότι ήταν στα αμπάρια του πλοίου, απάντησε: «Εγώ ρώτησα έναν ασθενή ο οποίος μου είπε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών. Τον ρώτησα αν είναι 100 και μου είπε “είναι κάπου εκεί”».
Αναζητούν διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες
Τα έμπειρα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό οι υπεύθυνοι του ταξιδιού του αλιευτικού, στο ταξίδι θανάτου στη Μεσόγειο, να βρίσκονται μεταξύ των 104 ανθρώπων που κατάφεραν να περισυλλέξουν οι διασώστες.
Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, με τη λήψη καταθέσεων από τους μετανάστες που διαμένουν σε ειδικούς χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα, οι Αρχές κάνουν προανάκριση σε επτά άτομα αιγυπτιακής καταγωγής και όπως φαίνεται και οι επτά εμπλέκονται στην διακίνηση.
Σύμφωνα με τα μηνύματα που αντάλλαξαν οι μετανάστες με τους δικούς τους ανθρώπους οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν πάνω από 700.
«Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των επιβαινόντων»
«Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Οσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί «συσκευάστηκαν», ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Οπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.