Δεύτερη μέρα ερευνών σήμερα στην Πύλο για την ανεύρεση επιζώντων και οι ελπίδες ώρα με την ώρα εξανεμίζονται. Μετά τον εντοπισμό των 78 πτωμάτων δεν έχει βρεθεί ούτε μία σορός, που να δώσει ελπίδα μέσα από τον υγρό τάφο του βαθύτερου σημείου της Μεσογείου, εκεί που χάθηκαν τόσες αθώως ψυχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 568. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και τις πρώτες επαφές με τους ήδη συλληφθέντες δουλεμπόρους. Όμως η σχετική έρευνα για τον πλήρη προσδιορισμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους συνεχίζεται.
Το Λιμενικό, μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία, προχώρησε στις συλλήψεις εννιά ατόμων, που φέρονται να είναι οι διακινητές, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής και κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση. Για τον κάθε επιβάτη οι αιγύπτιοι διακινητές φέρεται ότι πήραν 6.000 ευρώ. Η ανατροπή στην υπόθεση είναι ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο, κάνοντας στάση στο λιμάνι Τομπρούκ πριν ξεκινήσει ξανά για την Ιταλία.
Ακόμα τραγικότερη είναι η πληροφορία ότι μέσα στα αμπάρια ήταν κλειδωμένα 100 γυναικόπεδα. «Όταν μπαίνουν μέσα τέτοιοι αθώοι άνθρωποι τα γυναικόπαιδα τα βάζουν στους κάτω χώρους ώστε να προστατεύονται σε σχέση με τους ενήλικους. Τους κλειδώνουν με σκοπό να μην μετακινηθούν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους» είπε στην ΕΡΤ ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.
«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους. Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους γι’ αυτό και χάνουν τη ζωή τους» είπε.
Ο εκβιασμός με το νερό
Οι πληροφορίες θέλουν το κύκλωμα διακίνησης να είχε σελίδα στο Facebook όπου εκεί είχαν αποτανθεί οι απελπισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητώντας τη Γη της επαγγελίας στην Ευρώπη.
Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με την ΕΡΤ, για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μαρία Σταθοπούλου. Και μάλιστα ο εκβιασμός αφορούσε ένα πολύτιμο αγαθό, το νερό. «Σε περίπτωση δηλαδή που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό. Εκεί αποδίδουν ουσιαστικά και οι αρχές το γεγονός ότι εμπορικό πλοίο που τους είχε δώσει τρόφιμα και μπουκαλάκια με νερό, κάποια στιγμή πέταξε τα μπουκαλάκια νερό μέσα στη θάλασσα. Τους εκβίαζαν με το πιο πολύτιμο αγαθό».
«Η κλίση προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές»
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος Νίκος Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του σκάφους και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές. «Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ τραγική, ένας ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός θα έλεγα και αυτές τις καταστάσεις τις προλαβαίνεις μόνο με τον τρόπο τον οποίο σας λέω. Πρέπει να γίνει ένα restart σε όλο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», τόνισε.
Αναφέρθηκε και στο ναυαγοσωστικό, το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο ήταν το πλησιέστερο στην περιοχή προσθέτοντας ότι για μια επιχείρηση διάσωσης πρέπει να είναι κοντά και διασωστικά σκάφη. «Χρειαζόμαστε ναυαγοσωστικά σκάφη» είπε.
Πρόσθεσε ότι στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας είχε φτάσει τόσο το «Αιγαίο Πέλαγος» όσο και ένα ακόμη μεγάλο σκάφος, που θα μπορούσαν να πάρουν πάνω όλο τον κόσμο που ήταν στοιβαγμένοι σαν τα σταφύλια, αλλά και να το κρατήσουν στην επιφάνεια, στηρίζοντάς το όταν θα είχε πάρει κλίση.
Όπως ανέφερε για όσα έγιναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης «22:40 έφτασε το σκάφος του Λιμενικού και παρακολουθούσε διακριτικά το αλιευτικό. Στη 01:40 το αλιευτικό έδωσε σήμα ότι έχει βλάβη και σταμάτησε η μηχανή του. Τότε είδε το σκάφος το οποίο είχε αρκετό κόσμο στο πάνω κατάστρωμα, επομένως το κέντρο βάρους του ήταν αρκετά ψηλά, να κάνει παλάτζα δεξιά- αριστερά- δεξιά και τούμπαρε».
Στην Αθήνα οι 78 σοροί
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς.
Το μεσημέρι βρέθηκε στην Καλαμάτα ο εκτελεστικός διευθυντής της Φρόντεξ. Ο κ . Χανς Λέιτενς συμμετείχε σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ναυτικό δυστύχημα. «Η καρδιά μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε. Οι 104 διασωθέντες μετανάστες αναμένεται άμεσα να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.
Δεκάδες φαναράκια για τους νεκρούς
Δεκάδες φαναράκια στον ουρανό άφησαν οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των φορέων στο Σύνταγμα για το πολύνεκρο ναυάγιο. «Έγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί. Απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα.
Στο συλλαλητήριο απαγγέλθηκε το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν…». Συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.