Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αποθήκη του λιμανιού της Καλαμάτας, όπου βρίσκονται οι διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενημερώθηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την εξέλιξη των ερευνών.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψη ανέφερε:
«Σήμερα θέλω να μιλήσω την γλώσσα της αλήθειας. Και να πω ότι δυστυχώς σε αυτή την Ευρώπη όπου γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και αξίες του Διαφωτισμού, πανανθρώπινες αξίες, η αξία της ανθρώπινης ζωής, δυστυχώς σήμερα η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα, όπου επισκέφθηκε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αποθήκη του λιμανιού της πόλης. Εκεί βρίσκονται οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.
«Και θέλω να πω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές, στην μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη εδώ και χρόνια», πρόσθεσε, αναφέροντας πως η πολιτική της Ευρώπης μετατρέπει τις θάλασσες σε υδάτινους τάφους. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας, διότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει», ανέφερε.
«Επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα. Επιβάλλεται από την λογική. Επιβάλλεται όμως από τις αξίες μας και το διεθνές δίκαιο, την ίδια στιγμή, να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορείς να κάνεις το ένα δίχως το άλλο. Πρέπει ταυτόχρονα να τα κάνουμε και τα δύο», συνέχισε.
Όπως υπογράμμισε, απατείται να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Εξηγώντας τι εννοεί, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ένα σύμφωνο που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής, και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, «όχι μόνο τείχη».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ο κ. Τσίπρας έθεσε κάποια ερωτήματα:
- Γιατί όταν βλέπουν, εντοπίζουν, προσεγγίζουν οι αρχές ένα υπερφορτωμένο πλοίο, με 700 και πλέον ανθρώπους, έτοιμο να βυθιστεί, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια είναι τα πρωτόκολλα της Frontex- που ακολουθούν και οι ελληνικές αρχές- που δεν επιβάλλουν την διάσωσή του;
- Αρκεί η διαβεβαίωση, αν έγινε, από την πλευρά του υποτιθέμενου καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς θα αρνήθηκε διάσωση γιατί θα ήξερε ότι αν επέμβουν οι αρχές, θα συλληφθεί;
- Είναι η προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι;
«Η φωτογραφία που πήρε το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού είναι συγκλονιστική. Δείχνει ανθρώπους με ανοιχτά τα χέρια να ζητούν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που συνάντησα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ανέφεραν πως ζητούσαν βοήθεια.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να επιρρίψει καμία ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος. «Ίσα ίσα είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Είναι εδώ νύχτα μέρα. Θέλω όμως να θέσω καίρια ερωτήματα για τα πρωτόκολλα, την πολιτική που ακολουθείται».