Κλιματική κρίση: Φόβοι για το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – Εκτόξευση της θερμοκρασίας παγκοσμίως

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η θερμοκρασία του Ιουνίου σημειώνουν ρεκόρ ενόψει του Ελ Νίνιο που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έχει σημαντική επίδραση στην εκτόξευση της θερμοκρασίας παγκοσμίως

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες επιταχύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το μήνα, ένα δυσοίωνο σημάδι για την κλιματική κρίση ενόψει ενός Ελ Νίνιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει το 2023 στο να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής για τον Ιούνιο είναι σχεδόν 1C (1,8F) πάνω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί, για τον ίδιο μήνα, από το 1979. Ενώ ο μήνας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ίσως τελικά να μην επιβεβαιωθεί το νέο ρεκόρ για τις θερμοκρασίες του Ιουνίου, οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι ακολουθεί ένα μοτίβο ενίσχυσης της παγκόσμιας θέρμανσης που θα μπορούσε να δει το τρέχον έτος να ονομάζεται το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2016.

Η καύση των ορυκτών καυσίμων και οι υψηλές θερμοκρασίες

Οι μακροπρόθεσμες συνθήκες θέρμανσης που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων θα λάβουν πιθανότατα μια επιπλέον αύξηση θερμότητας μέσω του Ελ Νίνιο, ενός φυσικά επαναλαμβανόμενου φαινομένου όπου τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού θερμαίνονται, προκαλώντας συνήθως την εκτόξευση των θερμοκρασιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ελ Νίνιο είναι εδώ και ενισχύεται

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) δήλωσε ότι οι συνθήκες Ελ Νίνιο είναι πλέον παρούσες και θα «ενισχυθούν σταδιακά» μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι η ανθρωπογενής θέρμανση θα επιδεινωθεί προσθέτοντας από 0,1 έως 0,2C (0,18F έως 0,36F) στη συνολική παγκόσμια θερμοκρασία.

REUTERS/John Vizcaino/File Photo

«2023, το θερμότερο έτος που θα έχει ποτέ καταγραφεί»

«Η ανωμαλία της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά και το 2023 θα είναι σίγουρα το θερμότερο έτος που θα έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε ο Mann. «Αυτό είναι πιθανό να ισχύει και για σχεδόν κάθε έτος El Niño στο μέλλον, όσο συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη με την καύση ορυκτών καυσίμων και τη ρύπανση από τον άνθρακα».

EPA/JUSTIN LANE

Ο Mika Rantanen, ένας Φινλανδός μετεωρολόγος, δήλωσε ότι η η ζέστη μέχρι στιγμής αυτό το μήνα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και πως είναι  «αρκετά βέβαιο»  ότι θα οδηγήσει σε ένα «θερμό ρεκόρ» για τον Ιούνιο.

Σοβαροί καύσωνες  μέχρι τη Σιβηρία

Φέτος έχουν ήδη σημειωθεί σοβαροί καύσωνες που ταλαιπώρησαν μέρη από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι τη Σιβηρία και την Ισπανία, ενώ η καυτή ζέστη στον Καναδά συνέβαλε στην πρόκληση τεράστιων πυρκαγιών που κάλυψαν με τοξικό καπνό τον ουρανό πάνω από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Ο φετιντός ο 3ος θερμότερος Μάιος στα τελευταία 174 χρόνια

Σύμφωνα με μια ενημέρωση που εξέδωσε η Noaa την Τετάρτη, ο κόσμος είχε τον τρίτο θερμότερο Μάιο στα 174 χρόνια καταγραφής της θερμοκρασίας, με τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική να έχουν τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Noaa είναι πιο επιφυλακτικός σχετικά με τις προοπτικές ενός ετήσιου ρεκόρ ζέστης το 2023, τοποθετώντας τις πιθανότητες σε περίπου 12%, αλλά δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρονιά θα καταταγεί στις 10 θερμότερες και πολύ πιθανόν θα είναι στις πέντε πρώτες.

EPA/SASCHA STEINBACH

Ελ Νίνιο και εκπομπές ρύπων εκτοξεύουν τη θερμοκρασία

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πιθανότατα θα εκτοξευθούν κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενες από το Ελ Νίνιο καθώς και από τις εκπομπές ρύπων, με ένα νέο ρεκόρ ζέστης.

Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα η μέση θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 1,5C (2,7F), ένα βασικό όριο που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις και στο οποίο οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και άλλες κλιματικές επιπτώσεις γίνονται σημαντικά χειρότερες.

Εκρηξη θερμότητα και στις θάλασσες

Ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται τη ζέστη στην ξηρά, μια ακόμη πιο σημαντική έκρηξη θερμότητας παρατηρείται στις θάλασσες, με τη Noaa να επιβεβαιώνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια των ωκεανών τον Μάιο. Η υπερβολική θερμότητα στους ωκεανούς, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, επηρεάζει τις συνολικές παγκόσμιες θερμοκρασίες, καθώς και την αλλοίωση των πληθυσμών των ψαριών, τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις ακτές.

«Οι ωκεανοί θερμαίνονται σταθερά, αλλά τώρα βλέπουμε θερμοκρασίες ρεκόρ, γεγονός που είναι σίγουρα ανησυχητικό, δεδομένου ότι αναμένουμε ενίσχυση του Ελ Νίνιο», δήλωσε η Ellen Bartow-Gillies, κλιματολόγος στο Noaa. «Αυτό θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο».

Η Bartow-Gillies δήλωσε ότι η Noaa δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί τα δεδομένα θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, αλλά φαίνεται ότι η αυξημένη ζέστη θα συνεχιστεί αυτόν τον μήνα, αν και το Ελ Νίνιο δεν θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μέσα στο έτος. «Έχουμε ξεκινήσει αρκετά ζεστά το έτος, δεν είναι πρωτοφανές, αλλά θα μπορούσαμε να ζεσταθούμε ακόμη περισσότερο λόγω του Ελ Νίνιο», είπε.

Ανεξάρτητα από το αν το 2023 θα είναι τελικά το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ολοφάνερες και δεν θα επιβραδυνθούν μέχρι να μειωθούν ριζικά οι εκπομπές αερίων . 

«Χωρίς ισχυρότερες περικοπές των εκπομπών αερίων, οι αλλαγές που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή των δυσμενών επιπτώσεων που μπορούμε να περιμένουμε να δούμε», δήλωσε η Natalie Mahowald, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Η φετινή χρονιά και τα ακραία φαινόμενα που έχουμε δει μέχρι στιγμής θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.