Η Κίνα αναφέρεται ως «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας που παρουσίασε σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.
«Βλέπουμε ότι τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στην στρατηγική της έναντι του Πεκίνου. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την αποσύνδεση αλλά έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, πρόσθεσε και χαιρέτισε τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που θα έχουν Γερμανία και Κίνα την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της τόνισε ότι δεν υπάρχει μόνο «άσπρο ή μαύρο» στην αντίληψη για την Κίνα: «υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, για παράδειγμα σε ζητήματα δημοκρατίας, αλλά απαιτείται και συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε.
Άμυνα – Σταθερότητα – Βιωσιμότητα το τρίπτυχο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας της Γερμανίας
μετά από μήνες προετοιμασίας και κόντρες μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας.
Πρόκειται για μια «νέα, σημαντική απόφαση της Γερμανίας», είπε ο Σολτς. Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας δεν περιορίζεται στην κλασσική έννοια της εθνικής άμυνας, αλλά άπτεται πολλών παραμέτρων, όπως οι δημοκρατική θεσμοί, η οικονομία και η συνοχή της κοινωνίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι πλέον άτρωτη», διαπίστωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η συμπεριληπτική έννοια της ασφάλειας δεν είναι πλέον στρατός και διπλωματία, αλλά επίσης «η επάρκεια φαρμάκων η κυβερνο-ασφάλεια για τα νοσοκομεία, το καθαρό νερό, η πολιτική προστασία».
Η Γερμανία βλέπει την ασφάλεια στενά δεμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και σε παγκόσμια κλίμακα με κριτήρια την προστασία του κλίματος αλλά και κοινωνικές παραμέτρους, όπως τα δικαιώματα των γυναικών. «Αν το μισό του πληθυσμού δεν είναι ασφαλές, δεν είναι κανένας ασφαλής», είπε η Μπέρμποκ.
Δεν προτείνεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
Πάντως, στην Εθνική Στρατηγική δεν περιλαμβάνεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας που ήθελε ο Λίντνερ και οι Φιλελεύθεροι αλλά και η συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ανεπαρκές το σχέδιο της κυβέρνησης.