Ήταν και εφέτος η χρονιά των γυναικών στην Σχολή Ικάρων. Πριν από λίγες ημέρες αποφοίτησαν επτά από τις οποίες οι τέσσερις ιπτάμενες με την «πουλάδα» καρφιτσωμένη ήδη στην στολή τους. Μία από τις ιπτάμενες κατάγεται από την Κύπρο και προορίζεται ως πιλότος σε μαχητικό ελικόπτερο. Οι υπόλοιπες τρεις, μετά την εκπαίδευσή τους, θα στελεχώσουν τις μοίρες μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα ανταμώσουν σε λίγους μήνες στον ουρανό του Αιγαίου τις άλλες τέσσερις Ελληνίδες που ήδη πετούν με μαχητικά. Δύο πετούν με F- 16 (η μία έχει τη βάση της στην Μοίρα 337 στη Λάρισα και η άλλη στον Αγχίαλο, όπου πρόσφατα τοποθετήθηκε και «έπιασε αμέσως δουλειά»).  Η τρίτη βρίσκεται στα Mirage 2000-5 στην 331 Μοίρα «Θησέας» στην Τανάγρα και έχει ήδη πάρει μέρος σε αναχαιτίσεις, σε εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο αλλά και σε διεθνείς ασκήσεις εντυπωσιάζοντας τους νατοϊκούς συμμάχους μας. Για την τέταρτη Ελληνίδα ιπτάμενη υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι πιλότος στα Phantom στην Ανδραβίδα, εκπαιδεύτρια πιλότων, πήρε μέρος σε διεθνείς ασκήσεις και είναι σήμερα η μοναδική ιπτάμενη… εγκυμονούσα!


(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Είναι τα κορίτσια της Πολεμικής Αεροπορίας που συχνά τις ακούς να τραγουδούν, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους τον ύμνο του αεροπόρου: «Λευτεριά στους ανέμους ζητάω/ έχω πάψει να είμαι θνητός/ ανεβαίνω ψηλά και αγαπάω» και ακόμα « Στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι στο Αιγαίο να δίνω φιλιά…»

***
Αρχίζει η ναυπήγηση και της δεύτερης φρεγάτας Belh@rra

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά αρχίζει η ναυπήγηση και της δεύτερης φρεγάτας Belh@rra στην Γαλλία. Ήδη το πρώτο κομμάτι χάλυβα για την φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ» αποφασίστηκε να κοπεί στα μέσα του Ιουλίου. Η φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ είναι το πλοίο που κατ’ ουσίαν θα ακολουθήσει βήμα – βήμα όλες τις ελληνικές παρεμβάσεις. Και θα έχει με την ολοκλήρωσή του τα 32 «κελιά» που θα φιλοξενούν τους πυραύλους άμυνας περιοχής Aster 30.

***
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε από τη Σαλαμίνα ότι οι καινούργιες φρεγάτες Belh@rra θα εξορμούν από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, χειροκροτήθηκε. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis, ολόκληρος ο ναύσταθμος βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Άλλος ένας Ρώσος κατάσκοπος

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές έσκασε από την ΕΥΠ μια νέα υπόθεση κατασκοπείας μόλις, λίγους μήνες αφότου έγιναν οι αποκαλύψεις για την ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα».Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανάκληση της ιθαγένειας ενός 39χρονου με καταγωγή από τη Ρωσία, αφού έπειτα από έρευνα προέκυψε ότι είχε αποκτήσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα με πλαστά δικαιολογητικά. Τι είχε συμβεί; Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν συσκευές παρακολούθησης με Αυστριακούς αξιωματούχους να αναφέρουν δημόσια ότι «ταυτοποιήσαμε ένα Ρώσο κατάσκοπο».

***
Όταν έπεσε η μπάρα στον Εχίνο

Για την ιστορία και επειδή γίνεται στην προεκλογική περίοδο πολύ λόγος για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η τελευταία από τις επιτηρούμενες ζώνες, οι μπάρες στην ορεινή Θράκη καταργήθηκαν το 1996 από τον τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ, με εντολή Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη και με αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον στρατηγό Παραγιουδάκη.

Επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση, η οποία δημιούργησε τότε νέα δεδομένα στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονότητας και βελτίωσε την εικόνα του ελληνικού κράτους στα μάτια των Ελλήνων μουσουλμάνων. Έτσι η «μπάρα» που οδηγούσε στον Εχίνο και τους υπόλοιπους οικισμούς της ορεινής Ξάνθης υπεστάλη πανηγυρικά το 1996, αλλά ήδη το γκέτο είχε δημιουργηθεί.

Πρακτικά, η «μπάρα» σήμαινε ότι για να μετακινηθεί κανείς εντός της ελληνικής επικράτειας θα έπρεπε να είχε άδεια από αστυνομική ή στρατιωτική αρχή! Για την ιστορία, επίσης αναφέρω ότι με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας μπορούσαν και οι μουσουλμάνοι να εξελιχθούν σε έφεδρους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, μια απόφαση που χαροποίησε την μουσουλμανική κοινότητα.

***
Πόσοι ευρωπαίοι εισαγγελείς χωρούν σε μια Ελλάδα

«Γερμανία γίναμε», αναφώνησε υψηλόβαθμος εισαγγελικός λειτουργός όταν έμαθε ότι αυξάνονται σε 10 οι Έλληνες εισαγγελείς που απασχολούνται ως εισαγγελείς στον θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Η Ελλάδα με τεράστια κενά στην εγχώρια ποινική δίωξη και χιλιάδες ποινικές εκκρεμότητες και πρωτοφανή καθυστέρηση ειδικά στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης προτίθεται να αποφασίσει δια του υπηρεσιακού Υπουργού Δικαιοσύνης να έχει 10 ευρωπαίους εισαγγελείς από 7. Έναν, δηλαδή λιγότερο από την 8 φορές μεγαλύτερη Γερμανία , που έχει 11, και 5 παραπάνω από τη Γαλλία. Και αυτό για να χειρίζονται σε σύνολο 36 υποδέσεις τον χρόνο. Κατά το κοινώς λεγόμενο όλα τάχε η Μαριορή..οι ευρωπαίοι εισαγγελείς τη μαράνανε. Θα ήθελα να μάθω ο επίσης δικαστής υπηρεσιακός Πρωθυπουργός τι λέει για αυτές τις σκέψεις του Υπουργού του;

***
Αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «ανοίγει» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία. Αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περισσότερα από 70 άτομα από την Προεδρία της Δημοκρατίας (ανάμεσά τους και Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς) καθώς και 60 εθελοντές αιμοδότες. Το παρόν θα δώσει η υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΚΕΑ καθώς και οι διευθυντές των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Αττικής, όπως και ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως έδωσε και αίμα και πέρυσι..

***
Στο Καστελλόριζο γάμος γίνεται, με πιθανή παρουσία Ομπάμα

Τον Ιούλιο του 2014, με υψηλές θερμοκρασίες, ο ομογενής Άντριου (Ανδρέας) Λιβέρης, σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα, δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της The Dow Chemical Company, γιόρταζε τα 60α γενέθλιά του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Καστελλόριζο. Τότε είχε προσκληθεί ο Αντώνης Σαμαράς (που ήταν πρωθυπουργός), και Μπιλ Κλίντον και Φρανσουά Ολαντ και παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής από 25 χώρες.

Το πάρτι ήταν μεγαλοπρεπές, τα ΜΜΕ της Δωδεκανήσου το χαρακτήρισαν «χλιδάτο». Το Σάββατο πάλι λαμπρή εκδήλωση ετοιμάζεται στο Καστελλόριζο. Ο Δήμαρχος κ. Σαμψάκος, μου λέει ότι οι ετοιμασίες άρχισαν και όλα δείχνουν πως θα είναι ένα γαμήλιο πάρτι. Ο Ανδρέας Λιβέρης παντρεύει το ερχόμενο Σάββατο τον μικρό του γιο Αντώνη, με την αγαπημένη του Αμέλια ΜακΚίνον και έχει καλέσει την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ.

Ανάμεσά τους, όπως λέγεται, χωρίς ακόμα να επιβεβαιωθεί εάν θα είναι και ο Ομπάμα με την Μισέλ. Και γιατί να μην είναι; Ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Ελλάδα, θα μιλήσει σε συμπόσιο (στο οποίο όπως έμαθα, είναι πολύ πιθανόν να το παρακολουθήσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πολιτικοί) και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και επισκέψεις σε νησιά. Άλλωστε την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα (ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ) είχε υποσχεθεί ότι να ξανάρθει φέρνοντας μαζί του την Μισέλ και τα κορίτσια του.

Προς το παρόν, στο πανέμορφο αυτό ακριτικό νησί έχουν έρθει δύο παπάδες. Ένας στρατιωτικός (που θα παραμείνει) και ένας από την Αυστραλία. Τον περασμένο μήνα οι μελλόνυμφοι είχαν βρεθεί στο Καστελλόριζο για να συναντήσουν τον παπά Γιώργη Μαλτέζο που του ζήτησαν να ευλογήσει τα στέφανα (μαζί με τον ομογενή ιερέα από την Αυστραλία). Τα πρώτα κοντέινερ με τον γαμήλιο εξοπλισμό, λέγεται πως έχουν αρχίσει ήδη να καταφτάνουν στο νησί, ενώ το κτήμα της οικογένειας Μίταρος στο Μανδράκι (συγγενής του Ανδρέα Λιβέρη) πρόκειται εκτός απροόπτου να φιλοξενήσει τη δεξίωση του ζευγαριού, με 200 και πλέον καλεσμένους.