Δραματικές ώρες στην Πύλο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, μετά το ναυάγιο που έγινε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Στο ναυάγιο, που παίρνει διαστάσεις μεγάλης τραγωδίας, υπάρχουν, μέχρι στιγμής, 79 νεκροί και 104 διασωθέντες (όλοι άντρες, καμία γυναίκα και παιδί), και κάθε λεπτό που περνάει οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών ενισχύονται καθώς υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για 750 επιβαίνοντες στο σκάφος. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Νίκος Ευαγγελάτος στο Live News, η σημερινή τραγωδία είναι πιθανό να έχει περισσότερα θύματα και από το ιστορικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα το 2012, όπου έχασαν τη ζωή τους 366 άτομα.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν 25 άτομα, με τον έναν να παίρνει εξιτήριο. Οι επτά από τους 24 βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση καθώς έχουν πυρετό και παρουσιάζουν συμπτώματα αφυδάτωσης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή, αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω σε αυτό. Επειδή το ναυάγιο έγινε νύχτα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους επιβάτες να βρίσκονταν στο αμπάρι και να πέθαναν εγκλωβισμένοι εκεί μέσα.

Οι άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν, ανάμεσα στον κόσμο, και εντόπισαν τρεις φερόμενους ως διακινητές, οι οποίοι έχουν ήδη μεταφερθεί για προανάκριση. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταδίδεται και από τα διεθνή πρακτορεία, όπως το ABC NEWS που φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ.

Το σκάφος φαίνεται πως ταξίδευε αρκετές ημέρες πριν βρεθεί στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (5χλμ βάθος) υπερφορτωμένο και χωρίς κανένα σωσίβιο στο εσωτερικό του. Η επιχείρηση είναι από τις πιο δύσκολες που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ελληνική πολιτεία, γι’ αυτό και οι δυνάμεις είναι μεγάλες: Το Παράκτιο Περιπολικό σκάφου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 03 παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα 3 παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, 1 Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως είπε στο Live News o δημοσιογράφος του TV Best Θέμης Κανελλόπουλος, οι άνδρες της ομάδας ειδικών αποστολών, με 20-25 χρόνια εμπειρίας είπαν ότι δεν έχουν ξαναζήσει ναυάγιο σαν το σημερινό. «Πρώτοι φορά αντικρύζουμε τέτοιο πολύνεκρο, η Λαμπεντούζα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό».

Αρχές και φορείς στην Καλαμάτα έχουν κινητοποιηθεί για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων μεταναστών.Έχει στηθεί ένα υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Στην ουσία τούς στέλνουν στον θάνατο»

Για όσα έγιναν χθες πάνω στο σκάφος και για την επιχείρηση διάσωσης, που είναι σε εξέλιξη, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

«Το βράδυ όταν προσέγγισε το δικό μας Παράκτιο Σκάφος το δικό μας μακροσπικιά είδε στο κατάστρωμα στοιβαγμένα. 25-30 μέτρα σκάφος γεμάτο με ανθρώπους. Οποιοδήποτε νούμερο δεν είναι ασφαλές, δεν έχουμε εικόνα πόσοι ήταν στα αμπάρια. Καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους, οι 100 μεταφέρθηκαν με θαλαμηγό, οι 4 με super puma γιατί έχρηχαν βοήθειας. Σε ένα τέτοιο σκάφος μια μετατόπιση φορτίου μπορεί να φέρει τέτοια αποτελέσματα. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές 2-3 μποφόρ και τη νύχτα ήταν καλές. Τόσοι οι διασωθέντες όσοι και οι σοροί δεν είχαν σωστικό εξοπλισμό, στην ουσία τους στέλνουν στον θάνατο οι δουλέμποροι» είπε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αλιευτικό φαίνεται πως ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης. Σύμφωνα με το Λιμενικό το σκάφος εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι (13/6) από ένα εναέριο μέσο της FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να έχει ζητήσει βοήθεια. Για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο  του Λιμενικού, που εντόπισε το αλιευτικό να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων καλούσε συνεχώς στο σκάφος για την παροχή βοήθειας, όμως οι επιβαίνοντες αρνούνταν. Το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του έδωσε τρόφιμα, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Δεύτερο φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί δεν δέχτηκαν τίποτα.

Βραδινές ώρες επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του σκάφους, όμως εκείνοςι αρνήθηκαν την οποιαδήποτε βοήθεια και δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Το Ελληνικό Ναυτικό παρέμεινε παρέμεινε κοντά στο πλοίο, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με

Στην Καλαμάτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Καλαμάτα πήγε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τραγικό ναυάγιο για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο. «Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι οι νεκροί» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση από τους διασώστες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρούσα σε αιμοδοσία, από την οποία αποχώρησε εσπευσμένα για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Προβληματισμοί για το αυριανό debate

Το ενδεχόμενο να αναβληθεί το debate των πολιτικών αρχηγών για λίγα 24ωρα λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Live News, ανάμεσα στους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν σε αυτό.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει βαρύ κλίμα σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως έντονος προβληματισμός μεταξύ των δημοσιογράφων.

Κανένα κόμμα, σύμφωνα με την εκπομπή του Mega, δεν θέτει θέμα να μην διεξαχθεί το debate. Αν τελικά γίνει αυτή η εισήγηση, τότε πιθανόν να ζητηθεί η σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής για να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της αναβολής. Το debate έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 21:00 στην ΕΡΤ.