Παράκληση, προς τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την περαιτέρω δημόσια αντιπαράθεση για τη Θράκη, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό ζήτημα αντιδικίας μεταξύ των κομμάτων και μάλιστα προεκλογικής. Επίσης δεν νομίζω ότι μπορούμε να χειριστούμε τέτοια θέματα μακροπροθέσμως, με βάθος και συνέχεια χωρίς να υπάρχει συναίνεση» δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του (ΕΡΤ) ερωτώμενος για το τι θα έπραττε στην περίπτωση που ήταν αρχηγός κόμματος και αντιμετώπιζε τέτοιο θέμα με βουλευτές του, απάντησε. «Μπορείτε να ρωτήσετε τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα αυτό. Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση; Γιατί κατά καιρούς έχουμε οργανωμένη, ας το πούμε έτσι, μετάβαση ψήφων, προώθηση ψήφων προς διάφορα κόμματα στην περιοχή. Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν δεκαετίες, τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Η προεκλογική εκστρατεία και η συνθήκη της Λωζάνης
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος «τις ημέρες αυτές που διεξάγεται αυτός ο δημόσιος διάλογος με τόση ένταση, υποτεταγμένος στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και όχι μίας εθνικής πολιτικής κατά τη γνώμη μου, διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα συνέδριο που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 100 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάνης, ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή και πολλών Τούρκων επιστημόνων. Κι εγώ μίλησα χθες για τη Συνθήκη της Λωζάνης θέτοντας το ερώτημα εάν είναι ένας παράγοντας προσέγγισης ή έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Εκεί, βλέπετε, ο διάλογος είναι πάρα πολύ προσεκτικός, πάρα πολύ ήπιος, με ιστορικό βάθος, με τεκμηρίωση νομική και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους και δεν προσεγγίζουμε τόσο λεπτά και κρίσιμα ζητήματα με την απλούστευση και την επιθετικότητα που συνήθως έχει ο κομματικός λόγος και μάλιστα ο προεκλογικός. Είναι παράκλησή μου, θα έλεγα, εθνική να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συζητήσεις δημόσια με τέτοιον τρόπο».
Η μουσουλμανική μειονότητα και γιατί λειτουργείο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή
Σε ότι αφορά την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας και τις παρεμβάσεις του προξενείου, επεσήμανε: «Έχετε ελέγξει τη συμπεριφορά την εκλογική της μειονότητας της Θράκης τα τελευταία 50 χρόνια, σε όλη τη μεταπολίτευση, στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Έχουμε θυμηθεί και έχουμε συνεκτιμήσει τι έχουν ψηφίσει κατά προτίμηση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εναλλαγές, παραλλαγές, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε αναρωτηθεί γιατί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, δέχτηκε να λειτουργεί ένα τουρκικό προξενείο εγκατεστημένο στην Κομοτηνή; Γιατί στην Κομοτηνή το τουρκικό προξενείο; Εν πάση περιπτώσει, ας πάρουμε ορισμένες βασικές αρχές για να ξέρουμε πώς πρέπει να χειριζόμαστε τέτοιου είδους λεπτά και, θα έλεγα, μακροχρόνιας εμβέλειας ζητήματα. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων τους κατά το Διεθνές Δίκαιο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κατά το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι είπε για τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, υπενθύμισε ότι το 2019 είχε μιλήσει για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι αυτή η ήττα, την οποία τότε δεν τη συνειδητοποίησαν, γιατί το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 λίγο συσκότισε την εικόνα, ήταν μία πραγματικότητα. Αυτή η στρατηγική ήττα νομίζω ότι τώρα αποτυπώθηκε και αριθμητικά. Δεν υπάρχει αφήγημα, το οποίο να μπορεί να αντιταχθεί στο αφήγημα το «ρεαλιστικό», της «διαχείρισης των καταστάσεων» που προέβαλε η Νέα Δημοκρατία και τώρα πια έχουμε φτάσει σε μία αποδιάρθρωση του κομματικού συστήματος».
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος «στην πραγματικότητα δεν έχουμε κομματικό σύστημα, έχουμε ένα κομματικό σύστημα ενάμισι κόμματος, και μάλιστα αυτό το κόμμα, το «μισό» εννοώ, τον «μικρό» πια ΣΥΡΙΖΑ του 20% στις εκλογές του Μαΐου, το αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο λέει, γιατί όχι εγώ σε αυτήν τη θέση, ώστε πια ως αξιωματική αντιπολίτευση από ένα σημείο και μετά ή πάντως ως μία ανερχόμενη δύναμη να ξαναπαίξω ένα ρόλο ο οποίος είναι στρατηγικού χαρακτήρα.»
Σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ και το ερώτημα αν μπορεί με το 11,4% να μιλά για αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Προσέξτε, είναι, όπως λένε οι τοπογράφοι, η διαστοχική σχέση. Το 11% και το 11,5%, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32% θα φαινόταν πάρα πολύ λίγο, αλλά ένα 11,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην περιοχή του 20%, ενδεχομένως και κάτω από 20%, αποκτά άλλη δυναμική. Εν πάση περιπτώσει, είχα πει στην περίοδο της κρίσης, των πολύ σκοτεινών χρόνων, το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να ανεβαίνει όταν ανεβαίνει η χώρα. Τώρα ανεβαίνει η χώρα»