Στην Ελλάδα και ίσως όχι μόνο σε αυτήν, πολύς κόσμος (και όχι αυτός που ασχολείται ενδελεχώς με το βιβλίο), ανακάλυψε τον Αμερικανό συγγραφέα Κόρμακ Μακκάρθι που πέθανε την Δευτέρα 12 Ιουνίου σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, μετά την επιτυχία της ταινίας των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κόεν «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», η οποία αν και αγνοήθηκε στα βραβεία του φεστιβάλ των Καννών το 2007, εν συνεχεία προτάθηκε για οκτώ Οσκαρ, αποσπώντας εκτός άλλων τα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β’ ανδρικού ρόλου (Χαβιέρ Μπαρδέμ).
Αυτό δεν είναι κακό, οι Τέχνες κατά κάποιο τρόπο αλληλοβοηθιούνται. Και κακά τα ψέματα, η 7η είναι η δημοφιλέστερη όλων. Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει γνωστό από μια ταινία η οποία βασίστηκε σε αυτό, ή ένα δημοφιλές τραγούδι μπορεί να αποτελέσει βάση του σεναρίου μιάς ταινίας όπως συνέβη το 1977 με την ταινία «Κονβόι Αγρια σύγκρουση» του Σαμ Πέκινπα, το σενάριο της οποίας είναι βασισμένο στο τραγούδι των Τσιπ Ντέιβις και Μπιλ Φράις.
Εχει πάντως ενδιαφέρον που οι αδελφοί Κόεν είναι οι μόνοι οι οποίοι μπόρεσαν να μπουν βαθιά μέσα στο πνεύμα του Μακ Κάρθι καταγράφοντας με πικρό χιούμορ τη νοσηρότητα της αμερικανικής κοινωνίας στην καρδιά αυτής της αχανούς χώρας. Γιατί τα έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα (που ευτυχώς κυκλοφορούν κατά κόρον στην χώρα μας με πρόσφατες εκδόσεις τις «Stella Maris» και «Ο επιβάτης» από τον οίκο Guttenberg) ήταν πάντα πολύ «εσωτερικά» για να αποκτήσουν ελκυστική «κινηματογραφική όψη», γι’ αυτό και με την εξαίρεση της ταινίας των Κόεν (ίσως και του «Δρόμου» του Τζον Χίλκοουτ) δεν έγιναν ποτέ πραγματικά επιτυχημένες κινηματογραφικές διασκευές αν κρίνουμε από την αποτυχία των «Όλα τα όμορφα άλογα» του Μπίλι Μπομπ Θόρντον και «Child of God» του Τζέιμς Φράνκο.
Υπάρχουν τεράστιοι συγγραφείς που ταιριάζουν με το σινεμά και τεράστιοι συγγραφείς που δεν ταιριάζουν. Ο Μακ Κάρθι ανήκε στην δεύτερη κατηγορία και γι’ αυτό εξάλλου ο ίδιος ασχολήθηκε με την συγγραφή μόνο ενός πρωτότυπου σεναρίου, γραμμένου κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη, τον «Συνήγορο» (The counselor) του Ρίντλεϊ Σκοτ, παραγωγής 2013. Άλλη μια ατυχής ταινία που σήμανε και την οριστική διακοπή κάθε σχέση του Μακ Κάρθι με τον κινηματογράφο.
Ο Κόρμακ Μακ Κάρθι ήταν και για πάντα θα παραμείνει, ένας συγγραφέας.
Πρέπει κανείς να τον διαβάσει για να τον κατανοήσει και όχι να περιμένει να δει μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του για να τον ανακαλύψει.