Μάχη πολιτικής επιβίωσης δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει πολλά για το μέλλον του κομματικού συλλογικού υποκείμενου, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και του ίδιου προσωπικά ως αρχηγού.
Είναι προφανές ότι σε ώρα μάχης δεν συζητάνε για την επόμενη μέρα αλλά από καλά πληροφορημένη πηγή έμαθα για τις δεύτερες σκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το μέλλον του.
Ο ίδιος μπορεί να είπε (Καθημερινή) ότι έκανε το χρέος του, αλλά ανέφερε κάτι που σε κάποιους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύθηκε διεξοδικά. Τι είπε (κανάλι ΤRT) ο Αλ. Τσίπρας; «Eμείς στην Αριστερά δεν θα πτοηθούμε από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε ζητήσανε ποτέ από τον Χαρίλαο Φλωράκη να παραιτηθεί επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα το ΚΚΕ, ή από τον Λεωνίδα Κύρκο».
Η αναφορά αυτή του Αλ. Τσίπρα λέει πολλά για το μέλλον υπό το πρίσμα της άποψής του ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν συλλογικές διεργασίες λήψης αποφάσεων. «Προφανώς αυτή η ανανέωση, κάποια στιγμή θα πρέπει να περιλαμβάνει κι εμένα. Αλλά το πότε θα είναι αυτή η στιγμή, θα το αποφασίσουμε συλλογικά» είναι η χαρακτηριστική του φράση που δίνει αφορμή για πολλές ερμηνείες.
Σε αυτό το κλίμα ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε μέτωπο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το ΚΚΕ γιατί δεν στήριξε την απλή αναλογική, αλλά και με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ακόμα περισσότερο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτίθεται στον Ν. Ανδρουλάκη γιατί δεν διαφοροποιήθηκε και το 2012 όταν ήταν γραμματέας του ΠαΣοΚ αλλά προτίμησε να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Μάλιστα τον κατηγορεί ότι με την στάση του βοηθάει το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Λογικές αντιδράσεις καθώς όπως λένε πολλοί λένε η τρέχουσα προεκλογική περίοδος είναι η ύστατη μάχη του Αλ. Τσίπρα γιατί αυτές οι εκλογές είναι υπαρξιακές για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Πέρα από αυτό όμως, ο Αλ. Τσίπρας έχει στόχο σε αυτές τις 11 ακόμα ημέρες προεκλογικής καμπάνιας να παίξει περισσότερο στο προγραμματικό πεδίο.
Γι’ αυτό και στόχος είναι να αποδομήσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κυρίως στην Οικονομία και στην Υγεία, όπως έκανε και προ ημερών στο Ζάππειο, μιλώντας για κρυφή ατζέντα και για 5+1 αλήθειες. Ο Αλ. Τσίπρας έχει ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τελευταίες δυο εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου: να γίνει μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την στρατηγική τους εν όψει της τετραετίας 2023 – 2027.
Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι υπάρχει ρευστό πολιτικό σκηνικό και επικαλείται τα exit polls των εκλογών του Μαΐου, σημειώνοντας πως το 20% των πολιτών αποφάσισε να ψηφίσει πάνω από την κάλπη. Γι΄ αυτό προβάλλει τη θεωρία περί του ρευστού πολιτικού σκηνικού με την αναφορά ότι έχουν ατονήσει οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια οι μετρήσεις δείχνουν μια παγίωση της θηριώδους διαφοράς που καταγράφηκε στις εκλογές του Μαϊου και δεν προκύπτει οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί κάνουν τα δικά τους σενάρια εργασίας τα οποία έχουν τρεις παραδοχές:
α) ποσοστά μεταξύ 23-25%: Είναι ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο που κρατάει τον Αλ. Τσίπρα στο παιχνίδι.
Β) Ποσοστά μεταξύ 20-22% που κινούνται κοντά στο αντίστοιχο των εκλογών του Μαΐου. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και
γ) ποσοστά μεταξύ 17-20% που αυτόματα θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.