Η Ουκρανία στα πλαίσια της μεγάλης της αντεπίθεσης που, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ξεκινήσει, ανακοίνωσε τα πρώτα της εδαφικά κέρδη. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την Κυριακή την ανακατάληψη τριών συνολικά χωριών της ανατολικής περιοχής του Ντονέτσκ, ενώ τη Δευτέρα έγινε λόγος για δύο ακόμη χωριά.

Αρχικά, την Κυριακή ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του χωριού Μπλαγκοντάτνε στην νότια Ουκρανία κατά την επίθεση κατά των ρωσικών θέσεων σε αυτό το τμήμα του μετώπου, για το οποίο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για την διεξαγωγή ορισμένων «επιχειρήσεων αντεπίθεσης».

Η Μόσχα κάνει λόγο εδώ και ημέρες για «σφοδρές μάχες» στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο σιωπά, αρνούμενο να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για την μεγάλη αντεπίθεση που έχει προαναγγελθεί.

«Οι ένδοξοι στρατιώτες της 68ης ταξιαρχίας (…) απελευθέρωσαν την κοινότητα Μπλαγκοντάτνε», ανήγγειλαν στο Facebook οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας ανεβάζοντας βίντεο που δείχνει στρατιώτες με την ουκρανική σημαία στο εσωτερικό κατεστραμμένου κτιρίου.

Το χωριό βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Τρεις ώρες αργότερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε την ανακατάληψη του χωριού Νέσκουσνε στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και το βράδυ, η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι και τρίτο χωριό, η Μακαρίβκα, έπεσε στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Πηγή: BBC

Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε η ανακατάληψη του Στορόζεβε στην περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά και του Νοβονταρίβκα, όπως ανήρτησε στο Facebook η Ταξιαρχία Εδαφικής Αμυνας της Ζαπορίζια, διευκρινίζοντας πως η ανακατάληψη έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου.

Η Ουκρανία υποστηρίζει επίσης ότι οι δυνάμεις της έχουν προχωρήσει μεταξύ 250 και 700 μέτρων προς το Μπαχμούτ τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει οποιαδήποτε υποχώρηση, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναγνωρίσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ.

Νέο φράγμα και ο απολογισμός του Νοβά Καχόβκα

Στο μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν άλλο ένα φράγμα με στόχο να επιβραδύνουν την αντεπίθεση που φαίνεται να εξαπολύει το Κίεβο.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα στην περιοχή της Χερσώνας εισήλθαν στην έβδομη μέρα, ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι ανατίναξε ένα πολύ μικρότερο φράγμα κατά μήκος του ποταμού Μόκρι Γιάλι, ο οποίος έχει γίνει ο πιο επιτυχημένος άξονας μέχρι στιγμής για την πρόοδο της Ουκρανίας στο δυτικό Ντόνετσκ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ίχορ Κλιμένκο επιβεβαίωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες στη Χερσώνα και το Μικολάεβ μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας πως περίπου 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, θεωρούνται αγνοούμενοι.