Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν – Τον υποδέχτηκαν με σημαίες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Απειλές κατά τις Ελλάδας -για πρώτη φορά με την επανεκλογή του- εξαπέλυσε ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα όπου βρίσκεται

«Ελπίζουμε στη νέα μας εποχή, να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε από τα κατεχόμενα όπου έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/06) ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος την Ελλάδα τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από την ειρήνη σε «αυτές τις θάλασσες», αναφέροντας ωστόσο όποιοι θέλουν να σταθούν εμπόδιο σε αυτό η Τουρκία θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση. «Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι αναπροσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης» τόνισε ο Ερντογάν, υπογράμμισε ο Ερντογάν έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Για το Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως είναι ένα θέμα το οποίο συζητάνε. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της. Προσπαθούν να στρέψουν το Κυπριακό προς όφελός τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή δεν αποδέχονται την κυριαρχία μας».

Και πρόσθεσε: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί να χάσει άλλα 50 χρόνια. Αν είναι να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό είναι το όραμα στο οποίο είμαστε προσανατολισμένοι. Σήμερα, συζητήσαμε επίσης τη διάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα του ψευδοκράτους. Οι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Το όραμά μας όμως έχει μείνει αναπάντητο. Ως εγγυήτρια χώρα, δώσαμε προτεραιότητα στον διάλογο. Όσοι επιχειρούν να οπλιστούν θα πρέπει να το υπολογίσουν καλά αυτό. Η ειρήνη και η ασφάλεια όσων βρίσκονται στο νησί σημαίνει και δική μας ειρήνη και ασφάλεια. Ξεκινάμε την κατασκευή 1.192 μονάδων κοινωνικής στέγασης στην περιοχή της Ντερίνια. Η τοποθέτηση καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διπλής κατεύθυνσης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Κατασκευάσαμε 630 χιλιόμετρα κύριων δρόμων. Πέντε διαφορετικοί δρόμοι βρίσκονται υπό κατασκευή. Θα προσφέρουμε το νερό που φέρνουμε από την Τουρκία στην υπηρεσία των αγροτών».

Υποδοχή με προκλητικά πανό

Τον Ερντογάν συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Μεταφορών, καθώς και ο Διευθυντής Επικοινωνιών, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, συνοδευόμενος από μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και την σύζυγό του Εμινέ.

Εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας ο Ρ.Τ. Ερντογάν σταμάτησε στην είσοδο του αεροδρομίου, χαιρέτησε και συνομιλησε με κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς εκεί για να τον υποδεχθεί, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Τρία κράτη, ένα έθνος», «Αγάπη μας η Γαλάζια Πατρίδα», καθώς και σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.