Σε ένα ταξίδι μέσα από τον χρόνο και την παράδοση, η μουσικο-χορευτική παράσταση «Ιστορίες και Θύμησες: Ταξιδεύοντας με μία φωτογραφία» φέρνει στο προσκήνιο το πολιτισμικό ψηφιδωτό του Αιγάλεω. Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, στις 20.30, οι θεατές που θα επισκεφτούν το Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» θα ζήσουν ένα ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα την ιστορία της περιοχής μέσα από τις εθνοτοπικές ταυτότητες που συνθέτουν το μωσαϊκό της.
Το πολιτισμικό μωσαϊκό του Αιγάλεω
Το Αιγάλεω συνιστά μια πολυπολιτισμική συνοικία που κατοικήθηκε από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ανά χρονικές περιόδους. Στην απογραφή του 1920 αναγράφεται ο οικισμός του «Πυριτιδοποιείου» με 147 κατοίκους, εργάτες κυρίως από την Πελοπόννησο. Η γέννηση της πόλης σημειώνεται μετά τη Μικρασιατική καταστροφή όταν καταφθάνουν ελληνικοί πληθυσμοί από την Εγγύς Ανατολή, όπως Μικρασιάτες και Πόντιοι καθώς και Χριστιανοί Ορθόδοξοι Ασσύριοι. Το 1934 αναγνωρίζεται από το κράτος η «Κοινότητα Αιγάλεω».
Αργότερα, στο πλαίσιο της εσωτερικής μετανάστευσης αναζητώντας δουλειά στα καμίνια, στο πυριτιδοποιείο και τα γύρω εργοστάσια καταφθάνουν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Κρητικοί, Φλαμπουριώτες (Σέρρες), Θερμιώτες (Κύθνο), Χιώτες, Μυτιληνιοί, Ηπειρώτες. Οι πληθυσμοί αυτοί συγκροτούν ένα πολιτισμικό μωσαϊκό που αναδιαμορφώνεται συνεχώς στον κάθετο άξονα του χρόνου και τον οριζόντιο άξονα του τόπου.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Η παράσταση «Ιστορίες και Θύμησες: Ταξιδεύοντας με μία φωτογραφία» αποτελεί μία βραδιά αφιερωμένη στη μουσική, τον παραδοσιακό χορό, τις εθιμικές πρακτικές και τις τελετουργικές στιγμές των ανθρώπων που ήρθαν από διάφορες γωνιές της Ελλάδας στο Αιγάλεω για να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.
Ιστορίες, αφηγήσεις σε θεατρική ατμόσφαιρα, παραδοσιακοί σκοποί και χοροί επί σκηνής συνθέτουν ένα νοσταλγικό τοπίο που θα ανασύρει μνήμες και θα οδηγήσει τους συνειρμούς των παρευρισκόμενων στις δικές τους ρίζες. Θεατές και χορευτές ξεκινούν με μία φωτογραφία να ανακαλύπτουν την ιστορική αναδρομή της πόλης και μοιράζονται κοινές αξίες, κοινά συναισθήματα, κοινές συγκινήσεις.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τέτοιες παραστάσεις κάθε καλοκαίρι στις πόλεις, συσπειρώνουν τους ανθρώπους γύρω από τον λαϊκό πολιτισμό αλλά και ενθαρρύνουν τις εξορμήσεις στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά μας -ατομική και συλλογική- στον κοινωνικό ιστό ενός αστικού περιβάλλοντος που συνεχώς μεταβάλλεται. Ακόμη περισσότερο, ενδυναμώνουν αξίες όπως του σεβασμού και της αλληλεγγύης όταν διαφορετικές ομάδες σμίγουν και συμβιώνουν σ’ έναν τόπο.
Η Διοργάνωση
Διοργανωτής της παράστασης είναι το Χορευτικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Κύκλες» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αιγάλεω και το Αρχείο Ιστορίας Για το Αιγάλεω (Α.Ι.Γ.Α.). Αρωγοί στη δυναμική αυτή παράσταση είναι οι ίδιοι οι εθνοτοπικοί σύλλογοι του δήμου:
Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνιές»
Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση»
Ένωση Ποντίων Αιγάλεω
Σύλλογος Απανταχού Φλαμπουριωτών Σερρών
Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
Σύνδεσμος Δρυοπιδέων Κύθνου (Θερμιά)
Εξωραϊστικός Σύλλογος Μέριχα Κύθνου
Στην παράσταση μετέχουν 200 χορευτές με 250 φορεσιές, 6 ορχήστρες, 18 μουσικούς και μία χορωδία.