Για μήνες, οι αναλυτές αναρωτιούνται πότε και πού θα μπορούσε τελικά η Ουκρανία να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που έχει καταλάβει η Ρωσία. Καθώς όμως πλέον τα γεγονότα ξεδιπλώνονται, οι παρατηρητές θεωρούν πως η μεγάλη αυτή ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.
Το χρονικό
«Είμαστε έτοιμοι», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Wall Street Journal σε συνέντευξή του στις 3 Ιουνίου, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης, σε μία γενικότερη στάση που φαίνεται να κρατούν οι ουκρανικές αρχές. Η Ουκρανία, αναφορικά με τη μεγάλη αντεπίθεση, στην οποία θα τα παίξει «όλα για όλα», τηρεί σιγή ιχθύος, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ή όπως το περιγράφει ο Economist, «να αφήνει τους Ρώσους να μαντεύουν».
Μόλις μια μέρα αργότερα, την Κυριακή, η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι απέκρουσε μία «ευρείας κλίμακας επίθεση» των ουκρανικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντόνετσκ – μια από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Μόσχα με δημοψηφίσματα πέρυσι. Και ενώ ορισμένα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η αντεπίθεση φαίνεται να ξεκίνησε, επικαλούμενα δυτικούς αξιωματούχους και παρατηρητές, το Κίεβο αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως παραπληροφόρηση.
Στη συνέχεια, την Τρίτη, το -ελεγχόμενο από τη Ρωσία- φράγμα Καχόβκα καταστράφηκε στην περιοχή της Χερσώνας, προκαλώντας περαιτέρω εικασίες για το εάν ξεκίνησε η αντεπίθεση και τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το γεγονός σε αυτήν, αλλάζοντας τα δεδομένα.
Την Παρασκευή, ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε επίθεση στην περιοχή Μπαχμούτ –όπου φέρεται να έχουν κερδίσει έδαφος– και το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) ανέφερε ότι «παρατήρησε μια γενική άνοδο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, οι οποίες όμως δεν αποτελούν όλες την ουκρανική αντεπίθεση».
Διευκρίνισε δε ότι η αντεπίθεση «δεν θα εκτυλιχτεί πιθανότατα ως μια ενιαία μεγάλη επιχείρηση», αλλά «πιθανότατα θα αποτελείται από πολλές επιχειρήσεις σε πολλές τοποθεσίες διαφορετικού μεγέθους και έντασης για πολλές εβδομάδες».
Ωστόσο, ο Economist κάνει λόγο για «διερευνητικές επιθέσεις» από την πλευρά της Ουκρανίας, οι οποίες αν και αποτελούν μέρος της αντεπίθεσης, αποσκοπούν στο να τεστάρουν τα «αντανακλαστικά» και τη στρατιωτική δύναμη των Ρώσων στην παρούσα φάση. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως μία σαφής ένδειξη της έναρξης της αντεπίθεσης θα είναι η χρήση του σύγχρονου δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει λάβει το Κίεβο για τον συγκεκριμένο σκοπό τους τελευταίους μήνες και που συνεχίζει να λαμβάνει, καθώς οι ΗΠΑ την Παρασκευή ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, ύψους 2 δις δολαρίων.
«Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε, αλλά απέτυχε»
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάσκεψη στο Σότσι ανέφερε πως η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη αντεπίθεση της κατά των ρωσικών δυνάμεων, «αλλά χωρίς επιτυχία».
Τι διακυβεύεται
Η αντεπίθεση σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στον 16μηνο πλέον πόλεμο. Για το Κίεβο, πρόκειται για την κορύφωση πολλών μηνών σκληρής προσπάθειας που, αν πετύχει, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη σημαντικών κατεχόμενων περιοχών, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο και, τελικά, να διαμορφώσει την έκβαση του πολέμου.
Αλλά και για τους συμμάχους της στη Δύση, οι οποίοι έχουν παράσχει δισεκατομμύρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια, η επιτυχία της εκστρατείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποσχέσεις βοήθειας και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για το Κίεβο.
Μία ενδεχόμενη αποτυχία, ωστόσο, σύμφωνα με το TIME θα μπορούσε να οδηγήσει τους εταίρους της Ουκρανίας, οι οποίοι μέχρι στιγμής απέφευγαν να ωθήσουν το Κίεβο προς τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, να αναρωτηθούν εάν η Ουκρανία μπορεί τελικά να ανακτήσει τα πολυπόθητα χαμένα εδάφη και άρα να αμφιβάλουν για την αξία της συνεχόμενης στήριξης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας.