Με τον πιο δραματικό τρόπο συνεχίζουν να αποκαλύπτονται οι παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα η «υπολειτουργία» του ΕΚΑΒ, που λόγω της έλλειψης στόλου, ζωές θέτονται καθημερινά σε κίνδυνο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού την μεγάλη έλλειψη που καταγράφεται, έρχεται να συμπληρώσει και το «γήρας» των συγκεκριμένων οχημάτων τα οποία έχουν διανύσει σημαντικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.
Μέσα σε μόλις 48 ώρες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους δικούς τους ανθρώπους να καταγγέλλουν ότι πέθαναν αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ. Μετά τους θανάτους που σημειώθηκαν σε Κω και Νέα Μάκρη, το μεσημέρι της Τετάρτης μία 63χρονη γυναίκα από την Ρουμανία που βρισκόταν στη Χαλκιδική κατέρρευσε σε ταβέρνα, ωστόσο το ασθενοφόρο έφτασε μετά από μια ώρα και ένα τέταρτο, όταν η γυναίκα ήταν πλέον νεκρή.
Το ασθενοφόρο βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο, όπου είναι και η βάση του, και έπρεπε να διανύσει την απόσταση των 56,4 χλμ για να φτάσει στην Ουρανούπολη, η οποία βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Εάν όλα πήγαιναν καλά και το ασθενοφόρο έφτανε έγκαιρα, τότε η διαδρομή που θα ακολουθούσε θα ήταν διαφορετική. Θα έφευγε από την Ουρανούπολη και θα πήγαινε στον Πολύγυρο, όπου και βρίσκεται το νοσοκομείο της Χαλκιδικής, διανύοντας μία απόσταση των 62,7 χλμ. Εκεί οι γιατροί θα αξιολογούσαν την κατάστασή της και εάν αυτή ήταν κρίσιμη τότε θα έπρεπε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, 64,5 χλμ από τον Πολύγυρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μόλις πέντε ασθενοφόρα υπάρχουν σε ολόκληρη την Χαλκιδική, η οποία με βάση τα τελευταία στοιχεία της απογραφής πληθυσμού 2021, κατοικείται από τουλάχιστον 100.000 μόνιμους κατοίκους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η καταμέτρηση του πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έδειξε για το 2021 πληθυσμό 101.324 ατόμων και κατά 4,8% μειωμένο σε σχέση με το 2011.
Το γεγονός αυτό σημαίνει -και σύμφωνα με τους αριθμούς-, ότι κάθε ένα ασθενοφόρο στην Χαλκιδική αντιστοιχεί σε 20.000 κατοίκους της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και όχι για τον «τουριστικό πληθυσμό» της περιοχής που κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται σημαντικά.