Να αποδομήσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Οικονομία και στην Υγεία επιχείρησε το πρωί της Παρασκευής από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρυφή ατζέντα και για 5+1 αλήθειες. Πλαισιωμένος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Διονύση Τεμπονέρα, πρόσωπα που θα διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου και την Αθηνά Λινού που κλήθηκε να μιλήσει για το ΕΣΥ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τελευταίες δυο εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου: Να γίνει μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την στρατηγική τους εν όψει της τετραετίας 2023 – 2027.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιοποίησε το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να απαντήσει στα όσα είπε ή δεν είπε η ΝΔ και μίλησε για «ψεύτικο πρόγραμμα» της ΝΔ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πολλά ψέματα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Και μάλιστα σημείωσε ότι δεν ήθελε δημόσιο διάλογο γιατί υπάρχει κρυφή ατζέντα.

Η επιχειρηματολογία Τσίπρα

Αλήθεια Πρώτη

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %. Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

  • τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)
  • την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
  • τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

  • την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη
  • το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
  • τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

 Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

  • την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
  • την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο
  • τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας
  • τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
  • τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

 Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

  • την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
  • την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ» είπε.

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

«Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν. Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους,παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά  1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

«Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

«Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό. Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών – η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%. «Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών» ανέφερε.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο –  τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επανέλαβε: α) Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει, β) Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης, Γ) Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία, Δ) Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

«Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 ( γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω. Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, κατά 1,1 δις στη τετραετία, μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ».

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψουν οι αναφορές στο ΕΣΥ με βάση και τις ανατριχιαστικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, του Σπύρου Πνευματικού και ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές δεν ήταν λάθος.

«Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.

Στη συνέχεια παρέθεσε και άλλες δηλώσεις, όπως: α) «Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», β) «Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος», γ) «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές».