Η πρώτη περίπτωση κροκόδειλου, που έμεινε έγκυος μόνη της, είναι πραγματικότητα και εντοπίστηκε σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα. Το ερπετό παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν κατά 99,9% γενετικό ίδιο με τον εαυτό της. Το φαινόμενο της παρθενογένεσης έχει διαπιστωθεί σε πολλά είδη πουλιών, ψαριών και άλλων ερπετών, ποτέ όμως σε κροκόδειλους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κληρονομήθηκε από κάποιον εξελικτικό πρόγονο, οπότε ακόμα και οι δεινόσαυροι μπορούν να αυτοαναπαραχθούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας, Biology Letters. Το αυγό γεννήθηκε από έναν θηλυκό κροκόδειλο 18 χρονών τον Ιανουάριο του 2018 στο Parque Reptilania. Το έμβρυο στο εσωτερικό του αυγού ήταν πλήρως διαμορφωμένο αλλά θνησιγενές και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Ο κροκόδειλος έμενε στον ζωολογικό κήπο από τα δύο του χρόνια και για όλη του τη ζωή ζούσε απομονωμένος, χωρίς την παρουσία άλλων κροκόδειλων.  Αυτός ήταν και ο λόγος που η επιστημονική ομάδα του ζωολογικού ενημέρωσε για την παρθενογένεση τον γιατρό Warren Booth, που μελετά το φαινόμενο τα τελευταία 11 χρόνια. Εκείνος ανέλυσε το έμβρυο και βρήκε ότι ήταν κατά 99,9% γενετικά ίδιο με τη μητέρα του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε πατέρας.

Ο Booth, μιλώντας στο BBC, είπε ότι δεν νιώθει καμία έκπληξη με αυτό που ανακάλυψε. «Το βλέπουμε στους καρχαρίες, στα πουλιά, στα φίδια, σε σαύρες, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά κοινό και διαδεδομένο» είπε. Υπέθεσε μάλιστα ότι ο λόγος που η παρθενογένεση δεν έχει παρατηρηθεί στους κροκόδειλους είναι επειδή οι άνθρωποι δεν ασχολήθηκαν με τέτοιες περιπτώσεις. «Οι αναφορές για παρθενογένεση αυξήθηκαν όταν οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν σαν κατοικίδιά τους τα φίδια. Αλλά ο μέσος ιδιοκτήτης ερπετών δεν κρατάει κροκόδειλο στο σπίτι του».

Γιατί συμβαίνει

Μια θεωρία της παρθενογένεσης είναι ότι συμβαίνει σε είδη που ο αριθμός τους μειώνεται και τείνουν να εξαφανιστούν. Και αυτό, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο, μπορεί να συνέβη σε ορισμένα είδη δεινοσαύρων όταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.

«Το γεγονός ότι ο μηχανισμός της παρθενογένεσης είναι ο ίδιος σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα αρχαίο χαρακτηριστικό που κληρονομήθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι αυτό ενισχύει την ιδέα ότι και οι δεινόσαυροι μπορούσαν να αναπαραχθούν με αυτόν τον τρόπο».