Όταν το 2019 και εν μέσω πανδημίας, η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου δημιουργούσε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ασφαλή διαδικτυακό χώρο για γυναίκες, σίγουρα δεν φανταζόταν το πόσα θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσα από αυτό της το εγχείρημα. Οι ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα διάδρασης γυναικών στην Ελλάδα, σήμερα αριθμούν 190.000 μέλη.
Η ίδια είναι οικονομολόγος, αλλά την τελευταία δεκαετία δραστηριοποιείται στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συγκεκριμένα ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών. Το γυναικείο ζήτημα την απασχολούσε από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια, όταν σε ηλικία 21 ετών συν ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση «Code it like a girl», που στόχευε στη μείωση του χάσματος στην εκπροσώπηση των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους.
Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει σε προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών, να προσφέρει τις υπηρεσίες της, τις γνώσεις της, να παλεύει με πάθος και αφοσίωση για τη γυναικεία ισότητα. Αυτή της η στάση και το έργο της φέρνουν σήμερα την Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου στη Βουλή, της δίνουν το βήμα να παλέψει για την αλλαγή που θέλει – και μαζί της θέλουμε και όλες εμείς – να δει στην ελληνική κοινωνία όσο αφορά τη συμπερίληψη. Σίγουρα δεν είναι το είδος της πολιτικού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα έδρανα της Βουλής. Αλλά αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο της ατού.
Όπως έχετε πει κι η ίδια, δεν ήταν στα σχέδιά σας η είσοδος στην πολιτική. Όταν λοιπόν ήρθε η πρόταση, τι ήταν εκείνο που τελικά σας έπεισε να πολιτευτείτε;
«Δεν ήταν όντως στα σχέδια μου η πολιτική. Βλέπω, όμως, ότι η Ελλάδα αλλάζει και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με το ότι εγώ, ένας άνθρωπος που δεν είχα καμία επαφή με κόμματα, βρέθηκα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή λοιπόν η συνειδητοποίηση σου δίνει το θάρρος να προσπαθήσεις και εσύ έτσι ώστε αυτή η αλλαγή να μην είναι παροδική αλλά να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να διαχυθεί παντού, σε όλους τους χώρους και γιατί όχι σε όλα τα κόμματα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να απαντήσω θετικά στην τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και να βοηθήσω και εγώ σε αυτήν την αλλαγή».
Στη Βουλή σας φέρνουν η δράση και το έργο σας μέσα από τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Πώς θα συνδυάσετε από εδώ και πέρα τη βουλευτική σας ιδιότητα με την ακτιβιστική σας – θα μπορούσαμε να πούμε – δράση;
«Οι ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η μη κερδοσκοπική επιχείρηση της οποίας ηγούμουν τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουν το έργο τους μέσα από την ευρύτερη ομάδα γυναικών που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, και στην οποία θα συνεχίσω να συνεισφέρω και εγώ όσο μπορώ οργανώνοντας κυρίως ενημερωτικές δράσεις».
Τα προηγούμενα χρόνια, συνηθίσαμε μέσα από τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ να παίρνετε ιδιαίτερα μαχητικές θέσεις όσον αφορά περιστατικά έμφυλης βίας. Θεωρείτε ότι το νέο σας αξίωμα μπορεί να σας βάλει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, να «στρογγυλέψετε» τη στάση σας;
«Οι ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ αποτελούνται από ένα μεγάλο δίκτυο γυναικών και τα θέματα τα οποία θίγουν είναι υπερκομματικά. Αυτό αποδεικνύεται από πολλές αναρτήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ανάρτηση που έγινε μόλις λίγες μέρες πριν την ανακοίνωσή μου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, όπου κάναμε μέσα από τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ένα αφιέρωμα στη Μυρσίνη Ζορμπά , πρώην Υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ θα συνεχίσουν το έργο τους στην ενημέρωση, χωρίς να «στρογγυλέψουν» καμία τους τοποθέτηση».
Όταν κοινοποιήσατε την είσοδό σας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τόσο στον προσωπικό σας λογαριασμό όσο και στον λογαριασμό των Υπέροχων Γυναικών υπήρξαν επικριτικά σχόλια. Πώς απαντάτε σε αυτά; Θεωρείτε ότι τα social media έχουν μετατραπεί σε ένα τοξικό πεδίο αντιπαράθεσης;
«Θεωρώ τη σωστή χρήση των social media φοβερό εργαλείο για την επικοινωνία και την ενημέρωση αλλά συνειδητοποιώ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσα από τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, το πόσο εκτεθειμένος είναι ο κάθε άνθρωπος στην τοξικότητα και την επίθεση που δημιουργεί ο οποιοσδήποτε από το πληκτρολόγιο του. Στην περίπτωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, υπήρξαν κάποια αρνητικά σχόλια, τα οποία ήταν ευτυχώς ελάχιστα συγκριτικά με το σύνολο των ανθρώπων που ακολουθούν τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, το οποίο δείχνει τη στροφή του κόσμου στην τοξικότητα και στον αρνητισμό.»
Στην επόμενη τετραετία, ποια είναι τα κύρια θέματα που έχετε σκοπό να θέσετε/ προωθήσετε ως βουλεύτρια;
«Εφόσον εκλεγώ στο κοινοβούλιο, οι στόχοι μου επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα που έχω ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνουν την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών και των παιδιών, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και πολιτικών που θα απευθύνονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, μετανάστριες, κλπ., τη χαρτογράφηση υφιστάμενων υπηρεσιών και πληροφοριών που ενδεχομένως δεν είναι προσβάσιμες ή υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Παράλληλα, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με το διαδίκτυο».
Βλέπετε βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια ως προς την ισότητα των φύλων; Σε ποιους τομείς;
«Η εξάλειψη των φαινομένων ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και απαιτεί διαρκείς προσπάθειες και δράσεις σε πολλούς τομείς. Έχουν γίνει βήματα προόδου στην ελληνική κοινωνία σε ορισμένους τομείς, όπως το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης που έχει γίνει ποτέ στη χωρά, το οποίο αποτελείται από προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, όπως οι δωρεάν μαστογραφίες, που έσωσαν τη ζωή σε περισσότερες από 7.000 γυναίκες, την επέκταση της Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, την επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και την ενίσχυση ολοήμερων σχολείων τη δωρεάν Παροχή Νομικής Προστασίας σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας, τη Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), την ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως μία από́ τις 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, που έχουν επιτύχει πλήρη νομική́ ισότητα ανδρών – γυναικών, από́ την Παγκόσμια ΤΡΑΠΕΖΑ το 2022. Όμως η νομοθετική ισότητα, όπως είναι προφανές δεν συνεπάγεται, ούτε εγγυάται την πραγματική ισότητα. Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία που απαιτούν δράση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητα στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές ή σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η πολιτική. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι συχνά θύματα βίας και παρενόχλησης στο σπίτι και στη δουλειά. Για να εξαλειφθούν αυτές οι ανισότητες, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση και συντονισμός δράσεων από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, τις κοινωνικές οργανώσεις και την κοινωνία στο σύνολό της. Για αυτό και στο πρόγραμμα της ΝΔ, υπάρχουν ειδικές πολιτικές που θα αφορούν τις γυναίκες, όπως η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, η υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, αύξηση των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».
Ξεκινήσατε να κρατάτε ένα διαδικτυακό ημερολόγιο την πρώτη μέρα σας στη Βουλή. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτό; Είναι κάτι που σχεδιάζετε να συνεχίσετε;
«Μέχρι τώρα, η εικόνα που είχαμε για τους πολιτικούς ήταν κυρίως μέσα από τυποποιημένες αναμεταδώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις τύπου, κτλπ. Με αυτό το εγχείρημα θα ήθελα να δείξω με ειλικρίνεια κομμάτια από την καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου στην πολιτική και να «πάρω» μαζί μου σε αυτό το νέο ταξίδι όσους ανθρώπους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Πιστεύω στην αμεσότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα ήθελα πολύ να τα χρησιμοποιήσω για να κάνω πιο προσβάσιμες κάποιες πληροφορίες».