Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 7 Ιουνίου 1993, την ημέρα που ο 27χρονος Ντράζεν Πέτροβιτς, πιθανότατα ο καλύτερος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, άφηνε την τελευταία του πνοή ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό της Γερμανίας.
Η κλισέ φράση «τραγικό παιχνίδι της μοίρας» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον θάνατο του Πέτροβιτς, ο οποίος την τελευταία στιγμή προτίμησε να ταξιδέψει οδικώς από τη Γερμανία όπου βρισκόταν με την αποστολή της εθνικής ομάδας Κροατίας και όχι αεροπορικώς με τους συμπαίκτες του.
«ΤΑ ΝΕΑ» της 9ης Ιουνίου 1993 περιγράφουν όσα μοιραία συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του «Μότσαρτ», όπως αποκαλούσαν τον Ντράζεν Πέτροβιτς.
Ο τίτλος βέβαια του άρθρου, όπως πολλοί τίτλοι διαχρονικά, ίσως ικανοποιεί περισσότερο την ανάγκη σε κάθε δράμα να υπάρχει κάποιος ένοχος παρά την απόλυτη αλήθεια.
«Η ώρα είναι 17:20 το απόγευμα, της Δευτέρας. Στον αυτοκινητόδρομο Α2, που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο, 15 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη Ίγκολσταντ ένα φορτηγό αρχίζει να ντελαπάρει, εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχή.
»Η οδηγός ενός “Φολγκσβάγκεν γκολφ”, που ακολουθεί, προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, στρίβει το τιμόνι, χάνει τον έλεγχο και το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στις μπάρες και σφηνώνεται κάτω από ένα άλλο φορτηγό.
»Η σύγκρουση είναι μοιραία κι ύστερα από λίγα λεπτά ανασύρεται νεκρός ο Ντράζεν Πέτροβιτς…
Η μοιραία απόφαση
»Μερικές ώρες νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, όπου έφτασε η Εθνική Κροατίας προερχόμενη από τη Βαρσοβία, ο προπονητής Μίρκο Νόβοσελ ανακοίνωσε ρεπό δύο ημερών για τους παίκτες.
»Ο Ντράζεν ήταν ανήσυχος περιμένοντας τη φίλη του την 23χρονη Κλάρα Ζαλάντζι, πρώην Μις Γερμανία.
»Την είχε γνωρίσει πριν από δύο μήνες στο Νιού Τσέρσεϊ, έκαναν δεσμό κι αυτή του είχε υποσχεθεί ότι θα έλθει να τον πάρει με το αυτοκίνητό της από τη Φραγκφούρτη για να περάσουν μαζί δύο ημέρες στο Μόναχο.
“Πού θα πας τώρα, Ντράζεν. Άσε την Κλάρα κι έλα μαζί μας στο Ζάγκρεμπ να ξεκουρασθούμε και θα έλθουμε εδώ μετά τους Μεσογειακούς”, του έλεγε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς.
“Αν έλθει στο αεροδρόμιο, θα πάω μαζί της” απάντησε ο Ντράζεν, που περίμενε στην είσοδο. Είχε πάρει στο μεταξύ την κάρτα επιβίβασης και οι υπεύθυνοι της κροατικής αποστολής καθυστέρησαν την πτήση κατά 40 λεπτά και παρά τις παραινέσεις του Βράνκοβιτς, που φαίνεται ότι είχε κακό προαίσθημα, έφυγε με την Κλάρα και μία Τουρκάλα φίλη της, την Χιλάλ Χάενε».
»Λίγο αργότερα το αεροπλάνο, που μετέφερε την κροατική ομάδα στο Ζάγκρεμπ πετούσε πάνω από τον δρόμο, όπου έγινε το δυστύχημα. Ο Ντράζεν που δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας ήταν νεκρός κι οι δύο γυναίκες σοβαρά τραυματισμένες.
Τα νέα φτάνουν στην Κροατία
»Επτά ώρες αργότερα, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα μια γυναίκα τηλεφώνησε στο σπίτι της οικογένειας στο Ζάγκρεμπ. Ήταν εντεταλμένη της γερμανικής αστυνομίας, μιλούσε κροατικά κι η ανήγγειλε τη φρικτή είδηση στον πατέρα Τζόλε Πέτροβιτς.
»Αυτός έμεινε άφωνος κι αμέσως τηλεφώνησε στον μεγάλο γιο του, τον Αλεξάντερ.
“Άτσο, πες μου τι ώρα χωρίσατε με τον Ντράζεν;”, τον ρώτησε. Ο Αλεξάντερ άκουσε τα ουρλιαχτά της μητέρας από το ακουστικό, υποψιάσθηκε τι είχε συμβεί και ρωτούσε σπαρακτικά: “Θέε μου τι έχει συμβεί. Μπαμπά, τι έπαθε ο Ντράζεν;”
»Ο πατέρας μόλις που βρήκε το κουράγιο να ψελλίσει πως ο Ντράζεν είχε σκοτωθεί».