Σε τροχιά γενικών συνελεύσεων εισέρχεται από αυτό το μήνα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τις πρώτες που θα διεξαχθούν σε συνθήκες κανονικότητας για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2010.
Το μόνο που θα θυμίζει περίοδο κρίσης θα είναι η διαδικασία της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των συνεδριάσεων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων που καθιερώθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Κατά τα άλλα, τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όχι μόνο έχουν καθαρίσει από τα βάρη του παρελθόντος, τα κόκκινα δάνεια, μειώνοντας τους δείκτες καθυστερήσεων στη ζώνη του 5% -7%, αλλά εμφάνισαν μετά από διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις υψηλή κερδοφορία το 2022.
Οι μέτοχοί τους θα κληθούν να εγκρίνουν τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις, που έδειξαν καθαρό μετά φόρων αποτέλεσμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ θα ενημερωθούν για τις επίσης ευοίωνες προοπτικές του 2023, αλλά και τον ανοιχτό πλέον διάδρομο για τη διανομή μερίσματος.
Εφέτος, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, ελληνική τράπεζα θα προχωρήσει στην επιβράβευση των μετόχων της.
Ο λόγος γίνεται για τη Eurobank, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον επόπτη (SSM) για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Μετά τη λήψη της απαραίτητης έγκρισης από τη ΓΣ θα υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ταμείο για να προχωρήσει η συναλλαγή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
Με τον τρόπο αυτό από τη μία πλευρά θα ανταμείψει τους μετόχους της, καθώς θα προβεί σε ακύρωση των συγκεκριμένων τίτλων και από την άλλη θα απεμπλακεί πλήρως από το κράτος.
Η επαναγορά ιδίων μετοχών περιλαμβάνεται και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.
Πρόκειται για ένα ακόμη σαφές δείγμα επαναφοράς του κλάδου στην κανονικότητα.
Η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 28 Ιουλίου. Η διοίκησή της θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της περυσινής χρήσης και θα δώσει το στίγμα των προθέσεών της για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.
Τέλος, η διοίκηση της Alpha Bank θα αναλύσει τους νέους επιχειρησιακούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις αναθεωρημένο πλάνο που θα έχει προηγουμένως παρουσιαστεί στους επενδυτές, έχοντας ως προτεραιότητα την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της.
Τα κέρδη του 2023
Σύμφωνα με αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία για την ενίσχυση των μεγεθών τους.
Ενώ πέρυσι, καταλύτης για την καταγραφή υψηλών κερδών ήταν τα έκτακτα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις και πωλήσεις επιμέρους τομέων τους σε τρίτους, εφέτος ως επιταχυντής για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων λειτουργεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Η καθαρή κερδοφορία από οργανικές κατά βάση πηγές, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, επίπεδα υψηλότερα κατά τουλάχιστον 25% σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις για την εφετινή χρήση.
Η διαμόρφωσή της σε αυτό το ύψος αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερίσματος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ το 2024.
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι το 2023 τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 20% ή 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ για τις προμήθειες προβλέπει ενίσχυσή τους με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.
Με τον τρόπο αυτόν θα αναπληρωθεί ένα μέρος του κενού που θα αφήσει πίσω της η σημαντική συρρίκνωση των μη επαναλαμβανόμενων κερδών, τα οποία πέρυσι είχαν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα, από την άλλη πλευρά, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές μεταβολές, παρά τον πληθωρισμό, λόγω του επιτυχημένου μετασχηματισμού των προηγούμενων τριών ετών.
Επιβάρυνση προβλέπουν τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών από τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στις 100 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 20% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εάν συνεχιστεί η καλή πορεία των εισπράξεων στα δάνεια, παρά την άνοδο των επιτοκίων, να κλείσουν σε χαμηλότερα επίπεδα, επιδρώντας θετικά στην καθαρή κερδοφορία.
Συμβολή στην ενίσχυση του επιτοκιακού εισοδήματος αναμένεται να έχει και η επίτευξη θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης το 2023.
Οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν σημαντική βελτίωση το β’ εξάμηνο, μέσω της επιχειρηματικής πίστης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η χρήση αναμένεται να κλείσει με αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων κατά 7-8 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ το 2022.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται από αναλυτές εφικτή η διαμόρφωση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα του 11% – 12% κατά μέσο όρο για τους τέσσερις ομίλους εφέτος.