Ο 61χρονος Paulo Peregrino διαγνώστηκε το 2010 με καρκίνο του προστάτη και δέκα χρόνια αργότερα με λέμφωμα non-Hodgkin. Οι ελπίδες να θεραπευτεί ήταν ελάχιστες, είχε εξαντλήσει όλες τις επιλογές που είχε στη διάθεσή του για τη θεραπεία του λεμφώματος, έχοντας υποβληθεί σε 45 χημειοθεραπείες μέσα σε πέντε χρόνια και σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τίποτα δεν βελτίωνε την κατάστασή του.
Οι γιατροί του 61χρονου αποφάσισαν ότι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν η παρηγορητική φροντίδα, που απευθύνεται σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο μιας νόσου, με στόχο την αναγνώριση και αντιμετώπιση του πόνου που βιώνουν και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Τότε ο Peregrino αποφασίστηκε να υποβληθεί στην πρωτοποριακή θεραπεία CAR με Τ-κύτταρα, μίας από τις πιο προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Ο όγκος που είχε εξαφανίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο από το Hospital das Clinicas της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία, ανέφερε το Radioagencia Nacional.
«Τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στην υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η ασθένεια μπορεί να επανέλθει. Mπορούμε να μιλήσουμε για ολική θεραπεία του καρκίνου μόνο μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικό, επειδή δεν υπήρχε πλέον κανενός είδους θεραπεία γι’ αυτόν», δήλωσε στο A24 ο γιατρός και ερευνητής Vanderson Rocha από την Ιατρική Σχολή του USP, ο οποίος συμμετείχε στη θεραπεία του Peregrino.
Η ακριβή θεραπεία
Η θεραπεία βασίζεται στον επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Περιλαμβάνει την αφαίρεση και απομόνωση των Τ-λεμφοκυττάρων από το σώμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών και τη θανάτωση των μολυσμένων κυττάρων. Μόλις αφαιρεθούν, τα κύτταρα επαναπρογραμματίζονται ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη στόχευση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια εγχέονται ξανά στο σώμα του ασθενούς, με την όλη διαδικασία να διαρκεί ακόμα και 60 μέρες.
Η κυτταρική θεραπεία CAR-T εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισε να χρησιμοποιείται πειραματικά για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο τελικού σταδίου στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το 2017 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Ενώ η θεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, είναι ακριβή – κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή – και μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία και το μυέλωμα. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Ο Peregrino είναι ένας από τους ελάχιστους Βραζιλιάνους που υποβλήθηκε στην καινοτόμο θεραπεία, με τη διαθεσιμότητα της να είναι πολύ περιορισμένη στη χώρα του.