«Επιδημία» τείνουν να γίνουν οι θολές τοποθετήσεις των υποψηφίων βουλευτών στα τηλεοπτικά «παράθυρα», αναφορικά με την φορολογία και την πολιτική που έχουν καθορίσει τα κόμματα στα επίσημα προγράμματά τους, δημιουργώντας «σύγχυση» τόσο στους πολίτες όσο και στα κομματικά επιτελεία.

Την τιμητική τους σε αυτό το «φαινόμενο» έχουν τα τελευταία 24ωρα οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ.  Μετά το «λεκτικό ατόπημα» της  Ελένης Χρονοπούλου που έκανε λόγο για αύξηση φόρων στη μεσαία τάξη και του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος μίλησε για φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων, ο Στέφανος Παραστρατίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (31/5) στο Open, ανέφερε ότι το ΠαΣοΚ όχι μόνο σκοπεύει να διατηρήσει των μνημονιακό νόμο του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και να τον αυξήσει.

«Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε ο κύριος Παραστρατίδης, απαντώντας στη συνέχεια καταφατικά στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν το ΠαΣοΚ σκοπεύει να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ.  «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι», τόνισε προαναγγέλλοντας την μονιμοποίηση του μνημονιακού νόμου.

«Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι βουλευτής του ΠαΣοΚ «κατηγοριοποίησε» όσους έχουν έστω και ένα ακίνητο στο όνομά τους χαρακτηρίζοντάς τους ως «έχοντες», που πρέπει να πληρώσουν φόρο, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση την οποία διανύουν.

Άμεση αντίδραση ΠαΣοΚ

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του Στέφανου Παραστρατίδη, η Χαριλάου Τρικούπη, έσπευσε να διαψεύσει ότι στο πρόγραμμά της υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ.

«Το ΠαΣοΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ», ξεκαθαρίζει το ΠαΣοΚ με ανακοίνωσή του μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Στέφανου Παραστατίδη, ο οποίος έκανε λόγο επί της ουσίας για ενίσχυση και όχι μείωση των άμεσων φόρων.

«Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης», τονίζει το ΠΑΣΟΚ. και συμπληρώνει ότι «όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει σκληρή πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ για την φορολογική πολιτική, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να διευκρινίζει από τη Χίο ότι οι προτάσεις του ΠαΣσΚ για τη φορολογία είναι υπέρ της μεσαίας τάξης και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ  Άκη Σκέρτσο από την άλλη πλευρά να τονίζει ότι  η Χαριλάου Τρικούπη, έχει στο πρόγραμμά της τρεις νέους φόρους, που καταλήγουν σε αύξηση της φορολογίας σε μερίσματα, επιχειρήσεις και γονικές παροχές.