«Ήρθε η ώρα της διαδοχής», μας σχολίαζε την Δευτέρα, μια ημέρα μετά τον β΄γύρο των τουρκικών εκλογών, ο Τζαν Γιουκσέλ, ορκισμένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, ερωτώμενος αν νιώθει απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα και αν το κόμμα του θα κάνει πλέον αυτοκριτική ή θα επιρρίπτει ευθύνες για την ήττα του αποκλειστικά στο μπλοκ των αντιπάλων. «Το διαχειρίζομαι. Είμαστε εξάλλου εκπαιδευμένοι στο ρόλο του ηττημένου. Δεν είναι πρώτη φορά», σχολίασε, αποκαλύπτοντας συγχρόνως μια ισχυρή τάση, που εκδηλώθηκε στο στρατόπεδο της μείζονος τουρκικής Αντιπολίτευσης, «αθόρυβα» ήδη τη βραδιά της αμετάκλητης ήττας. Κι αφορούσε την απόσυρση -αναγκαία για κάποιους εντός του κόμματος- του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρόλο που στην ομιλία του, την ίδια νύχτα, ο ίδιος δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την ανάγκη αλλαγής και διάδοχης κατάστασης.
Την ώρα που ο μεγάλος νικητής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφωνούσε τον κινητήριο λόγο του στο προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, αφιονίζοντας τα συγκεντρωμένα πλήθη που τον αποθέωναν, στο καταρρακωμένο στρατηγείο του CHP, στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του, ανέβηκε στον 5ο όροφο, και συναντήθηκε με τους ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας, από το Τραπέζι των 6. Κάποιος ωστόσο απουσίαζε, ενώ αναμενόταν να είναι παρών, μας πληροφορούσε ο υπεύθυνος των τεχνολογικών συστημάτων του CHP και μέλος του κόμματος, Ερμάν Μουτλουτούρκ, στο ισόγειο του κτηρίου, όπου εκπρόσωποι του Τύπου, από εγχώρια και διεθνή Μέσα, έγραφαν τα ρεπορτάζ τους, παρακολουθώντας στην οθόνη live την ομιλία του Ερντογάν. Η απουσία χαρακτηρίστηκε «ηχηρή».
«Ο Ιμάμογλου δεν έμεινε για τη συνάντηση. Αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, εξαγριωμένος, μόλις βγήκε το τελικό αποτέλεσμα και συνειδητοποίησε ότι το CHP ηττήθηκε», μας ενημέρωνε ο Μουτλουτούρκ, που παρακολούθησε να ανεβαίνουν στον 5ο όροφο, για τη συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, δυο πρώην υπουργοί του Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν (του Κόμματος Δημοκρατίας DEVA) κι ο Αχμέτ Νταβούτογλου (του Κόμματος του Μέλλοντος Gelecek Partisi), η «σιδηρά κυρία» της τουρκικής πολιτικής Μεράλ Ακσενέρ (του Καλού Κόμματος İYİ Parti), ο Τεμέλ Καραμολάογλου (του Κόμματος Ευδαιμονίας SΑΑDET) και ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ (του Δημοκρατικού Κόμματος DP) .
Στη συζήτηση θα αξιολογούταν το εκλογικό αποτέλεσμα και θα συναποφασίζονταν τα επόμενα κοινά βήματα, παρά τους πρώτους «τριγμούς» της Συμμαχίας, μετά την ήττα στις 14 Μαΐου. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί τι ακριβώς ελέχθη μεταξύ των 6. Έγινε ωστόσο γνωστό ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση του Κόμματος, εντός του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προηγηθεί συνάντησή του με τα μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (MYK) .
Ενδεικτική ωστόσο του μεταβατικού κλίματος που διαμορφώνεται αμετάκλητα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, είναι η δημόσια ηγετική εμφάνιση του υποψηφίου αντιπροέδρου της Εθνικής Συμμαχίας και δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και η καθαρή έκκλησή του για «αλλαγή», την επομένη κιόλας των εκλογών, στο Μάλτεπε, της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την 570η επέτειο από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Σε μια ομιλία που «χτυπούσε» στο θυμικό, κατακεραύνωνε χωρίς φόβο τον Ερντογάν και μιλούσε ανοιχτά για το επερχόμενο δικαστήριο, με την κατασκευασμένη εναντίον του κατηγορία. Το θέμα της αλλαγής «μοιραία θα τεθεί στην ατζέντα του CHΡ, όσο κι αν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα επιδιώξει να το αποφύγει», σχολιάζουν πηγές του CHP, που αξιολογούν τις δηλώσεις Ιμάμογλου, στο Μάλτεπε, ως «άτυπη έναρξη της εκστρατείας του για τη διεκδίκηση της προεδρίας του CHP», καθώς οι στενοί συνεργάτες του «άρχισαν ήδη επαφές με κομματικές οργανώσεις. Είναι σαφές ότι θα έχουμε αλλαγή στο κόμμα».
«Έγιναν πολλές παρατυπίες και σε αυτές τις εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου, παρότι 75 ετών, δούλεψε σκληρά, αλλά έκανε και λάθη. Ενώ κατηγορήθηκε για δεσμούς με την τρομοκρατία, δεν αντέδρασε με τον δυναμισμό που έπρεπε. Σε αυτή την αναμέτρηση, έπρεπε να ακολουθήσει την τακτική “οφθαλμός αντί οφθαλμού ”», είναι η κριτική του μέλους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Ερμάν Μουτλουτούρκ, που θεωρούσε εξαρχής τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας «κουτσό άλογο».
«Αριθμεί 13 εκλογικές ήττες, έναντι του Ερντογάν. Αν συνέβαινε αυτό σε μια επιχείρηση, είτε θα είχε παραιτηθεί είτε θα απολυθεί. Είναι αναξιόπιστος. Ήταν το αβαντάζ του Ερντογάν. Επέμεινε να είναι υποψήφιος κι αυτή τη φορά», προσθέτει, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, και τονίζοντάς μας ότι υποψήφιος στη θέση του έπρεπε να είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, παρόλο που ούτε κι αυτός θα μπορούσε να «αλώσει» το «μπετόν αρμέ» 50% του Ερντογάν .
«Η οικονομία έχει καταρρεύσει, σβήστηκαν από το χάρτη οικισμοί και χωριά με το σεισμό γιατί οι κατασκευές ήταν σαθρές, και οι άνθρωποι ακόμη λατρεύουν τον reis τους», σχολιάζει ο τούρκος συνομιλητής μας, στην Άγκυρα, που θεωρεί επόμενο crash test για το κόμμα του, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την άνοιξη του 2024. Κρίσιμο θεωρεί για τις εσωκομματικές εξελίξεις και το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, παρόλο που θεωρεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει φροντίσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
«Θα κερδίσουμε άραγε την Αγκυρα ξανά;», αναρωτιέται ανήσυχος, επικροτώντας που ο Ιμάμογλου, στην 8σέλιδη ομιλία του στο Μάλτεπε, εχτές, «προκάλεσε τον Ερντογάν για τη δίκη του και συγχρόνως ανέφερε την ανάγκη αλλαγής στο CHΡ. Ο Ιμάμογλου είναι ο μοναδικός πολιτικός του κόμματος που κέρδισε δυο φορές τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Πόλης το 2019. Ο μοναδικός! Αυτό θα ξαναγίνει, στις προεδρικές εκλογές πλέον, το 2028. Για αυτό επιχειρείται να τον βγάλουν από τη μέση μέσω της δικαστική οδού. Ανησυχούν πραγματικά για τις ικανότητές του στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP».
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσει εσωκομματικές διαδικασίες για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της προεδρίας ο Ιμάμογλου, σημειώνει ο Ερμάν Μουτλουτούρκ. « Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρίσμα στο Συνέδριο του Κόμματος, καθώς ο Κιλιτσντάρογλου ελέγχει τους συνέδρους. Οι αλλαγές όμως είναι αναπόφευκτες».
«Ο Ερντογάν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να υποβληθεί ο Κιλιτσντάρογλου στην εσωκομματική κριτική», παρατηρεί ο πολιτικός μηχανικός Τσακντάς Σισέκ, που ζει και εργάζεται στην Άγκυρα, αλλά ασχολείται πολύ στενά με την πολιτική, ανήκοντας στο χώρο της Αντιπολίτευσης. «Θα πρέπει παρόλα αυτά να προετοιμαστεί το κόμμα για έναν νέο ηγέτη στο εγγύς μέλλον», παραδέχεται κι ο ίδιος. «Ο Ιμάμογλου είναι δημοφιλής υποψήφιος, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζγούρ Οζέλ (Özgür Özel) είναι ξεκάθαρα ένας πιο “περιορισμένος” υποψήφιος. Λέγοντας περιορισμένος, εννοώ ότι είναι εσωκομματικά και μεταξύ των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά μόνο ο Ιμάμογλου μπορεί να προσελκύσει και τους δεξιούς ψηφοφόρους για μια πιθανή νίκη το 2028».