Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός του εργατικού δυστυχήματος που έγινε χθες (29/5) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Νεκρός είναι ένας 47χρονος χειριστής γερανού ο οποίος, μαζί με δύο συναδέλφους του ηλικίας 45 και 47 ετών εργάζονταν σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές του χώρου, προσπαθώντας να επισκευάσουν την προπέλα πλοίου.

Ο 47χρονος άνδρας με τους δυο συνάδελφους τους εκτελούσαν εργασίες μπροστά στην προπέλα όταν ξαφνικά έπεσε και τους καταπλάκωσε. Το ένα πτερύγιο έφυγε από τη θέση του, παρασύροντας με το βάρος τη σκαλωσιά, στην οποία βρίσκονταν ανεβασμένοι οι τρεις εργαζόμενοι. Η κατασκευή κατέρρευσε και το βαρύ αντικείμενο καταπλάκωσε τους τρεις εργάτες. Σύμφωνα με τους συναδέλφους τους δεν υπήρξαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Ο 47χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε στο πόδι, ενώ ο 45χρονος μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική με λιγότερο σοβαρά τραύματα.

«Άλλος ένας νέος άνθρωπος δεν θα γυρίσει στο σπίτι του και στην οικογένειά του και οι άλλοι δυο που θα γυρίσουνε δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι» είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Για ένα εξάρτημα το οποίο αξίζει 20 ευρώ, μια ασφάλεια δηλαδή στο γάντζο του γερανού το οποίο έβγαζε το πτερύγιο της προπέλας του πλοίου αστερίων, έφυγε όλο το πτερύγιο και καταπλάκωσε τρεις συνάδελφους. Ο ένας δυστυχώς, όπως τον είδαμε εμείς, σκοτώθηκε επί τόπου. Έμεινε στον τόπο» είπε από την πλευρά του ο Λάκης Αντωνίου, μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Σε 24ωρη απεργία

Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος κήρυξαν 24ωρη απεργία από το πρωί της Τρίτης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής.

«Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«[…] Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας. Όλοι την Τρίτη 30/5/2023 στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 08:00 στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο.