Εικόνες από την προεκλογική περίοδο των δεύτερων εκλογών υπάρχουν στη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ για τα φορολογικά. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν το γεγονός ότι στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπερνά τον Αλέξη Τσίπρα, και επικεντρώνει την κριτική του στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Την ίδια στρατηγική της σύγκρουσης με τον Πρωθυπουργό, επιλέγει και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Είναι εμφανές ότι η αντιπαράθεση αυτή αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στο τμήμα των ψηφοφόρων του κέντρου, που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά την «επιστροφή» των ψηφοφόρων στην κάλπη για τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι οι κεντρογενείς ψηφοφόροι, μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και την αίσθηση ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι «κλειδωμένη», μπορούν να επιστρέψουν στο ΠαΣοΚ.
Το σαρδαμ της Χρονοπούλου και η δήλωση Δουδωνή
Όλα ξεκίνησαν από την Ελένη Χρονοπούλου, η οποία σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και κατά την διάρκεια ανάλυσης της οικονομικής πολιτικής του ΠαΣοΚ, τόνισε ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα μειωθούν. «Θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο, και με αφορμή τη λέξη «αύξηση» ήρθε η συμπληρωματική ερώτηση του δημοσιογράφου η οποία τέθηκε ως εξής: «Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε… ποιους θα μειώσουν, όλοι το λένε. Ποιους θα αυξήσετε, είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε».
Σε αυτό το σημείο η κυρία Χρονοπούλου απάντησε, «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ύστερα από τον «θόρυβο» που προκλήθηκε η κα. Χρονοπούλου επανήλθε μέσω Twitter, εξηγώντας ότι η δήλωσή της αυτή οφείλεται λεκτικό ατόπημα, κοινώς σε «σαρδάμ», λέγοντας ότι «παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε».
Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε. Και για να είμαστε ακριβείς ⬇️: https://t.co/wetl1qRLbI
— Eleni Chronopoulou (@ElChron) May 29, 2023
Στη συνέχεια ο κ. Δουδωνής, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα υπάρξει φορολόγηση των κερδών με κλίμακα, δηλαδή θα επιβληθεί φόρος 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 μέχρι 100.000 και 10% με 15% για ποσά από 100.000 και άνω.
Για «μαρτυριάδες του ΠαΣοΚ» κάνει λόγο ο Σκέρτσος
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Άκης Σκέρτσος προσπάθησε να στριμώξει τη Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι «οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠαΣοΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές» και επισήμανε:
«Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον «αφελληνισμό» της ελληνικής οικονομίας.
Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας».
Επίθεση από Μάντζο
Σε αντίθεση με την δήλωση Κατρούγκαλου η οποία προκάλεσε αμηχανία και αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ο εκπρόσωπος τύπου του ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, πέρασε στην επίθεση, λέγοντας πως η φορολογική πολιτική του κόμματος έχει μία ξεκάθαρη στόχευση, που αφορά «τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων»
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Μάντζος σχετικά με την φορολογική πολιτική του ΠαΣοΚ:
«Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.
Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα.
Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:
- Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
- Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%
- και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.
Γιατί είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων.
Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, που μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022.
Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης.
Μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους.
Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:
- πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση –και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;
- πως και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
- για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;
Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;»