Μέχρι τις αρχές του 2024 τρία κορυφαία σήματα του κλάδου εστίασης θα κάνουν ντεμπούτο στην αθηναϊκή αγορά, αλλάζοντας τις ισορροπίες.
Τα δύο εξ αυτών αποτελούν επιστροφές από τα παλιά, ενώ το έτερο με ιταλικό αέρα και ιστορία δύο αιώνων βάζει το πήχη πολύ ψηλά.
Αίγλη Ζαππείου: Η μεγάλη επιστροφή
Με νέο εκμισθωτή, την εταιρεία του Βλάσση Γεωργάτου, ίδιο όνομα και άλλο concept, ο στόχος είναι να ανακτήσει την χαμένη της… αίγλη.
Εδώ και περίπου 3 χρόνια «το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών», όπως αναφερόταν σε παλιά διαφήμιση, είναι κλειστό. Μέχρι τότε, το ακίνητο εκμεταλλευόταν, μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης εταιρεία συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Η συγκεκριμένη εταιρεία ύστερα σειρά δικαστικών αποφάσεων, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω αδυναμία καταβολής των οφειλών ενώ άφησε στο Ζάππειο «φέσια» ύψους περίπου 350.000 ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2022 η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτίριο, παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε ως υποστηρικτική εγκατάσταση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποίησε διαγωνισμό για την εικοσαετή μίσθωση του ακινήτου.
Στον εν λόγω διαγωνισμό, που έθετε ως προϋπόθεση ο μισθωτής να διαθέτει κατώτατο όριο εγγυημένου ετήσιου κύκλου εργασιών, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, τη μοναδική προσφορά κατέβαλε η αλυσίδα καφεστίασης Γρηγόρης, όπως πρώτος έγραψε ο ΟΤ.
Οι εργασίες για την ανανεωμένη Αίγλη αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Το ακίνητο περιλαμβάνει το κατάστημα συνολικής στεγασμένης επιφανείας 3.301,50 τ.μ., το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις στάθμες και συγκεκριμένα στο δεύτερο υπόγειο επιφανείας 251,50 τ.μ., στο πρώτο υπόγειο επιφανείας 1.628,84 τ.μ., στο ισόγειο επιφανείας 850,93 τ.μ. και στον πρώτο όροφο επιφανείας 570,23 τ.μ. καθώς και τον θερινό κινηματογράφο Αίγλη, επιφανείας 766 τ.μ. μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961,30 τ.μ.
Ιστορία 120 ετών
Η Αίγλη κατασκευάστηκε το 1904 αρχικά ως ένα ξύλινο καφενείο με την ονομασία «Κιόσκι».
Συνδέθηκε με την Αθήνα της μπελ επόκ και των Βαλκανικών Πολέμων. Συνέχισε σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και στα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι το 2020.
Ο θερινός κινηματογράφος της Αίγλης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος (ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997), ήταν το πρώτο καλοκαιρινό σινεμά που λειτούργησε στην Αθήνα και μετρά ήδη πάνω από έναν αιώνα ζωής.
Cova: Ένα ιταλικό κόσμημα από το 1817
Το πρώτο σκάφος που ελλιμενίστηκε πριν λίγες μέρες στις πλήρως ανανεωμένες εγκαταστάσεις της Astir Marina, σηματοδοτεί τη νέα εποχή λειτουργίας της ιστορικής μαρίνας στη χερσόνησο του Αστέρα.
Η εκσυγχρονισμένη Αστήρ Μαρίνα, με 59 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, εμπορικά καταστήματα διάσημων οίκων, καθώς και έναν παράκτιο περίπατο με επιπλέον χώρους πρασίνου, όλα δείχνουν πως θα φιλοξενήσει και την πρώτη Cova επί ελληνικού εδάφους
Η διάσημη μιλανέζικη pasticceria, που ιδρύθηκε το 1817 από τον Αντόνιο Κόβα, έναν αξιωματικό ο οποίος υπηρετούσε υπό τον Ναπολέοντα, φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της και το απαράμιλλο στυλ της.
Με πελάτες από τον Τζουζέπε Βέρντι μέχρι τον Ερνστ Χέμινγουεϊ συνέχισε να συναρπάζει το παγκόσμιο κοινό της και μετά τη μετεγκατάσταση στη Via Montenapoleone 8 το 1950.
Το 1993 η Cova εγκαινίασε τον πρώτο της χώρο στο Χονγκ Κονγκ, ξεκινώντας την παγκόσμια επέκτασή της.
Από το 2013 ανήκει στον όμιλο LVMH και σήμερα διαθέτει καταστήματα στο Μόντε Κάρλο, στο Παρίσι, στο Κουβέιτ, στο Ριάντ, στην Ντόχα, στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, στην Ταϊβάν κ.ά.
Η συνολική επένδυση για την ανανεωμένη Astir Marina ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ.
Με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών η Astir Marina ανακοίνωσε ότι προχώρησε και σε τριετή συνεργασία με την Société Monégasque Internationale Portuaire (SMIP) τον κύριο διαχειριστή των λιμένων του πριγκιπάτου του Μονακό, Ports de Monaco, η οποία ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλών πρακτικών για τη βελτιστοποίηση του συνόλου των λειτουργιών της μαρίνας στη θαλάσσια και τη χερσαία ζώνη.
Jackson Hall: «Ξεφουρνίζεται» δεύτερη ευκαιρία
Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να επαναλειτουργήσει το Jackson Hall μετά από απουσία 10 ετών.
Ο σχεδιασμός του ομίλου Βενέτη που μισθώνει το ακίνητο εδώ και 8 χρόνια προβλέπει στο ισόγειο κατάστημα να στεγαστεί ένα Artisan Bakery ενώ στον 1ο όροφο θα λειτουργήσει American Bar -εστιατόριο με τα σήματα των Jackson Burger και Pizza Mia.
Από τον Ινδιάνο στις «σκοτεινές» κουζίνες
Στις 18 Ιουλίου 2013 ο ινδιάνος του Κολωνακίου, σήμα κατατεθέν του Jackson Hall στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, σταμάτησε να υποδέχεται τους χιλιάδες πελάτες του ιστορικού μπαρ – εστιατορίου.
Μετά από 18 χρόνια και έχοντας σημαδέψει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της πρωτεύουσας, το μαγαζί – υπερπαραγωγή έβαζε λουκέτο.
Για τα επόμενα δύο χρόνια η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος του Ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα, ιδιοκτήτη του ακινήτου, προσπαθούσε να βρει νέο μισθωτή.
Ώσπου τον Αύγουστο του 2015, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη μισθωτική σύμβαση με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, CEO και μεγαλομέτοχο του ομίλου Βενέτη.
Παρά τα φιλόδοξα σχέδια του Σμυρνιού επιχειρηματία να επαναφέρει στη ζωή όσο το δυνατό ταχύτερα το ιστορικό ακίνητο μετατρέποντάς το σε μεταμοντέρνο φούρνο, η διαδικασία ανακατασκευής έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλα κτίρια που ενοικιάζει ο όμιλος.
Το ακίνητο συνολικής (καθαρής) επιφάνειας 845 τ.μ. που αρχικά διέθετε υπόγειο, ημιυπόγειο, ισόγειο 12 τ.μ., ίσα – ίσα να χωράει η σκάλα, 1ο όροφο και 2ο όροφο σήμερα έχει ανασκευαστεί πλήρως.
Πλέον διαθέτει ένα μεγάλο ισόγειο χώρο, απαραίτητο για να λειτουργήσει ο artisan φούρνος, αφού σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί, καθώς και όροφο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί ως American bar – εστιατόριο, με τα σήματα Jackson’s Burgers και Pizza Mia.
Τα συγκεκριμένα σήματα αποτελούν στην ουσία dark kitchens («σκοτεινές» κουζίνες) για ηλεκτρονικές παραγγελίες, χωρίς δηλαδή να υφίσταται χώρος εστίασης του κοινού.
Το project των dark kitchens ξεκίνησε να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε συνεργασία με την 5boys. Έχουν ήδη ανοίξει δύο «σκοτεινές» κουζίνες στην Αργυρούπολη και άλλες δύο στην Καισαριανή. Άλλες δύο θα υπάρχουν στο Jackson’s Hall, όταν αυτό ανοίξει τις πόρτες του ξανά στο κοινό, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 ο Όμιλος Βενέτη σχεδιάζει να έχει συνολικά 10 τέτοιες εγκαταστάσεις