Ο Γιάννης Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε μέσα στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega» για τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τις επερχόμενες δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη κάλπη. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του.
«H μόνη επιδίωξη μας είναι ο τόπος να έχει ασφαλή, σταθερή Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει και δε θα μπούμε σε περιπέτειες. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει μια ασφαλή αυτοδυναμία, μια Κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να οδηγήσει τον τόπο με σταθερότητα στα επόμενα χρόνια, να υλοποιήσει ένα Πρόγραμμα, το οποίο στην πλειοψηφία τους οι πολίτες επιβράβευσαν.
»Λέγαμε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ότι θέλουμε ένα καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο θα επικυρώσει ποιος θέλει ο ελληνικός λαός να είναι Πρωθυπουργός, ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Επιδιώκαμε πρωτιά και νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ποσοστό που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα μπορούσε να δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και που θα απέκλειε την οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας μιας «Κυβέρνησης Βαβέλ», από αυτούς που θα έχαναν. Έχουμε πει πολλές φορές ότι, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, δεν μιλάμε με υποθέσεις, αλλά με προϋποθέσεις. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -τώρα είναι μια δεύτερη περίοδος, η κάλπη είναι εντελώς άδεια- λέγαμε ότι, κατά την άποψη μας, προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα να διαχειρίζεται με επιτυχία τις εξωγενείς κρίσεις, αλλά και την ανοδική της πορεία, είναι να υπάρχει σταθερή Κυβέρνηση. Οι πολίτες το συμπεριέλαβαν αυτό στα κριτήρια με τα οποία ψήφισαν.
»Η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ καθαρή άποψη, επιδιώκει μια εντολή αυτοδύναμης Κυβέρνησης -όχι για αλαζονεία και καπρίτσιο- γιατί όπως είναι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση για να μπορείς να έχεις μια Κυβέρνηση αποτελεσματική, με ενιαίο λόγο, χωρίς ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, που θα πατάει γκάζι και όχι φρένο. Άλλωστε, δεν έχει αλλάξει κάτι και στο υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν στις εκλογές με βασικό στόχο «να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση». Μετά τις εκλογές η ένταση ανέβηκε ακόμη παραπάνω, με τις τοποθετήσεις του ίδιου. Πέραν αυτού υπάρχουν και προγραμματικά μια σειρά από πράγματα που κατά τον κ. Ανδρουλάκη -με βάση αυτά που έχει πει, πολιτικά- σπρώχνουν το ΠΑΣΟΚ σε μια κατεύθυνση τελείως διαφορετική.
»Όσο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα θα ερίζει ποιος θα έχει τη πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Αντιπολίτευσης, η δική μας αγωνία θα είναι να πείσουμε με τον ίδιο τρόπο, με το Πρόγραμμα μας, την προοπτική για το αύριο, τη μετριοπάθεια, το πραγματισμό, τη προσήλωση στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, την ελληνική κοινωνία ότι αξίζει να μας εμπιστευθεί για να πάμε την Ελλάδα μπροστά την επόμενη τετραετία.
»Η αυτοδυναμία είναι η προϋπόθεση για μια σταθερή, ασφαλή διακυβέρνηση που να ξέρει που να πρέπει να πάει και τον τρόπο με τον οποίο θα πάει. Η στυγνή επιβολή του ΣΥΡΙΖΑ στις εμφανίσεις των στελεχών του είναι θέμα ουσίας και αρχής και για το δημοσιογραφικό κόσμο. Περιμένω να δω την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου σε αυτήν την κατεύθυνση του «Πολιτμπιρό», που μας θυμίζει άλλες εποχές, γιατί έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την ελευθερία του Τύπου. Ο κόσμος ψηφίζει με κριτήρια πολιτικού πραγματισμού και αυτό είναι η βασική μας δύναμη, ο κινητήριος μοχλός, το αφήγημα μας και για τις νέες εκλογές. Φαίνεται από το πώς ψήφισε ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις Περιφέρειες.
»Για να καταλάβουμε τι έχει γίνει, για πρώτη φορά από το 1974 το πρώτο κόμμα πήρε διπλάσιο αριθμό ψήφων από το δεύτερο. Αυτό δεν ερμηνεύεται ούτε μόνο με ιδεολογικούς όρους, ούτε μόνο με το τι ψήφιζε κάποιος στο παρελθόν. Οι πολίτες ενέκριναν μια πολιτική προσπάθεια αποτελέσματος, μια προοπτική που είχαν, την οποία τη πίστευαν γιατί είχαν αξιόπιστα τεκμήρια ότι θα πραγματοποιηθεί. Ακούγονται διάφορα για να δικαιολογηθεί η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι δήθεν «επέβαλε τοξική ατζέντα η Νέα Δημοκρατία». Όλα τα ήξερε ο κόσμος: «ότι προσλήψεις θα γίνουν, χρέη θα σβηστούν, αυξήσεις θα δοθούν, οι τιμές θα πέσουν στο μισό».
»Όλα τα άκουσε, δεν τα πίστευε όμως, γιατί ήξερε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν. Ξέρει πλέον ο κόσμος, από την περιπέτεια που έχει περάσει, ότι ο τοίχος δεν κόβει λεφτά, ούτε ο ουρανός βρέχει λεφτά. Χρειάζονται προσπάθεια, γνώση, επαγγελματισμός, ειλικρίνεια, μέτρο, μέτρημα. Αυτή ήταν η μεγάλη ουσιαστική διαφορά της τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από όλο το αφήγημα της Αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε.
»Το μεγαλύτερο επίτευγμα και συμπέρασμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική του, την παρουσία του, τη μετριοπάθειά και τα αποτελέσματα που επέδειξε, κατάφερε να αλλάξει το υπόδειγμα με το οποίο ψήφιζε ο κόσμος σε όλα τα ζητήματα. Και στα αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα:
»Αυτός που ψηφίζει με κριτήριο τις ανησυχίες του για την Πατρίδα γνωρίζει για τα σύνορά μας που φυλάξαμε, για τη θέση ισχύος που έχουμε βρεθεί σε σχέση με την Τουρκία, για το γεγονός ότι σταθήκαμε στο πλευρό της Εκκλησίας όποτε και όπως χρειάστηκε στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
»Για εκείνους που ψηφίζουν με κριτήριο την επάρκεια στη διαχειριστική ικανότητα: ήρθαν κρίσεις, όμως δεν τα παρατήσαμε, δεν ρίξαμε «λευκή πετσέτα», δεν καθίσαμε να «κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα». Ό,τι καταφέρναμε στην οικονομία μας, το δίναμε μέρισμα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που χλεύαζαν ορισμένοι. Για την προοπτική για το μέλλον: Είπαμε στους πολίτες, θα φέρουμε δουλειές με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
»Όλα είναι μετρημένα. Είναι αποτέλεσμα μιας πολύ ουσιαστικής δουλειάς, μιας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχει χτιστεί με την ελληνική κοινωνία, η οποία από τη μια εδράζεται στη λογική του πραγματισμού και από την άλλη σε μια απολύτως κοστολογημένη και μετρημένη στρατηγική και την ίδια ώρα που οι άλλοι μιλούν αυτοαναφορικά για το κόμμα τους, με απουσία προοπτικής για το μέλλον, εμείς μιλάμε για την Πατρίδα».