Η εικόνα στα εκλογικά κέντρα της Άγκυρας σήμερα το πρωί, έως και τις 2.00 το μεσημέρι, δεν είχε την παραμικρή σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε σ’ αυτά, ακριβώς τις ίδιες ώρες, στον α΄ εκλογικό γύρο, της 14ης Μαίου στην Τουρκία, όπου ατέλειωτες ουρές, με μωρά στην αγκαλιά ψηφοφόρων, ηλικιωμένους σε αναπηρικό καροτσάκι, σχηματίζονταν έξω από όλες τις σχολικές αίθουσες. Ουρές που μεταξύ τους μπλέκονταν σε ένα πρωτοφανές αδιαχώρητο.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον Mπάρις Ασλάν, παρατηρητή για το Πράσινο Αριστερό Κόμμα, στο Δημοτικό Σχολείο της Τζανκάγια (όπου το πρωί, συνοδευόμενος από τηλεοπτικές, κάμερες, είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι), είναι διττός. «Καταρχάς, σήμερα έχουμε μόνο ένα ψηφοδέλτιο. Στον α’ γύρο υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση, γιατί ο κόσμος ψήφιζε και για τις βουλευτικές εκλογές», μας εξηγεί ο νεαρός έχοντας δίπλα του τους παρατηρητές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και του Καλού Κόμματος ΙΥΙ.
Ο δεύτερος λόγος που δεν παρατηρήθηκε σήμερα η μαζικότατη συμμετοχή, είναι, προσθέτει, «οι τεράστιες πρωινές και μεσημεριανές ουρές», της 14ης Μαίου «Απέτρεψαν αυτή τη φορά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να πάει νωρίς στην κάλπη.». Ψηφοφόροι μας επιβεβαιώσανε ότι το μισάωρο -το λιγότερο- αναμονής στην α’ κάλπη σήμερα έχει γίνει υπόθεση 3 λεπτών.
«Η συμμετοχή ήταν όντως μεγαλύτερη τις πρωινές ώρες στις πρώτες εκλογές. Λιγότεροι πολίτες ψήφισαν σήμερα το πρωί. Ο αριθμός των ψηφοφόρων ωστόσο σταδιακά αυξάνεται αυτές τις ώρες», μας σχολιάζει ο συνδικαλιστής Oζμάν Τζόκαμαν, για τα εκλογικά κέντρα στην Άγκυρα, ενώ ο τούρκος αναλυτής και ακαδημαϊκός Ντοάν Τιλίτς, μας μετέφερε από νωρίς το πρωί σήμερα διαφορετική εικόνα :«Στα εκλογικά κέντρα της Άγκυρας υπάρχει μαζική συμμετοχή», σημείωνε. Ενδεχομένως, να συνέβαινε αυτό σε κάποια.
«Στη δική μας κάλπη πάντως ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι 280 κι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 170», μας επεσήμανε ο Mπάρις Ασλάν, από το Δημοτικό Σχολέιο της Τζανκάγια, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι.
Η Ζεινέπ περίμενε με την μητέρα και τον πατέρα της να ψηφίσει εκείνη την ώρα. «Ελπίζω να έρθει κόσμος για να δούμε αποτελέσματα που θα βγάλουν τη χώρα από το σημερινό οικονομικό αδιεξοδο»,ανέφερε, χωρίς να κατονομάζει τον υποψήφιο που θα ψηφίσει. «Δεν ξέρω ποιος θα βγει. Ελπίζω να εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου», είναι η λακωνική δήλωση, σε σπαστά αγγλικά, της μεγαλύτερης σε ηλικία, καλοβαλμένης γυναίκας που έχει μόλις φτάσει στο Δημοτικό σχολείο μιας συνοικίας που θεωρείται προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP.
Απ΄την Κωνσταντινούπολη, η εικόνα που μας μεταφέρει ο αναλυτής Αλί Τιραλί θέλει να υπάρχει από το πρωί κανονική ροή στα εκλογικά κέντρα. «Το σχολείο που ψηφίζω έχει την ίδια συμμετοχή με τον α’ γύρο. Ωστόσο, τα προάστια-προπύργια του κυβερνόντος AKP σημειώνουν χαμηλή συμμετοχή. Δυστυχώς, η κουρδική περιοχή εμφανίζει ίδια εικόνα με τις εκλογές της 14ης Μαίου».
«Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε προβάδισμα στον α΄γύρο. Αποδείχθηκαν λανθασμένες. Σήμερα δεν βλέπω καμία ελπίδα για ανατροπή του αποτελέσματος του α’ γύρου. Η Τουρκία έχει έναν τεράστιο αμόρφωτο πληθυσμό, που παραμένει πιστός στον Ερντογάν. Συνειδητοποιώ σήμερα ότι δεν υπάρχει ελπίδα να τους προσεγγίσει άλλος. Δεν θα κοιτάξουν σε εναλλακτική», μας λέει ο καθηγητής Ιατρικής, και σύμβουλος σε θέματα Υγείας του Καλού Κόμματος ΙΥΙ στο παρελθόν, Mπουλέντ Σατζάκ.
Έξω από τα εκλογικά κέντρα στην Άγκυρα πηγαδάκια συζητούν για το αποτέλεσμα της κάλπης. Υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της αλλαγής. Ο πρόεδρος πάντως του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε νωρίτερα ότι με δεδομένο ότι σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν μόνο προεδρικοί υποψήφιοι, «αναμένουμε τα αποτελέσματα να οριστικοποιηθούν νωρίτερα».
Στο μεταξύ, στα social media της Αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει οι καταγγελίες, οι οποίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Μια εξ αυτών αναφέρει ότι στο δήμο Γιουμουσχανέ ( Gümüşhane) από τα μεγάφωνα καλούν τους ψηφοφόρους «Στηρίξτε τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», παρότι απαγορεύεται από χτες το απόγευμα οποιαδήποτε προεκλογική-εκλογική δραστηριότητα υπέρ των δυο υποψηφίων.
‘Αλλη καταγγελία εμφανίζει την κάλπη με αριθμό 1364 του χωριού Καβακλίντερε στη Σανλιούρφα να έχει «εγκατασταθεί» στο σπίτι του προέδρου του χωριού, ο οποίος δεν αφήνει τους χωρικούς να ψηφίσουν, προσπαθώντας να ψηφίσει μόνος για λογαριασμός όλων των ψηφοφόρων. Μια τρίτη, θέλει ένα ψηφοδέλτιο με «σταυρωμένο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρέθηκε σε φάκελο που δόθηκε σε πολίτη σε δημοτικό σχολείο στο Εργκένε. Κυκλοφορεί ακόμη και βίντεο με ψηφοφόρο που ψήφισε… δυο ψηφοδέλτια.