«Bye bye, Kemal», βροντοφώναζε κάθε τόσο η λαοθάλασσα, που έρεε ορμητικά, από το απόγευμα -οικογένειες ολόκληρες με μωρά, μικρά παιδιά, γέροντες, μαντήλες, χιτζάμπ, κολάν, καρεκλάκια, φωτοβολίδες, ταμπούρλα, σημαίες, κορδέλες-, για να πανηγυρίσει στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, την προαναγγελθείσα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη από τις 5.30 αυτοκίνητα «φασκιωμένα», με μορφή του Τούρκου προέδρου και το τραγούδι του στη διαπασών, είχαν «στρατοπεδεύσει», κορνάροντας ρυθμικά, στην κεντρική αρτηρία, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμενόταν αυτή τη φορά ο νικητής να καταλήξει, ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Η λεωφόρος, στις 8 το βράδυ, είχε στην κυριολεξία φρακάρει από οχήματα που πανηγύριζαν, ρίχνοντας βεγγαλικά και φωτοβολίδες, ενώ τα αφηνιασμένα από τον ενθουσιασμό της νίκης στίφη τα χαιρετούσαν και τα βιντεοσκοπούσαν. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, λεωφορεία του κυβερνώντος κόμματος, με την γιγαντιαία φωτογραφία του Ερντογάν και το τραγούδι του, κάνανε κύκλους ξανά και ξανά, στοχευμένα, γύρω από το στρατηγείο των ηττημένων, όπου το κλίμα ήταν βαρύ.
Η πρώτη εικόνα, λίγο πριν την ανακοινωθείσα ομιλία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις 9.30, που αντίκριζε κανείς περνώντας τον έλεγχο στην είσοδο, ήταν τα κλαμένα πρόσωπα νεαρών, που αγκαλιασμένοι, παρηγορούσαν ο ένας τον άλλο. Στελέχη του κόμματος και βουλευτές του δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη, στέκονταν βουβοί, παρόλο που άμα τη εμφανίσει του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο αμφιθέατρο για την ομιλία, σηκώθηκαν όρθιοι σαν ελατήρια και χειροκροτούσαν παρατεταμένα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναγνωρίζεται από τους συνεργάτες του, ότι τα έδωσε όλα, γνωρίζοντας ότι σήμερα ενδεχομένως ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Από αύριο μπορεί να ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διεργασίες για τη διαδοχή. Παράγοντες στο κόμμα μιλώντας στο ΒΗΜΑ αρνούνται για την ώρα το σενάριο. Πάντως και ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου με την ομιλία του το απέκλεισε, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας. «Ο Ερντογάν είναι εκλογικό ζώο. Αλλά και ο Κιλιτσντάρογλου, παρότι ηττήθηκε, τα πήγε καταπληκτικά. Το ποσοστό του είναι πραγματικά πρωτοφανές για το κόμμα. Δεν τα κατάφερε, γιατί η προπαγάνδα έπεισε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος ότι έχει συνδέσμους με την τρομοκρατία», υποστηρίζει η Ζεϊνέπ,από τη νεολαία του CHP, που κατάφερε να εκλογικεύσει την ήττα.
Στο προεδρικό μέγαρο την ίδια ώρα συνεχιζόταν το μεγάλο νικητήριο πανηγύρι. «Νικήσαμε το ΡΚΚ και την τρομοκρατία», βροντοφώναξε μια ηλικιωμένη γυναίκα, που μαζί με την ακόμη γηραιότερη μητέρα της, και τη σημαία του ΑΚΡ στο χέρι, ακολουθούσαν το πλήθος, που συνέχιζε να καταφθάνει, τραγουδώντας, φωνάζοντας, χορεύοντας. «Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να μεταφράζει το συναίσθημα αυτού του λαού», προσπαθεί να μας εξηγήσει ο νεαρός δημόσιος υπάλληλος, που με την 5χρονη κόρη του στους ώμους και τη γυναίκα του με την κομψή μαντήλα Louis Vuitton, έφτασε στον πρώτο έλεγχο, πριν από τους 3 διαδοχικούς, για να προσεγγίσει το προεδρικό μέγαρο.
«Ο Ερντογάν ξανακέρδισε γιατί κανονικοποιεί τις διάφορες του τουρκικού λαού, κι έτσι μπορούν και συνυπάρχουν όλοι», προσθέτει ο νεαρός άνδρας, που ζήτησε να μην τον φωτογραφίσουμε. «Και με τον κωρονοϊό και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν καταφέρνει να κρατά την τουρκική οικονομία ζωντανή. Αλλά η οικονομία δεν είναι η προτεραιότητά μας, παρόλα τα προβλήματά μας», μας αιφνιδιάζει ο συνομιλητής μας, ενώ γύρω του το πλήθος των γυναικών πλέον διαχωρίζεται από αυτό των ανδρών και πρέπει κι ο ίδιος να αποχωριστεί τη γυναίκα του.
Τον ρωτάμε ποια είναι η προτεραιότητα. «Η δυνατή Τουρκία, που πολεμάει την τρομοκρατία», απαντά. «Και οι Σύριοι είναι γείτονες, συγγενείς, αδέλφια. Είναι θύματα ενός πολέμου», τονίζει, απαντώντας εμμέσως στις αντιπροσφυγικές «κορώνες» του Κιλιτσντάρογλου, που ωστόσο συσπείρωσαν ένα κομμάτι των εθνικιστικών ψήφων, προσθέτοντάς του στον β’ γύρο περί τις 3 μονάδες (στερώντας του, από την άλλη, την ομόθυμη υποστήριξη των Κούρδων, που είχε εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή).
Οι νεαρές κοπέλες με τις πολύχρωμες μαντήλες που πλησιάζουμε δεν θέλουν να κάνουν δήλωση,κι αποστρέφουν το πρόσωπό τους, κατά την είσοδό τους στο προεδρικό μέγαρο, ενώ η φωνή του Μουεζίνη καλύπτει τα πάντα κι ενώνεται με του πλήθους των ορκισμένων οπαδών του Ερντογάν. Το ζητάει όμως μια μεγαλύτερης ηλικίας γαλαζομάτα γυναίκα, με ανοιχτόχρωμη μαντήλα, που δεν μπορεί να κρύψει την ευτυχία της. «Ο Ερντογάν 20 χρόνια με τη βοήθεια του Θεού σώζει αυτή τη χώρα. Και θα το συνεχίσει και τα επόμενα. Δεν είναι μόνο ηγέτης της Τουρκίας. Είναι παγκόσμιος ηγέτης και τα καταφέρνει και με την οικονομία. Βοηθάει το λαό το. Είμαστε με τον Ερντογάν. Θα είμαστε μαζί του πάντα», λέει χαμογελώντας.
Ο κύριος, που καταφθάνει με τις δυο κόρες και τη σύζυγό του, θέλει να δηλώσει σε ξένο, και δη ελληνικό μέσο, ότι ψηφίζει τον Ερντογάν και θα τον ξαναφηφίσει, γιατί είναι «εθνικός ηγέτης», που «διέσωσε τις τουρκικές αξίες, ενώ η Ευρώπη επεδίωξε να τις διαταράξει». «Δεν νικήσατε εσείς. Νικήσαμε εμείς», φώναξε ξαφνικά μια γυναίκα, κυματίζοντας τη σημαία του ΑΚΡ, σε δημοσιογράφο αγγλόφωνου μέσου, δίνοντας ατύπως το παράγγελμα να ξεκινήσουν ομάδες νεοαφιχθέντων νεαρών να τραγουδούν το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Εγώ δεν ψήφισα κανέναν», μας έλεγε ο ταξιτζής που μας μετέφερε νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ, αποδίδοντας την γενικότερη, όπως διαισθανόταν, χαλαρότητα των ψηφοφόρων (μειώθηκε στον β΄γύρο 5% ) στο» προεξοφλημένο αποτέλεσμα». «Το 99% των πελατών μου είναι ψηφοφόροι του Κιλιτσντάρογλου. Αλλά το 100% των ταξιτζήδων ψηφίζουμε Ερντογάν», ήταν η πληροφορία bonus, που μας έδωσε, προτού αποβιβαστούμε.
Παραδόξως, ούτε ο ταξιτζής που μας μετέφερε, σε μια Άγκυρα με εφιαλτικό μποτιλιάρισμα, στο στρατηγείο των ηττημένων, λίγες ώρες αργότερα, ψήφισε σήμερα. «Θέλω να παντρευτώ και δεν μπορώ να αγοράσω ούτε τα έπιπλα, ούτε τις συσκευές για το νέο σπιτικό μου. Κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν μου εξασφαλίζει την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσω κάτι μόνος. Όταν τελειώνω τη βάρδια στο ταξί, συνεχίζω ως οδηγός σε ασθενοφόρο», μας εξηγεί, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 150000 τουρκικές λίρες στα νέα ζευγάρια για το γάμο τους. Αν δεν το δω να γίνεται, δεν το πιστεύω», σχολιάζει.