Αυτή είναι η τρομακτική στιγμή που ένας 30χρονος επιβάτης αεροσκάφους της εταιρείας Asiana Airlines ανοίγει την πόρτα την ώρα που το αεροπλάνο είναι στον αέρα. Οι επιβάτες έχουν τρομοκρατηθεί καθώς ο αέρας μαστιγώνει τα πάντα στην καμπίνα του αεροσκάφους, που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Νταεγού της Νότιας Κορέας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 200 άτομα, εκ των οποίων 194 επιβάτες. Από αυτούς οι 12 υπέστησαν ελαφρά τραύματα και 9 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης.

Αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι ένας άνδρας, που καθόταν στη θέση έκτακτης ανάγκης, φαίνεται να άνοιξε την πόρτα όταν το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 213 μέτρα πάνω από το έδαφος και περίπου δύο με τρία λεπτά πριν από την προσγείωση στην πόλη, 240 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Τι λέει εμπειρογνώμονας

Ο επιβάτης συνελήφθη μόλις βγήκε από το αεροσκάφος, ωστόσο δεν αποκάλυψε γιατί το έκανε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας όποιος παραβιάζει τον νόμο περί αεροπορικής ασφάλειας, ο οποίος περιλαμβάνει επιβάτες που χειρίζονται πόρτες, εξόδους ή εξοπλισμό στο εσωτερικό ενός αεροσκάφους, μπορεί να διωχθεί ποινικά και να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 10 ετών.

Ο εμπειρογνώμονας Geoffrey Thomas της Airline Ratings περιέγραψε το περιστατικό ως «πολύ παράξενο», επισημαίνοντας πόσο τεχνικά δύσκολο είναι να ανοίξουν οι πόρτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η Asiana Airlines δήλωσε στο CNN: «Το αεροπλάνο έχει προγραμματιστεί αυτόματα ώστε να ρυθμίζει την πίεση της καμπίνας ανάλογα με το ύψος του αεροσκάφους. Όταν το αεροσκάφος βρίσκεται ψηλά στον αέρα, είναι αδύνατο να ανοίξει η πόρτα, αλλά όταν το υψόμετρο είναι χαμηλό και κοντά στην προσγείωση, η πόρτα μπορεί να ανοίξει».