Η ατζέντα της ημέρας: Οι νέοι υπουργοί – Η αυτοκριτική Τσίπρα – Η στάση των Κούρδων

1

Αλλάζουν χέρια τα υπουργεία

  • Ορκίζονται οι νέοι υπουργοί: Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
  • Ενοικος Μαξίμου ο Σαρμάς: Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη εγκατασταθεί από χθες ο Ιωάννης Σαρμάς, αφού πρώτα παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον μπλε φάκελο με τις κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει.
  • Στην Πειραιώς το στρατηγείο Μητσοτάκη: Πλέον το στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηθεί στην Πειραιώς στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία μετακόμισε ακόμη και ο Πίνατ.
2

Αυτοκριτική Τσίπρα και επιχείρηση επανεκκίνησης

  • «Αναλαμβάνω την ευθύνη»: «Hρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκλογική ήττας.
  • Οι τρεις κομβικές αιτίες της συντριβής: Σε τρεις αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της Κυριακής στάθηκε ο κ. Τσίπρας. Στην επιβολή ατζέντας φόβου από την ΝΔ, στην ήττα της απλής αναλογικής και στην εικόνα που παρουσίασε το κόμμα του.
  • «Οχι» σε μικροκομματικούς εμφυλίους: Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ» σημείωσε με τον Ν. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει αργότερα ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία της 60χρονης στη Βαρβάκειο

  • Ομολόγησε 42χρονος: Ένας 42χρονος είναι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο δράστης της ανθρωποκτονίας 60χρονης γυναίκας, που διαπράχθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Μαΐου, στην πλατεία απέναντι από την Βαρβάκειο αγορά.
  • Πώς συνελήφθη; Ο κατηγορούμενος συνελήφθη εχθές το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας στην κατοχή του αναδιπλούμενο μαχαίρι και δύο λάμες. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου ομολόγησε ότι αυτός τραυμάτισε θανάσιμα με αλλεπάλληλες μαχαιριές την άτυχη γυναίκα.
  • Τι ισχυρίστηκε; Ο 42χρονος ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε σχέση παλαιότερα με το θύμα, ενώ λίγο πριν από την δολοφονία έκαναν μαζί χρήση ναρκωτικών. Ο καθ΄ ομολογίαν δράστης υποστήριξε ακόμα, ότι σε κάποια στιγμή τσακώθηκαν και τότε εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι από την 60χρονη και την τραυμάτισε θανάσιμα. Αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.
4

Στηρίζουν έμμεσα τον Κιλιτσντάρογλου οι Κούρδοι

  • Δεν τον αναφέρουν ονομαστικά: Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν χθες ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν.
  • Νέα συμμαχία: Την Τετάρτη ο Κιλιτσντάρογλου και το αντιμεταναστευτικό κόμμα ZP (Zafer Partisi) ανακοίνωσαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το ZP θα υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο. Το ZP εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.
  • Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν πως ο Κιλιτσντάρογλου χάνει στο δεύτερο γύρο. Στην τελευταία μέτρηση ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 52.7% ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος μόλις 47.3%.
5

Το αλάτι είναι το νέο κάπνισμα

  • Ποια τα δεδομένα: Δύο εκατομμύρια θάνατοι καταγράφονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του εθισμού στις αλμυρές γεύσεις με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «το νέο κάπνισμα». Μάλιστα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έως το τέλος της δεκαετίας τουλάχιστον 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την υπερκατανάλωση αλατιού.
  • Ποιος ο κίνδυνος: Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμο Σιάσο, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού «σχετίζεται με αρτηριακή υπέρταση, που με τη σειρά της ευθύνεται για καρδιαγγειακά συμβάντα και αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ποιες οι «κρυφές» πηγές νατρίου: Στη λίστα τις πρώτες θέσεις έχουν οι έξτρα αλμυρές επιλογές, όπως είναι το τουρσί, οι ελιές, τα τυριά, τα γαριδάκια κ.ο.κ., όμως μετά ακολουθούν οι ζύμες για κέικ, πίτσα ή ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, ο πουρές σε σκόνη, η σάλτσα ντομάτας… ακόμα και η σοκολάτα ρόφημα. Αντίστοιχα, οι ζωμοί του εμπορίου σε κύβο ή κονσέρβα περιέχουν πολύ αλάτι.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.