Με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά η χώρα εισέρχεται ουσιαστικά σε μια νέα προεκλογική περίοδο με τα επιτελεία των κομμάτων να καταστρώνουν τα σχέδια τους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί νέα δεδομένα. Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα έχει επίσης και νέα πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς συνθήματα, διλήμματα και τακτικές, αναπροσαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Ακόμη, σε αυτές τις κάλπες δεν κρίνεται μόνο ποια κυβέρνηση θα έχουμε αλλά και ποια θα είναι η αντιπολίτευση. Η μάχη από το δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας μεταφέρεται στο δίπολο Τσίπρας – Ανδρουλάκης.
«Μητσοτάκης ή ακυβερνησία»
Το νέο σύνθημα που θα εκπέμψει η Πειραιώς θα είναι «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία», με στόχο να ψηφίζουν ξανά ΝΔ οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν από άλλα κόμματα και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επαναβεβαιώσουν την αυτοδυναμία να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ. Η αυτοδυναμία πρέπει να επαναβεβαιωθεί σε συνθήκες που ο πήχης μπορεί να ανέβει. Πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή. Οι πολίτες πιστεύω περισσότερο θετικά ψήφισαν» τόνισε μεταξύ άλλων στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία, παρά την εμφατική νίκη, δεν πρέπει να υπάρξει κλίμα εφησυχασμού στο γαλάζιο στρατόπεδο. Για αυτό το λόγο ο κ.Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα και στο εσωτερικό της παράταξής του καλώντας τους υποψήφιους βουλευτές να κινητοποιηθούν με την ίδια θέληση που είχαν όταν… κυνηγούσαν τον σταυρό. «Θα μετρήσει τι έκαναν τα στελέχη και οι βουλευτές σε αυτές τις εκλογές» είπε αναφερόμενος στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε: «Όση κούραση και να υπάρχει, ξεκινάμε από πολύ καλή θέση. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες και να τους πούμε ξανακάνετε τον τόπο να κάνετε πάλι το βήμα».
Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία είναι να μην ανέβει ψηλά ο πήχης για τη ΝΔ κάτι που θα κριθεί από τα κόμματα που θα περάσουν το κατώφλι του 3% και θα μπουν στη νέα Βουλή. Έτσι λοιπόν στόχος είναι η ΝΙΚΗ που έφτασε μια ανάσα από το ποσοστό αυτό να περιοριστεί ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που κατάγραψε αξιοσημείωτα ποσοστό για νεοσύστατο κόμμα και μέχρι πρότινος σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει το επόμενο διάστημα σ’ αυτές τις περιοχές προκειμένου να αφουγκραστεί το δεξιό ακροατήριο.
«Η Β.Ελλάδα αισθάνεται ότι είναι παραμελημένη, σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο. Έχουμε ευκαιρία να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Στους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιά της ΝΔ , θα τους έλεγα να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια. Να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν τη ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας. Κι εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα και αυτό είναι απαίτηση που έχω από όλα τα στελέχη μας» σημείωσε στην συνέντευξή του.
Παγίδα για τα γαλάζια στελέχη θα είναι σίγουρα η έπαρση και η αλαζονεία που μπορεί να γυρίζουν μπούμερανγκ για αυτό και κάθε δήλωση που θα αποπνέει τέτοια χαρακτηριστικά θα αποδοκιμάζεται αμέσως. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή, αδειάζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Το Σύνταγμα το προβλέπει γιατί επιδιώκει συναινέσεις για να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας. Μακριά από μένα ότι θέλω να το αλλάξω μόνος μου» σημείωσε με νόημα.
Είχε προηγηθεί άλλωστε μια μέρα νωρίτερα και το ηχηρό μήνυμα από τον Νίκο Δένδια. «Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στις 180 έδρες και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αναθεωρήσουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό. Να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο».
Το σίγουρο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία. Να επιβεβαιώσει δηλαδή εκ νέου την πολιτική του κυριαρχία που θα του λύσει τα χέρια ώστε να προχωρήσει την επόμενη τετραετία λαμβάνοντας αποφάσεις όσο δύσκολες και αν είναι.
Εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον αντίποδα, καζάνι που βράζει θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την ευθύνη για το οδυνηρό αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη. Αυτό σημαίνει ότι εκείνος θα είναι στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες καθώς η όποια συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας απορρίφθηκε προσώρας όχι όμως και οριστικά.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο κ. Παπαδημούλης ο οποίος ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο @syriza_gr πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ήττα-σοκ, ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος» pic.twitter.com/4Zr3xFEGPf
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 22, 2023
Η εν λόγω θέση προκάλεσε την αντίδραση της Ρένας Δούρου, η οποία σχολίασε ότι οι δηλώσεις Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Μάλιστα, κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή, πως παρ’ ότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.
Στο ίδιο κλίμα, ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τη θέση Παπαδημούλη, ανέφερε ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες». «Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. Προσέθεσε μάλιστα πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι το θέμα ηγεσίας δεν είναι ταμπού. «Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι »αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω»», είπε και συνέχισε απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη. «Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλειά τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής».
Με το βλέμμα στην Κ.Ε.
Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την προσδοκία αυτή να έχει χαρακτήρα επανεκκίνησης της συλλογικής προσπάθειας. Εκεί θα αποφασιστεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα τον παρουσιάσει «ως ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό» σε περίπτωση που δεν υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση όσο και απέναντι στο ΠαΣοΚ που φιλοδοξεί να αναλάβει εκείνο τα ηνία της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρατεύσει και επαγγελματίες επικοινωνιολόγους που θα κατευθύνουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να εκφράσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Στόχος είναι να γίνουν αντιληπτές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκριθούν με εκείνες της ΝΔ.
Αισιοδοξία στο ΠαΣοΚ
Ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να αποφύγει τον καυγά, στον οποίο προσπαθεί να τον σύρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να εμφανιστεί ως η μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη. Τα μηνύματά του θα είναι θετικά, ενωτικά, χωρίς τοξικότητα, ώστε να προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, που θεωρούν «καμένο χαρτί» τον κ. Τσίπρα.
Η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που άλλωστε δεν το κρύβει. «Το ΠαΣοΚ στις εκλογές του Ιουνίου θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση» διατύπωσε απερίφραστα ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος με την τάση της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης να γεννά βάσιμη αισιοδοξία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο απλό δεν είναι καθώς το ΠαΣοΚ θα πρέπει να ανατρέψει μια διαφορά άνω των 8 μονάδων σε διάστημα περίπου ενός μήνα, με την τελική μάχη να κρίνεται σε κομβικές Περιφέρειες και φυσικά στο Λεκανοπέδιο όπου υπάρχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κατασταλάξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει, όπως έχει ήδη αναλύσει το ΒΗΜΑ. Θέλει να εμφανιστεί ως ο αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά ως ένας διαφορετικός αντίπαλος. Στο πλαίσιο αυτό δεν θέλει τα στελέχη του ΠαΣοΚ να εμπλακούν σε καυγάδες και ακόμα περισσότερο δεν θέλει, και το έχει διαμηνύσει, να υπάρχει στην εκφορά του λόγου των στελεχών του ΠαΣοΚ «ούτε υποψία αλαζονείας και τοξικότητας». Θέλει το μήνυμα του ΠαΣοΚ προς το εκλογικό σώμα να έχει θετικά στοιχεία να εκπέμπει ενότητα και όχι διχασμό.
«Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο, ώστε να θέσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό. Μια ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, με πολλές καλές θέσεις εργασίας για τα ελληνόπουλα. Μια δίκαιη ανάπτυξη που τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Μια ισχυρή παράταξη, μια ισχυρή δύναμη η οποία θα είναι φρουρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεσμών και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Τρίτη εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής του.
Στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου, οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι αν το ΠαΣοΚ δεν πέσει στην παγίδα της έντασης που θα θελήσει να στήσει ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να αντλήσει και άλλους ψηφοφόρους από συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος και κυρίως από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που διαπιστώνουν ότι το χαρτί του Αλέξη Τσίπρα «έχει καεί». Υπάρχει, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ο κεντροαριστερός ψηφοφόρος με τα αντιδεξιά χαρακτηριστικά, δεν έχει πλέον την αμφιβολία τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης, αν δηλαδή συνεργαστεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Ένα ακόμα όπλο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αχρηστευθεί.
Και το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι η επιλογή που οδηγεί σε ένα «συστημικό δικομματισμό;». Η απάντηση θα είναι ότι το ΠαΣοΚ είναι το μόνο κόμμα που ανέβασε τα ποσοστά του χωρίς να χρησιμοποιεί συστήματα. Οπως αυτά που ευνόησαν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι εμφανίζοντας την επιλογή του ΠαΣοΚ, ως «χαμένη ψήφο».