Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σαρμάς ο οποίος λίγο πριν τις 13:00 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά την άκαρπη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που κράτησε μόλις δύο ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε στις 11:00 τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και για την ακρίβεια μισή ώρα από την έναρξή της.
Στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το επόμενο βήμα, είναι να προχωρήσει η διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής για να διενεργήσει τις νέες εκλογές.
Προς την κατεύθυνση αυτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε στη μία το μεσημέρι τον Ιωάννη Σαρμά ως τον αρχαιότερο δικαστικό προκειμένου να του αναθέσει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Αύριο το απόγευμα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά και μετά θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η ορκομωσία των υπηρεσιακών υπουργών.
Τι ειπώθηκε από τους Πολιτικούς Αρχηγούν στην μισάωρη συνάντηση στο Μαξίμου
«Θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι υπουργοί είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα υπουργεία τους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την ένστασή του για τα πρόσωπα των υπηρεσιακών υπουργών σημειώνοντας ότι αυτά δεν θα πρέπει να είναι ταυτόσημα με πολιτικούς ή με πολιτικές κομμάτων.
Ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τα κόμματα που έχουν κοινή πολιτική γραμμή.
Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και πολιτικός αρχηγός που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών: «Οι υπηρεσιακοί υπουργοί στο Αμυνας και στο Εξωτερικών πρέπει να έχουν εμπειρία για να διαχειριστούν κρίσεις και την τουρκική απειλή» σημείωσε χαρακτηριστικά, θέση με την οποία συμφώνησαν και υπόλοιποι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης, για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη ε.α, Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ, Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου. Στο Παιδείας ακούστηκε το όνομα της Μαρίας (Μάρας) Νικολαΐδου Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.
Μετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Η διάλυση της νέας Βουλής
Όταν ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής στο οποίο θα προσδιορίζεται και η ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.
Από την αρχή η εκλογική διαδικασία
Η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Τα κόμματα θα καταθέσουν στον Αρειο Πάγο όλα τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στις εκλογές (σήματα, προγράμματα, ονόματα υποψηφίων). Δύο πράγματα είναι αυτά που αλλάζουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Πρώτον θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και δεύτερον οι ψηφοφόροι, αυτή τη φορά, δεν θα επιλέξουν υποψήφιους. Τα ψηφοδέλτια δεν χρειάζονται σταυρό, για αυτό άλλωστε δεν θα υπάρχει στυλός στο παραβαν.