Σε κίνδυνο βρίσκονται τα κοράλλια στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως διαπίστωσε μια ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ, και ένοχη είναι μια θανατηφόρα επιδημία που εξαπλώνεται στην Ερυθρά και έχει εξοντώσει ένα ολόκληρο είδος αχινού στον Κόλπο της Άκαμπα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ όλος ο πληθυσμός των μαύρων αχινών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των κοραλλιογενών υφάλων στον Κόλπο της Αϊλάτ, εξαλείφθηκε μέσα σε δύο μήνες. Τα ευρήματά των ερευνητών, που δημοσιεύτηκαν σε δύο επιστημονικά περιοδικά, παραπέμπουν σε μαζική θνησιμότητα σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.
Ο ένοχος για τη μαζική εξάλειψη των αχινών, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται ότι είναι ένα παράσιτο, που ίδιο που έχει καταστρέψει και τους αχινούς στην Καραϊβική. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ένας υγιής Diadema setosum -ένας μαύρος αχινός με μακριά αγκάθια- μετατρέπεται σε σκελετό χάνοντας μαζικά τους ιστούς του, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Omri Bronstein, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Steinhardt και τη Σχολή Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Έτσι μερικοί αχινοί ξεβράζονται στην ακτή νεκροί και άλλοι τρώγονται από ψάρια, επιταχύνοντας τη μετάδοση της ασθένειας.
Γιατί οι αχινοί σώζουν τα κοράλλια
Τα πρώτα σημάδια του προβλήματος εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου οι αχινοί εισέβαλαν με την πάροδο των ετών, πιθανώς μέσω της διώρυγας του Σουέζ, και τη μετέτρεψαν σε σπίτι τους. Σύμφωνα με τον Bronstein υπήρξαν αναφορές πριν από αρκετούς μήνες από την Ελλάδα και την Τουρκία για θανάτους αχινών.
Στην αρχή δεν προκλήθηκε κάποια ανησυχία, όμως πια τα πράγματα δεν είναι ίδια. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να το σταματήσουμε προς το παρόν» δήλωσε. Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει, το «στενό παράθυρο ευκαιρίας», όπως το χαρακτηρίζει ο ερευνητής, είναι να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος πληθυσμός των αχινών, που έχουν απομείνει αλλού, ο οποίος θα μπορούσε να επιστρέψει αργότερα.
Οι ερευνητές λένε ότι έχει υποβληθεί έκθεση στις ισραηλινές περιβαλλοντικές Αρχές και ότι εξετάζονται επείγοντα μέτρα για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων. Το Εϊλάτ, ισραηλινό θέρετρο στη βόρεια ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, είναι δημοφιλές σημείο για καταδύσεις και οι επιστήμονες που μελετούν την περιοχή τη θεωρούν κοραλλιογενές καταφύγιο.
Οι αχινοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των κοραλλιών, καθώς τρέφονται με φύκια που διαφορετικά θα εμπόδιζαν την ηλιοφάνεια και θα έπνιγαν τους υφάλους. «Τα κοράλλια δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανταγωνιστούν τα φύκια. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους αχινούς. Χωρίς αυτό το είδος, όπως έχουμε δει -αυτό δεν είναι φαντασία, το έχουμε δει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας – δεν είναι καλό το μέλλον τους» είπε ο ερευνητής.