Ο 41χρονος, ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας Αντονι Κωνσταντίνου, που καταδικάστηκε πρόσφατα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, προσέλκυε επενδυτές ήδη από τα τέλη του 2013. Τους υποσχόταν αποδόσεις 5% τον μήνα με συναλλαγές χωρίς ρίσκο και ελάχιστη επένδυση 100.000 στερλινών. Ο ίδιος με την προσωπική του περιουσία – τους έλεγε – θα εγγυόταν τα χρήματά τους.
Στα γραφεία της Capital World Markets
Οπως προέκυψε, όμως, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Bloomberg, στα γραφεία της εταιρείας trading που διηύθυνε (Capital World Markets) στον 21ο όροφο ενός ουρανοξύστη στο City του Λονδίνου, τα γραφήματα στις οθόνες των υπολογιστών των traders του ήταν ψεύτικα, όπως ήταν και οι ισχυρισμοί γύρω από τα πλούτη του. Και στις 3 Μαρτίου 2015, μετά από μήνυμα πρώην υπαλλήλου, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές για τον κίνδυνο κατάρρευσης της «πυραμίδας», η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας.
Ο προκλητικά σπάταλος τρόπος ζωής του Κωνσταντίνου (ο ίδιος είχε παντρευτεί τη γυναίκα του σε μία τελετή στη Σαντορίνη που κόστισε 3,1 εκατ. δολάρια, με τους καλεσμένους να μεταφέρονται με ιδιωτικό τζετ) χρηματοδοτούνταν από τα χρήματα που τοποθετούσαν μικροεπενδυτές στην εταιρεία του. Το ύψος της απάτης τύπου «πυραμίδα» υπολογίζεται στα 70 εκατ. λίρες Αγγλίας.
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της δίκης του εξαφανίστηκε. Εβδομάδες αργότερα συνελήφθη στη Βουλγαρία φέροντα πλαστά έγγραφα, όμως αφέθηκε ελεύθερος και καταζητείται μέχρι σήμερα.
Ο μύθος
Η εταιρεία του Κωνσταντίνου αναζητούσε πελάτες σε συνέδρια και γνωστούς, στους οποίους «πουλούσε» επενδύσεις τις οποίες δεν καταλάβαιναν.
Ο Κωνσταντίνου τους έκανε να πιστεύουν ότι η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του ήταν πολύ πολύπλοκη για να την κατανοήσουν. «Πιστεύεις ότι τα χρήματα βγαίνουν στην τύχη!;; Είναι μια ολόκληρη αλγοριθμική στρατηγική!!», έγραψε σε ένα μήνυμα προς κάποιον συνάδελφό του. «Απλά δεν την αναλύω γιατί είναι μεγάλη και βαρετή!».
Για να χτίσει έναν μύθο γύρω από το όνομά της, η Capital World Markets χρηματοδοτούσε αθλητικές διοργανώσεις, στο πλαίσιο των οποίων ο Κωνσταντίνου συνάντησε ακόμα και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Τα χρήματα για όλα αυτά υποτίθεται ότι προέρχονταν από την κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του, Αρίστος, ένας μεγιστάνας της μόδας, που άφησε την τελευταία του πνοή από πυροβολισμούς στο κέντρο του Λονδίνου – σε μια δολοφονία που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.
Ο Λύκος της Wall Street
Στο γραφείο, ο Κωνσταντίνου, όπως γράφει το Bloomberg, συμπεριφερόταν σαν τον Λύκο της Wall Street – μάλιστα τα όσα γίνονταν στα γραφεία της εταιρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο ξεχωριστής ποινικής διαδικασίας που «έτρεξε» το 2016. Ο Κωνσταντίνου καταδικάστηκε για δύο ξεχωριστές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών στα γραφεία το 2014 και το 2015 σε φυλάκιση 12 μηνών. Η αστυνομία του City του Λονδίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο ίδιος πίστευε πως «η ταπεινωτική, εκφοβιστική συμπεριφορά του ήταν αποδεκτή».
Πρώην εργαζόμενοι περιέγραψαν την εικόνα του Κωνσταντίνου ως αυτή ενός επιθετικού νταή που καλλιεργούσε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, απολύοντας ανθρώπους επί τόπου. Ο Κωνσταντίνου ήταν συχνά μεθυσμένος στη δουλειά, με απόθεμα σαμπάνιας και βότκας στο γραφείο. Μια φορά τον είδαν να ρίχνει ένα μπουκάλι αλκοόλ στο λαιμό ενός εμπόρου, είπε ένας μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του τον περιέγραψε σαν έναν «εγωιστή, κακομαθημένο άνδρα-παιδί», που «δεν ήταν ένας καλός άνδρας για να δουλεύεις ή να συναλλάσσεσαι μαζί του». Τόνισε όμως ότι δεν ήταν εγκληματίας. Μετά από μια δίκη που διήρκησε σχεδόν δυο μήνες, τελικά ο Κωνσταντίνου βρέθηκε ένοχος για 7 κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος χρήματος, ενώ η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου.