Μια Σουηδή που έμεινε παράλυτη μετά από ένα φοβρεό ατύχημα με ποδήλατο έχει εγκλωβιστεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι προσπάθειες επαναπατρισμού της στη χώρα της απέτυχαν λόγω της γραφειοκρατίας της Στοκχόλμης.
Η κατάσταση, που περιγράφεται από τον σύζυγό της ως «ντροπιαστική», έρχεται μετά από μια παρόμοια περίπτωση κατά την οποία οι αρχές απείλησαν να απελάσουν μια 74χρονη Βρετανίδα με Αλτσχάιμερ λόγω της αυστηρής τήρησης της γραφειοκρατίας του Brexit, αναφέρει ο Guardian ο οποίος έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.
Η 52χρονη, στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, ζούσε στο Λονδίνο για περισσότερα από 25 χρόνια όταν υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη από χτύπημα στο κεφάλι της στο πεζοδρόμιο και ενώ κατέβηκε από το ποδήλατό της, τον περασμένο Μάρτιο.
Οι τραυματισμοί της είναι τόσο σοβαροί που πέρασε τον τελευταίο χρόνο μεταφερόμενη από τη μία μονάδα εντατικής θεραπείας και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ υποβλήθηκε σε μια σειρά χειρουργικές επεμβάσεις.
Βρίσκεται τώρα σε μονάδα στο νοσοκομείο του Λονδίνου, αλλά ο σύζυγός της, θέλει να τη μεταφέρει στο σπίτι της στη Σουηδία.
Αλλά επειδή ζούσε εκτός της χώρας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει διαγραφεί από το επίσημο μητρώο πληθυσμού της Σουηδίας και έτσι δεν μπορεί να τη δεχθτεί για περίθαλψη το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Ο σύζυγός της ενημερώθηκε ότι μπορεί να υποβάλει έγγραφα για να την επανεγγράψει ως κάτοικο της Σουηδίας εκ μέρους της, αλλά μόνο όταν η σύζυγός του, η οποία δεν μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει, βρίσκεται φυσικά στη χώρα.
Η τοπική βουλευτής της οικογένειας, η βουλευτής των Εργατικών Helen Hayes, η οποία τους στηρίζει από τον Ιανουάριο, χαρακτήρισε την υπόθεση «συγκλονιστική».
«Το ατύχημά της ήταν μια τρομερή τραγωδία που είναι οδυνηρή τόσο για την ίδια όσο και την οικογένειά της. Αυτή τη στιγμή είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο εντελώς ασύμβατα και άκαμπτα συστήματα. Αυτό το αδιέξοδο επιτείνει τον πόνο της οικογένειας», δήλωσε ο Hayes, προσθέτοντας ότι η υπόθεση απαιτεί «στοιχειώδη συμπόνια από όλες τις πλευρές» για την εξεύρεση λύσης για μια εξαιρετικά ευάλωτη πολίτη της χώρας.
Η Βουλετής έγραψε στον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Leo Docherty, καλώντας τον να επιδιώξει συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας «με την ελπίδα ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν εκτός των υφιστάμενων πρωτοκόλλων».
«Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική περίπτωση, αυτό θα απαιτήσει εξαιρετικές ενέργειες τόσο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από τη σουηδική κυβέρνηση, καθώς και από το NHS και τους Σουηδούς επαγγελματίες υγείας», έγραψε.
Η άρνηση της Σουηδίας σοκάρει την οικογένεια
Η άρνηση της Σουηδίας δείξει ευαισθησία για έναν ευάλωτο πολίτη και να κάνει μία εξαίρεση στους κανόνες, έχει σοκάρει την οικογένεια της 52χρονης. Ο σύζυγός της πιστεύει ότι πολλοί άλλοι μετανάστες από τη Σουηδία δεν θα γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να διαγαραφού από τα μητρώα του πληθυσμού της χώρας τους.
«Είμαι με τη γυναίκα μου εδώ και πολύ καιρό και έχω έρθει πολλές φορές στη Σουηδία και είχα την εντύπωση ότι η Σουηδία ήταν μια συμπονετική δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία», είπε.
Είπε ότι το Foreign, Commonweath and Development Office (FCDO) δήλωσε ότι θα συνδράμει στην δαπανηρή ιατρική μεταφορά της, υποστήριξη που χρειάζεται απεγνωσμένα δεδομένου ότι δεν μπορεί να εργαστεί μετά από το ατύχημά της.
«Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι’ αυτό. Αισθάνομαι ότι αυτό είναι ντροπή. Η γυναίκαμ μου είναι Σουηδέζα, αγαπάει πραγματικά τη χώρα της και της αρέσει να επιστρέφει και να περνάει τα καλοκαίρια της εκεί. Είχαμε κάνει σχέδια να συνταξιοδοτηθούμε μέσα στον επόμενο χρόνο και το γεγονός ότι την απογοήτευσαν τόσο σοβαρά είναι αρκετά απαίσιο», πρόσθεσε.
Η αδιαφορία των βουλευτών του σουηδικού Κοινοβουλίου
Ο εν λόγω σύζυγος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα της συζύγου του. Προκειμένου να τη βοηθήσει έχει αποστείλει επιστολή σε 349 βουλευτές στο Riksdag της Σουηδίας. Πήρε απάντηση μόνο από έναν, ο οποίος εξέφρασε τη συμπάθειά του, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιλύσει την κατάσταση.
Μεταξύ άλλων κατέφυγε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η σύζυγός του υφίσταται διακρίσεις ως άτομο με αναπηρία. Και αυτοί δεν μπόρεσαν να τον βγάλουν από το αδιέξοδο.
Οι σουηδικές Αρχές επιβεβαίωσαν τους κανόνες που ισχύουν και μέχρι στιγμής δεν παρακάμπτονται, λέγοντας ότι ένας σουηδός υπήκοος μπορεί να επανεγγραφεί στο μητρώο από έναν φροντιστή μόλις ξαναβρεθεί στη χώρα.