Η Νορβηγία ξεπέρασε πέρυσι τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και δηλώνει ότι επιδιώκει τώρα να διατηρήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την εξερεύνηση της θάλασσας του Μπάρεντς για περαιτέρω πόρους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας δήλωσε στο CNBC ότι το μήνυμα προς τους ενεργειακούς κολοσσούς είναι «να εξερευνήσουν όλους τους οικονομικούς πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των διαθέσιμων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας του Μπάρεντς».
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές των οργανώσεων Friends of the Earth Norway, WWF-Norway και Greenpeace Norway χαρακτήρισαν τις πιέσεις της Νορβηγίας για τη συνέχιση της επέκτασης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως «ντροπιαστικές» «εξαιρετικά απερίσκεπτες» και «ένα μεσαίο δάχτυλο στη Συμφωνία του Παρισιού».
Η νορβηγική κυβέρνηση καλεί τους ενεργειακούς κολοσσούς να αυξήσουν τα έργα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η αρκτική θάλασσα Μπάρεντς, αψηφώντας την αίσθηση αισθητής απογοήτευσης μεταξύ των ακτιβιστών για το κλίμα, καθώς η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Η επανεξέταση της στρατηγικής έρχεται καθώς η Νορβηγία προσπαθεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση για τις ενεργειακές της εξαγωγές στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Νορβηγία ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης
Η Νορβηγία ξεπέρασε πέρυσι τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και δηλώνει ότι επιδιώκει τώρα να διατηρήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την εξερεύνηση της θάλασσας του Μπάρεντς για περαιτέρω πόρους.
Μιλώντας στην πόλη Χάμερφεστ στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland φέρεται να δήλωσε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να «αφήσει κάθε πέτρα αναποδογυρισμένη» στην προσπάθειά της για νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Ο Aasland περιέγραψε μάλιστα την πολιτική αυτή ως «κοινωνική ευθύνη» της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg, λέγοντας ότι οι μη ανακαλυφθέντες πόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μελλοντικών επιπέδων παραγωγής της χώρας.
Ο νορβηγικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor και η Vår Energi, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και παραγωγής της χώρας, επιβεβαίωσαν στο CNBC ότι ο υπουργός απηύθυνε πρόσφατα αυτή την έκκληση.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας δήλωσε ότι το μήνυμα προς τους ενεργειακούς κολοσσούς ήταν «να εξερευνήσουν όλους τους οικονομικούς πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των διαθέσιμων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας του Μπάρεντς».
Η Νορβηγία αντλεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την υφαλοκρηπίδα της, ένα σχετικά ρηχό τμήμα του βυθού στα ανοικτά των ακτών της, για περισσότερα από 50 χρόνια και σήμερα διαθέτει αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είτε σε παραγωγή είτε υπό ανάπτυξη.
«Οι γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά»
Εκτιμάται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών πόρων της χώρας βρίσκονται στα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας, στη θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής. Και όμως, η επιθυμία των ενεργειακών εταιρειών να εξερευνήσουν τη Θάλασσα του Μπάρεντς για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν σχετικά υποτονική τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους και των περιορισμένων δυνατοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου στις αγορές.
Στις αρχές του έτους, ωστόσο, η Νορβηγία δήλωσε ότι σχεδίαζε να προσφέρει στις ενεργειακές εταιρείες έναν αριθμό ρεκόρ εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.
Οι ακτιβιστές κατά της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές των οργανώσεων Friends of the Earth Norway, WWF-Norway και Greenpeace Norway χαρακτήρισαν τις πιέσεις της χώρας για τη συνέχιση της επέκτασης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως «ντροπιαστικές», «εξαιρετικά απερίσκεπτες» και «μεσαίο δάχτυλο στη Συμφωνία του Παρισιού».
«Η γεώτρηση πετρελαίου στην Αρκτική είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά», δήλωσε ο Frode Pleym, επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Τόσο η Νορβηγία όσο και οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται κυνικά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Pleym. «Η επιθετική και άπληστη πετρελαϊκή πολιτική της Νορβηγίας δεν εδραιώνει μόνο τη θέση του Όσλο ως κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά κλειδώνει μια ολόκληρη ήπειρο σε μελλοντική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι περισσότερη ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης.
«Θέλουμε να εξερευνήσουμε για περισσότερα
Η Νορβηγία ήταν ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο τον τελευταίο μισό αιώνα χάρη στα γιγαντιαία κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας – τα λάφυρα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πιστεύουν ότι η Θάλασσα του Μπάρεντς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στην αγορά φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην περιοχή αυτή θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την Αρκτική.
Εκπρόσωπος της Equinor δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία ελπίζει να δει «νέες ελκυστικές εκτάσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς». Πρόσθεσε, «θέλουμε να ερευνήσουμε για περισσότερα και πιστεύουμε ότι θα βρούμε περισσότερα».
Απαντώντας στις περιβαλλοντικές ανησυχίες για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, εκπρόσωπος της Equinor δήλωσε: «Έχουμε μακρά πορεία υπεράκτιων εργασιών σε σκληρά περιβάλλοντα με υψηλά πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και βιωσιμότητας. Γνωρίζουμε καλά την περιοχή του Μπάρεντς και συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε τις δραστηριότητές μας με βιώσιμο τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των πετρελαϊκών πόρων, εξέφρασε πρόσφατα τη λύπη της για την έλλειψη ερευνών στη Θάλασσα Μπάρεντς, λέγοντας ότι οι υπολογισμοί της δείχνουν ότι η δραστηριότητα αυτή «είναι κερδοφόρα σε όλες τις ωκεάνιες περιοχές».
Ξεχωριστά, μια μελέτη στα μέσα Απριλίου από τον φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου Gassco ανέφερε ότι η κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου που παράγεται στην αρκτική Θάλασσα του Μπάρεντς θα μπορούσε να αξίζει να επανεξεταστεί λόγω της εντατικοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας προς την Ευρώπη.
«Η Θάλασσα Μπάρεντς στρατηγικός κόμβος για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου»
Εκπρόσωπος της Vår Energi περιέγραψε τη Θάλασσα του Μπάρεντς ως στρατηγικό κόμβο για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος παρέχει ένα «διαχειρίσιμο, χωρίς πάγους» τμήμα της Αρκτικής με καιρικές και κλιματικές συνθήκες όπως άλλα τμήματα της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.
Για το λόγο αυτό, λέει η Vår Energi, η Θάλασσα του Μπάρεντς δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλες περιοχές της Αρκτικής που χαρακτηρίζονται από σκληρότερες συνθήκες, προσθέτοντας ότι η εταιρεία τηρεί αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Οι ομάδες εκστρατείας για το κλίμα αντικρούουν αυτή τη λογική, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή αυτή θα σήμαινε καταστροφή για τα πλούσια αλλά οξυμένα ευάλωτα οικοσυστήματα και τη θαλάσσια ζωή.
«Ο διπλασιασμός των ορυκτών καυσίμων δε θα βοηθήσει»
«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν δικαιολογεί την περαιτέρω ώθηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική, καθώς μπορεί να χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να περάσουμε από την εξερεύνηση στην παραγωγή», δήλωσε στο CNBC ο Truls Gulowsen, επικεφαλής της οργάνωσης Friends of the Earth Norway.
«Η Νορβηγία αποκομίζει τεράστιο κέρδος από τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και λίγες χώρες έχουν τόσο ισχυρή βάση για να ηγηθούν της πολιτικής για το κλίμα», δήλωσε ο Gulowsen.
Η Ragnhild Waagaard, επικεφαλής για το κλίμα και την ενέργεια στο WWF Νορβηγίας, δήλωσε ότι είναι κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκαλεί πραγματικές δυσκολίες σε πολλούς ανθρώπους, αλλά προειδοποίησε ότι ο διπλασιασμός των ορυκτών καυσίμων δεν θα βοηθήσει.
«Οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας. Οι επιλογές που θα κάνουμε τώρα και ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στην εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση θα καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία μας», δήλωσε ο Waagaard.