Δεν έχει σημασία εάν στο Μαξίμου θα βρεθεί σε λίγες ημέρες, υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του θα επιστρέψει στα δικαστικά του καθήκοντα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν έχει επίσης σημασία εάν η θητεία του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, θα είναι σύντομη, όπως σύντομη θα είναι και η θητεία για την υπηρεσιακή του κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την Δευτέρα 29 Μαΐου να υπάρξει κανονική τελετή παράδοσης- παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου. Με όλες τις επισημότητες και με ενημέρωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού επί των τρεχόντων θεμάτων. Όπως μαθαίνω θα παραδοθούν μάλιστα και ορισμένοι φάκελοι στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά, που ήδη ετοίμασε ο Πρωθυπουργός μαζί με τους συνεργάτες του. Όχι όμως και ο φάκελος με το προσωπικό αρχείο του κ. Μητσοτάκη. Στο διάστημα έως τις δεύτερες εκλογές το Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μετακομίσει στην οδό Πειραιώς, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

***
Η…πατάτα του Κατρούγκαλου

Υπήρχε παλαιόθεν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μια ταύτιση του ασφαλιστικού με την… πατάτα. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Παύλο Χαϊκάλη που όταν πήγαινε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί ως υφυπουργός Εργασίας υπόσχονταν να δροσίσει την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού: «Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή που αναλαμβάνω, σε ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Είναι μία πολύ καυτή πατάτα, που θα την πάρω με αγάπη και αν είναι δυνατόν να τη… δροσίσω», είχε πει. Την πατάτα πάντως δεν την δρόσισε και ο βίος του ως υφυπουργού ήταν σύντομος και περιπετειώδης. Μπορεί να μην άφησε πίσω του κάποιο κυβερνητικό έργο, αλλά κατάφερε να κερδίσει δημοσιότητα με την αλήστου μνήμης καταγγελία του για απόπειρα χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Και φθάνουμε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος άφησε δυνατό αρνητικό αποτύπωμα στο Ασφαλιστικό. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό, αλλά θα σας περιγράψω τι είπε αμέσως μετά την «καρατόμησή του» από τα ψηφοδέλτια. Αιτία εκείνη η νυχτερινή εκπομπή με τον Άδωνη Γεωργιάδη: «Ήμουν κουρασμένος και έκανα… πατάτα», παραδέχθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα είπε. Ήταν ένα κανονικό… αυτογκόλ, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές. Στην ουσία την «πατάτα» του την εντόπισε πρώτο το Διαδίκτυο και η Ομάδα Αλήθειας (και έγινε ένας χαμός στο σόσιαλ μίντια), αλλά και καταγγελίες για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με κτύπημα (πάλι) στη μεσαία τάξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο που του ζήτησε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, με τον πρώην υπουργό να συμφωνεί αμέσως, προκειμένου να μην δώσουν μεγαλύτερο «πάτημα» στη Νέα Δημοκρατία στο «παρά πέντε» των εκλογών.

***
Τόσο εύκολα δέχθηκε την καρατόμησή του;

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τόσο εύκολα, χωρίς αντιρρήσεις και με την παραδοχή ότι έκανε «πατάτα» ο κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την Α Αθήνας; Δεν ξέρω πόσο εύκολα δέχθηκε, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Κατρούγκαλος μετέδιδε στους συνομιλητές του τις εκτιμήσεις του για την Α΄Αθήνας. Την τελευταία φορά μάλιστα έκανε κουβέντα για το ζήτημα αυτό στο…Προεδρικό Μέγαρο όταν εκπροσώπησε τον Αλέξη Τσίπρα στο επίσημο γεύμα προς τιμή του Αυστραλού κυβερνήτη. Κάθισε με υπουργούς (ανάμεσά τους και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο) και κάποια στιγμή τους έκανε λόγο για ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του περιφέρεια, με… «ηθοποιό» (εννοούσε τον Μάριο Αθανασίου), με επιστήμονα (εννοούσε την Αθηνά Λινού) και με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προερχόμενη από το ΠαΣοΚ, κάτι  που δυσκόλευε  τα πράγματα.

***
Οι τρεις Καραμανλήδες στην Πρώτη Σερρών

Επίσκεψη στην Πρώτη Σερρών, την γενέτειρα των Καραμανλήδων, πραγματοποίησαν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο εξάδελφός του, πρώην υπουργός Μεταφορών και υποψήφιος στις φετινές εκλογές, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από τη Θεσσαλονίκη (όπου παρέστη στην κεντρική προεκλογική ομιλία της ΝΔ) και πήγε στην Πρώτη Σερρών μόνον και μόνον για να στηρίξει πολιτικά τον Κώστα Καραμανλή για την επανεκλογή του στις Σέρρες, μια εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μαζί τους κατά την επίσκεψη ήταν και ο πατέρας του πρώην υπουργού Μεταφορών και θείος του πρώην πρωθυπουργού, Αχιλλέας Καραμανλής.

***
Η παράξενη ιστορία των ονομάτων στα ψηφοδέλτια

Πάντοτε ορισμένοι βουλευτές έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη σειρά που θα έμπαιναν τα ονόματά τους στα ψηφοδέλτια. Μα, θα πείτε αυτό δεν καθορίζεται με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων; Ναι, έτσι ακριβώς γίνεται. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένας υποψήφιος (που τυγχάνει να είναι και στενός συγγενής αρχηγού κόμματος) επιθυμεί να είναι πρώτος στα ψηφοδέλτια παρά το γεγονός ότι το όνομά του αρχίζει (ας πούμε, τυχαίως, από «Κ»); Τότε γινόταν το εξής μαγικό. Όσοι υποψήφιοι είχαν όνομα από το «Α» έως το «Κ» κόβονταν αυτομάτως, χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Θα πείτε πάλι, γίνονται και σήμερα αυτά τα πράγματα; Όχι, γίνονταν όμως παλαιότερα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

***
Έσχατοι έσονται πρώτοι

Υπάρχει όμως και η περίπτωση των Ιωαννίνων. Εκεί δίνουν τη μάχη συνολικά επτά υποψήφιοι και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, λόγω ονόματος που αρχίζει από «Τ» είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο. Όχι δεν ζήτησε να κοπούν οι πιο πάνω από αυτόν. Απλώς θυμήθηκε το σλόγκαν ότι οι «έσχατοι έσονται πρώτοι». Πάντως να ξέρετε ότι ο κ. Τασούλας παραμένει Πρόεδρος της Βουλής έως ότου να υπάρξει νέος Πρόεδρος με τη νέα Βουλή. Πρόεδρος της νέας Βουλής για ένα 24ωρο  θα είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αφού το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι δεύτερες εκλογές.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

***
Τα δύο λευκά λιονταράκια στον Πρωθυπουργό

Ο κ. Τασούλας θα είναι αυτός που θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το επίσημο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμετρήσεως και για τη σύνθεση της νέας Βουλής. Πάντως πριν φύγει για την εκλογική του περιφέρεια από το Κοινοβούλιο φρόντισε να το βάψει εσωτερικά, αλλά ιδιαιτέρως φρόντισε και κάτι άλλο: Να καθαριστούν και να συντηρηθούν τα δύο λευκά λιονταράκια που βρίσκονται στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, οι λεγόμενοι «πρωθυπουργικοί λέοντες».

***
Το Good luck των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προς το ΠαΣοΚ

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, θέλησαν να στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ενόψει των αυριανών εθνικών εκλογών. Πιο συγκεκριμένα το PES, σε ανάρτηση του, εύχεται στο ΠΑΣΟΚ καλή επιτυχία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται πως από την ανάρτηση των PES λείπει οποιαδήποτε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στις συνόδους του ως παρατηρητής.

***
Ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει συγκληθεί μόλις τέσσερις φορές στα 74 χρόνια ύπαρξής του, η προηγούμενη ήταν το 2005. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που ασχολείται κυρίως με τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η έκθεση για το ρόλο του – την  είχε συντάξει μια ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο Ευ. Βενιζέλος –   καθώς έχουν αυξηθεί τα πανευρωπαϊκά όργανα και το συγκεκριμένο απασχολεί 2.200 υπαλλήλους και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 479 εκ. ευρώ. Όμως η συζήτηση στράφηκε στην Ουκρανία και στη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξης των θυμάτων του πολέμου. Ο Βενιζέλος δήλωσε στο Politico ότι δεν είναι αισιόδοξος για την ανάληψη πολιτικού ρόλου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά πιστεύει στο ρόλο του ως προστάτη των ευρωπαϊκών αρχών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

***
Χρειάζεται ο Νιόνιος πιστοποιητικό πολτικών φρονημάτων;

«Πολέμησα καιρό σε όλα τα πεδία/και με τυφλή μανία, ξέσκιζα τον εχθρό.
Τώρα με χειρουργεί, μια αλλήθωρη νεολαία/μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική».

Αυτό θυμήθηκαν όλοι μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος γιατί εξέφρασε τις πολιτικές του πεποιθήσεις και επειδή θέλησε να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα με αυτοδυναμία της ΝΔ. Όχι ότι είναι… νεολαία ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα που πρωτοστάτησαν στην επίθεση κατά του «Νιόνιου», αλλά η αλήθεια είναι ότι στα social media η «τσογλανοπαρέα» επωνύμων και ανωνύμων… ξέφυγε. Μόνο πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων δεν θα ζητούν πλέον από τους καλλιτέχνες τους οποίους δεν κρίνουν για τη δουλειά τους, για την προσφορά τους στον πολιτισμό αλλά για το τι θα ψηφίσουν.

Ενώ όλα τα κόμματα θα έπρεπε να είναι απέναντι σε φαινόμενο προγραφών, είδαμε πολλές παραφωνίες,  και τη λογική «ο δικός μου καλλιτέχνης είναι καλός, ο δικός σου είναι φασίστας». Αλίμονο όμως αν ο «Νιόνιος» χρειάζεται πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων για να μιλήσει. Έχει μιλήσει με το έργο του αλλά και με το ξύλο που έφαγε επί χούντας στην οδό Μπουμπουλίνας. Κι αλίμονο αν έπρεπε να λογοδοτούν κολοσσοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης ή από το χώρο της Αριστεράς ο «στρατευμένος» Γιάννης Ρίτσος, ή ο «Αρχάγγελος» Μίκης Θεοδωράκης.