ΗΠΑ: Ουδέν νεώτερον από τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το πότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα θυμίζει μέχρι στιγμής σήμερα το σκηνικό στην Ουάσιγκτον, καθώς απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρεοκοπήσουν…

Μετά τις αποτυχία των συναντήσεων της Παρασκευής, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι νεώτερο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σήμερα, με στόχο την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά την Παρασκευή τερματίστηκε και αυτή χωρίς καμία πρόοδο, με τους διαπραγματευτές να λένε ότι δεν ήταν σίγουροι πότε θα πραγματοποιηθούν νέες επαφές.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο Μπάιντεν δήλωσε από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της G7 ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια χρεοκοπία και θα κάνουμε κάτι αξιοπρεπές», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα. Ο Μπάιντεν εμφανίζεται αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιέζουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για απότομες περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση, μια κίνηση που απαιτείται τακτικά για την κάλυψη του κόστους των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από τους νομοθέτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με διαφορά 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν έχουν πλειοψηφία 51-49 στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να περάσει η βελόνα με μια συμφωνία που θα βρει αρκετές ψήφους για να περάσει και τα δύο σώματα.

Οι Δημοκρατικοί πιέζουν να διατηρήσουν τις δαπάνες σταθερές στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2022. Ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα θα περιόριζε ένα ευρύ φάσμα των κρατικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επιβάλει μέσες περικοπές τουλάχιστον 22% σε προγράμματα όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, αριθμός που οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν αμφισβήτησαν.

Διαφωνίες

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στις συνομιλίες είπε ότι δεν είχε σημειωθεί πρόοδος την Παρασκευή.

«Είχαμε μια πολύ, πολύ ειλικρινή συζήτηση μιλώντας για το πού βρισκόμαστε και για το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Γκάρετ Γκρέιβς: «Αυτή δεν ήταν μια διαπραγμάτευση απόψε», είπε ο Γκρέιβς, προσθέτοντας ότι ο χρόνος της επόμενης συνάντησης δεν έχει οριστεί.

Επανέλαβε τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην αλλαγή της «τροχιάς» των δαπανών του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ και του ταχέως αυξανόμενου χρέους. «Πρέπει να ξοδέψουμε λιγότερα από το προηγούμενο έτος», είπε ο Μακάρθι .

Ένας δεύτερος Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής, ο εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο του Μακάρθι για επίτευξη συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο για ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στιβ Ρισέτι έφυγε από την αίθουσα συνεδριάσεων λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν σχολιάζει» τις συνομιλίες.

Ο Μπάιντεν διέκοψε το ταξίδι του στην Ασία και τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, «κόβοντας» τις προγραμματισμένες στάσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα και Αυστραλία που είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στιβ Ρικέτι, η διευθύντρια του προϋπολογισμού Σαλάντα Γιανγκ και η σύμβουλος σε θέματα νομοθεσίας Λουίζα Τερέλ ηγούνται των συζητήσεων για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι μνήμες του 2011

Μια παρόμοια αντιπαράθεση του 2011 για το όριο του χρέους οδήγησε σε ιστορική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών και ωθώντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε υψηλότερα επίπεδα.

Το σημερινό αδιέξοδο έχει αναστατώσει τους επενδυτές, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό δημόσιο χρέος σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή: ΟΤ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.