Εκλογές 2023: Όπου φύγει φύγει οι ετεροδημότες για να ψηφίσουν

Αυξημένη η κίνηση σε πλοία και ΚΤΕΛ - Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης - Τι συμβουλεύει η Αστυνομία.

Εκλογές 2023: Όπου φύγει φύγει οι ετεροδημότες για να ψηφίσουν

Αυξημένη η κίνηση σε πλοία και ΚΤΕΛ - Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης - Τι συμβουλεύει η Αστυνομία.

Αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι ετεροδημότες φεύγουν για να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι κρατήσεις εισιτηρίων για Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη ξεπερνούν τις 18.000. Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά είναι προγραμματισμένα να αναχωρήσουν 15 πλοία, 9 από το λιμάνι της Ραφήνας, 8 από το Λαύριο και για Αργοσαρωνικό 13 συμβατικά πλοία και 8 ταχύπλοα. Μαζί με τους επιβάτες φεύγει και εκλογικό υλικό, που μέχρι αύριο θα έχει αποσταλεί και στο πιο απομακρυσμένο νησί.

Αυξημένη κίνηση στα ΚΤΕΛ

Το αδιαχώρητο από νωρίς το πρωί και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, με τους ετεροδημότες να αποχωρούν μαζικά από την πρωτεύουσα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα περισσότερα λεωφορεία αναχωρούν με πληρότητα 100% και οι εταιρείες έχουν βάλει και έκτακτα δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες.

Επιστρέφονται οι πινακίδες

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, επιστρέφονται την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

  • του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και
  • της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Ελεύθερα τα διόδια από τα μεσάνυχτα

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου (20.05.2023) έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές θα είναι δωρεάν η διέλευση από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Χωρίς διόδια θα είναι οι διελεύσεις επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρουμους της χώρας, όπως:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη,
  • Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο,
  • Ιόνια οδός
  • Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια,
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες,
  • Αυτοκινητόδρομος Ράχες– Κλειδί,
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός

Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα ταξιδέψουν στις εκλογές για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους τα διόδια είναι δωρεάν από την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 10:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 24:00μ.μ.

Οι συμβουλές της Αστυνομίας

Η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες που θα ταξιδέψουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον δρόμο.

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Πόσες μέρες άδεια δικαιούστε

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕ.Π.Ε.Α. όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας προκειμένου να ψηφίσουν.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Τι ισχύει με τους δημοσίους υπαλλήλους

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στους τακτικούς-μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ., χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  • Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας 1 εργάσιμης ημέρας.
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια 2 εργασίμων ημερών.
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια 3 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  • Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.

Ποιοι εξαιρούναι

Η απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών στους υπαλλήλους του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καθώς και η ανάκληση όσων είχαν δοθεί, ΔΕΝ ισχύει για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Αυτό αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ) σε ανάρτησή του για το ζήτημα, στην οποία καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων, αλλά και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να μην αυθαιρετούν σε βάρος των αναπληρωτών για ακόμη μια φορά.

Επιπρόσθετα, όλες οι υπόλοιπες άδειες (αιμοδοσίας, αναρρωτικές κλπ) λαμβάνονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ, καθώς πρόκειται για ειδικές άδειες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr