Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega: Στις 6,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σίγουρα ναι και μάλλον ναι, ότι θα πάνε να ψηφίσουν δηλώνει το 91% των ερωτηθέντων στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega - Η εκτίμηση των εδρών.

Προβάδισμα 6,7 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, δυο μέρες πριν τις εκλογές.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,2%, παίρνοντας 0,1 από την προηγούμενη έρευνα πριν από μία εβδομάδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,5% με αύξηση του ποσοστού του κατά 0,4 μονάδες. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 9,3% από 8,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση που φτάνει το 4% από 2,8%, το ΜέΡΑ 25 στο 3,4% από 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% από 2,1% και το κόμμα Νίκη που βρίσκεται στο 1,2% από 1,1%.

Τα λοιπά κόμματα είναι σταθερά στο 5,9%, τα άκυρα – λευκά στο 1,1% (1,6%), δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,9% (2,9%) ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος πέφτει στο 7,8% από 9,4% πριν από μία εβδομάδα.

Παρατηρεί κανείς ότι στα τρία πρώτα κόμματα επικρατεί μια σχετική σταθερότητα με μικρές αυξήσεις των ποσοστών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «τσιμπάει» περισσότερο, όπως και το ΠΑΣΟΚ προφανώς επειδή αυξάνεται η συσπείρωσή τους.

Πιέσεις δέχονται τα αριστερά κόμματα, το ΚΚΕ που χάνει 0,1%, το ΜέΡΑ25 που χάνει 0,4% και η Πλεύση Ελευθερίας που χάνει 0,6%.

Κερδισμένος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος που παίρνει μέσα σε μία εβδομάδα 1,2 μονάδες και το κόμμα Νίκη που δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τη μονάδα χωρίς όμως να έχει δυναμική για κάτι περισσότερο.

Ενδεχομένως η Ελληνική Λύση να «τραβάει» μέρος από τις ψήφους που θα κατευθύνονταν στο κόμμα Κασιδιάρη. Από την άλλη εξαφανίζεται από τη μέτρηση η Εθνική Δημιουργία η οποία στην προηγούμενη μέτρηση έπαιρνε 1,1%.

Ως προς τη διαχρονικότητα της πρόθεσης ψήφου στην ίδια εταιρεία, παρατηρούμε ότι τον Μάρτιο η ΝΔ είχε ποσοστό 26,2%, έχει ανέβει δηλαδή πέντε μονάδες, ανακτώντας τις δυνάμεις της μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 21,5% κερδίζει 3 μονάδες ενώ σταθερά κάτω από το διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που κι αυτό φαίνεται να μην έχει τεράστια δυναμική.

Βλέποντας τις συσπειρώσεις η ΝΔ έχει φτάσει στο 75,2% ενώ πριν μερικές ημέρες ήταν περίπου 4 μονάδες κάτω. Προς τη ΝΔ μετακινούνται 8,4% των ψηφοφόρων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΑ ενώ φεύγουν αντίθετα 6,2%.

Χαμηλά και με σαφώς μεγάλα περιθώρια να αυξηθεί, είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βρίσκεται στο 65,5%. Ανέβηκε 3,4 μονάδες σε μία εβδομάδα αλλά όσο αυξάνεται τόσο θα ανεβαίνουν και τα ποσοστά του.

Στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση παραμένει πρόβλημα, βρίσκεται στο 62%, αν και την τελευταία εβδομάδα ανέβηκε 5,2 μονάδες(ήταν μόλις 56,9%)/ Οι μετακινήσεις προς το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη είναι εντυπωσιακές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (9,7%) και μικρότερες από το γαλάζιο στρατόπεδο (3,6%).

Εκτίμηση ψήφου

Η Metron Analysis δίνει και μια εκτίμηση ψήφου βάζοντας το χαμηλότερο και το υψηλότερο ποσοστό που μπορούν να λάβουν τα κόμματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία το κάτω όριο είναι το 34% και το πάνω το 39% που αν καταφέρει να φτάσει θα είναι κοντά στο ποσοστό του 2019. Οι έδρες που μπορεί να λάβει η ΝΔ είναι 120.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό από 26,5% έως 30,5% και 94 έδρες. Παρατηρούμε ότι στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά στο κάτω όριο είναι 7,5 μονάδες και στο πάνω όριο στις 8,5 μονάδες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση φτάσει το ανώτατο ποσοστό της, δηλαδή 30,5% η σύγκριση με το χαμηλότερο της ΝΔ (αν δηλαδή το κυβερνών κόμμα κινηθεί στο κάτω όριο) βρίσκεται στις 3,5 μονάδες και είναι το καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, στο χειρότερο σενάριο στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 9%  ενώ το ανώτερο που μπορεί να φτάσει είναι 12%. Οι έδρες που θα έχει με βάση αυτό το ποσοστό είναι 35% καθώς έχουμε απλή αναλογική στην πρώτη Κυριακή.

Το ΚΚΕ κινείται μεταξύ 6% και 8% και 23 έδρες, η Ελληνική Λύση από 3,5% έως 5,5% και 15 έδρες, επομένως θεωρείται δεδομένη η είσοδός του στη Βουλή.

Τέλος το ΜέΡΑ 25 κινείται από 3% έως 5% και 13 έδρες. Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να χάνει το τρένο της Βουλής κινούμενο από 1% έως 2,% ενώ η Νίκη είναι από 1% έως 2%.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα ψηφίσει κάποιος η ΝΔ συνεχίζει να έχει ποσοστό κοντά στο 70% και συγκεκριμένα 69%, άρα 7 στους 10 απαντούν αυθόρμητα ότι θα κερδίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 18% και το ΠΑΣΟΚ στο 3%.

Μικρές οι διακυμάνσεις και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36% (από 37%) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 20% (από 22%).

Στο ερώτημα για τον πολιτικό που νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 25% και ο Αλέξης Τσίπρας 18%.

Αναποφάσιστοι και… αποφασισμένοι

Σίγουρα ναι και μάλλον ναι, ότι θα πάνε να ψηφίσουν δηλώνει το 91% των ερωτηθέντων (82% και 9% αντίστοιχα) ενώ μάλλον όχι λέει το 5% και σίγουρα όχι το 4%. Ενδιαφέρον για τις εκλογές δηλώνει το 84% (πολύ ή αρκετά), όχι και τόσο το 9% και καθόλου το 7%.

Ως προς το αν είναι βέβαιοι για την επιλογή τους την Κυριακή βλέπουμε ότι το 53% δηλώνει απόλυτα βέβαιος/η, το 25%, δηλαδή 1 στους 4 μάλλον, το 13% όχι και τόσο ενώ καθόλου βέβαιος/η δηλώνει το 7%. Περισσότερο αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν, και είναι λογικό, δηλώνουν όσοι βρίσκονται μεταξύ 17-26 ετών, δηλαδή η Generation Z.

Αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων το 68% προέρχεται από εκείνους που είτε δεν ψήφισαν είτε έριξαν άκυρο/λευκό. Το 16%, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δηλαδή, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, 3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2% από το ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε, λοιπόν ότι πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν. Αν δηλαδή θα επιστρέψουν στο γαλάζιο… μαντρί ή αν θα μετακινηθούν σε άλλα κόμματα.

Αυτοδυναμίες

Σταθερά τις τελευταίες ημέρες είναι τα ποσοστά εκείνων που θέλουν αυτοδύναμες ή όχι κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, το 50% είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% θέλει συνεργασίες κομμάτων.

Η πορεία της χώρας

Προς τη λάθος κατεύθυνση κινείται η χώρα, λέει το 56% (άνοδος 2 μονάδες) και προς τη σωστή το 38%.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια με 33% και ακολουθούν οικονομία με 27%, ανεργία με 7%, διαφθορά με 4%, ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4%.

Χαμηλά είναι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αφού βρίσκεται στο -32 από -26 τον Απρίλιο.

Αξιολόγηση

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η αρνητική αξιολόγηση από τους πολίτες η οποία φτάνει στο 74% ενώ η θετική είναι μόλις στο 19% και μάλιστα υποχωρεί 2 μονάδες σε μία εβδομάδα.

Στο 57% είναι η αρνητική αξιολόγηση για τη Νέα Δημοκρατία ενώ η θετική υποχώρησε κατά 3 μονάδες φτάνοντας το 35%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.