Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT, με όλες τις δυνατότητες που αυτό παρέχει. Χθες ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου συνεδρίασε για το θέμα και ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει το ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε ότι η κυβερνητική παρέμβαση θα είναι ζωτικής σημασίας για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που έρχονται από τα όλο και πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
«Καθώς αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Κι εμείς το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI στην ακρόαση που έγινε στη Γερουσία σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Άλτμαν τόνισε ότι το ChatGPT πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εργαλείο και όχι σαν υποκατάστατο του ανθρώπου και πρότεινε τη δημιουργία ενός αμερικανικού ή παγκόσμιου οργανισμού που θα αδειοδοτεί τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και θα έχει την εξουσία «να αφαιρεί την άδεια και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας».
Ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας
Και ενώ δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι το Κογκρέσο θα καταρτίσει νέους σαρωτικούς κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι νομοθέτες, οι ανησυχίες έφεραν τον Άλτμαν και άλλους διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Sam Altman, CEO of ChatGPT parent company OpenAI, is addressing concerns over the technology while testifying before Congress.
Altman says the technology will entirely automate some jobs, but also create new ones that «we believe will be much better.»https://t.co/ao01hIwvOk pic.twitter.com/DmwBbqdsml
— The Associated Press (@AP) May 16, 2023
Ο Άλτμαν εξέφρασε τον δικό του χειρότερο φόβο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη τονίζοντας ότι «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κόσμο, αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, μπορεί πραγματικά να πάει πολύ στραβά». Παράλληλα αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος στις δουλειές, θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος γι’ αυτό».
«Δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό εκρήγνυται» δήλωσε ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους νομοθέτες με πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.