Η γυναίκα και η θέση της στην κοινωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Κατερίνα Καινούργιου, στην εκπομπή Super Κατερίνα.

Μέσα από τη Μονάδα Καινοτομίας για τις γυναίκες, που προωθεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την ανισότητα στις αμοιβές ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, τη στήριξη στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά και την υποβοηθούμενη παραγωγή, καθώς και την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας που έχει κατά κύριο λόγο θύματα γυναίκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κόρες του, Σοφία και Δάφνη, τον τρόπο που μεγαλώνουν, την καίρια συμβολή της Μαρέβας στην ανατροφή τους και δήλωσε περήφανος για το τι άνθρωποι έχουν γίνει.

Στην ερώτηση ποιον πολιτικό αρχηγό θα επέλεγε για να βγει έξω και να πιει μια μπίρα διάλεξε τον… Δημήτρη Κουτσούμπα!

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα

«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, το κάνουν με μεγάλο κέφι και δυναμισμό. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Ένα είναι βέβαιο, υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία και να υπάρχει ίση μεταχείριση της γυναικείας με την αντρική εργασία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Προϋπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια έχουμε εντάξει μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Για την δεύτερη 4ετια θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Αυτό δεν το πετυχαίνεις με ένα νόμο και ένα άρθρο. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού, όσο η ανεργία μειώνεται η εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη».

«Είμαι υπερήφανος και για τα τρία μου παιδιά»

Απαντώντας σχετικά με τις συμβουλές προς τις κόρες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τον μεγαλύτερο ρόλο έχει παίξει η μητέρα τους, Μαρέβα, είναι μια γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της και τους έχει μάθει να ορίζουν το μέλλον μου.

«Η Μαρέβα είναι μια εξαιρετικά δυναμική και αυτόνομη γυναίκα, που πατάει καλά στα πόδια της, έμαθε στις κόρες μας πρώτα έμαθε να διεκδικούν, να στέκονται με αυτοπεποίθηση απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία. Είμαι υπερήφανος και για τα τρία μου παιδιά, ειδικά τα κορίτσια μου είναι σύγχρονα, πάνω από όλα άνθρωποι, που νοιάζονται για τον άνθρωπο που πονάει, που βοηθούν πολύ διακριτικά άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Το μήνυμα που περάσαμε ως γονείς στα παιδιά μας ήταν ότι είστε προνομιούχα παιδιά, σας έδωσε ο Θεός πολλά χαρίσματα, μεγαλώνετε σε οικογένεια που σας έδωσε εφόδια, σκεφτείτε τι πρέπει εσείς να επιστρέψετε στην κοινωνία και πώς μπορείτε να είστε όχι μόνο πετυχημένοι ώστε να είστε χρήσιμες στην κοινωνία».

«Μου φαίνεται παράξενο να γίνω παππούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να γίνει παππούς: «Ναι, το έχω σκεφτεί, φτάνει πια κάποια ηλικία, όσο και να ακούγεται παράξενο. Η Σοφία είναι 26, ο Κωνσταντίνος είναι 25. Ναι, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή -και δεν θα αργήσει πάρα πολύ αυτή η ώρα- θα γίνει κι αυτό».

Και πρόσθεσε: «Μου φαίνεται πάρα πολύ παράξενο γιατί αισθάνομαι πολύ νέος και δεν φαντάζομαι κατ’ ανάγκη τον εαυτό μου να είναι παππούς. Από την άλλη πιστεύω ότι θα είναι μια μοναδική εμπειρία και νομίζω ότι αυτό που λένε οι παππούδες και οι γιαγιάδες, ότι τα εγγόνια δίνουν έτσι μία δεύτερη ένεση νεότητας, είναι αλήθεια».

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και υιοθεσίες – «Θέλουμε να σταθούμε στις γυναίκες»

Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας, σε βάθος χρόνου, χαρακτήρισε την υπογεννητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στα μέτρα στήριξης των γυναικών που αποκτούν παιδιά.

«Έχουμε δώσει στη γυναίκα μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχει το σώμα της. Συνέβαινε το παράδοξο μία γυναίκα μπορεί να έχει χωρίσει αλλά το γονιμοποιημένο ωάριο να απαιτούσε του συναίνεση του τέως συζύγου της. Αυτά άλλαξαν. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Έχουμε πλήρη αίσθηση ότι θέλουμε να σταθούμε στις γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρία παιδιά» είπε.

«Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Δεν διορθώνεται με ένα μέτρο. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι’ αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, πώς αυξάνουμε τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις. Ακούω το αίτημα για στήριξη όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων που απαιτούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα το εξετάσω» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα των υιοθεσιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Θέλουμε να βγουν τα παιδιά από  τα ιδρύματα. Ο θεσμός της αναδοχής τώρα αρχίζει και ριζώνει. Δεν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μικρά παιδιά σε ιδρύματα που περιμένουν να υιοθετηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ενδοοικογενειακή βία: «Θωρακίζουμε και δίνουμε δύναμη στη γυναίκα να μιλήσει»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία και επισήμανε πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση στις νέες γενιές.

«Στη διάρκεια της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πρωτίστως με θύματα γυναίκες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το όρο γυναικοκτονία ώστε να αναδείξουμε ένα φαινόμενο που προϋπήρχε αλλά δεν του δίναμε την απαραίτητη σημασία. Θωρακίζουμε και δίνουμε δύναμη στη γυναίκα να μιλήσει πριν έχουμε τραγικές καταλήξεις. Έχω μιλήσει με γυναίκες που έχουν χάσει κόρες, με άγγιξε πάρα πολύ αυτή η συζήτηση» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Η πιο σημαντική παρέμβαση είναι στη νέα γενιά, στα σχολεία μας, να μάθουμε στα νέα παιδιά τι σημαίνει η ανεκτικότητα, ειδικά στα αγόρια, γιατί δεν είναι κουλ -στα αγόρια μας- να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς ενώ μίλησε και για τα τραγούδια που προβάλλουν άλλα στερεότυπα από τα σωστά. «Αυτά τα στερεότυπα προωθούν τη βία, μόνο και μόνο τα λεξιλόγια που χρησιμοποιούν είναι απαράδεκτα, δεν μπορώ να μην το σχολιάσω, δεν έχω δυσκολία να μην το πω ακόμα και αν αυτό με κάνει αντιδημοφιλή».

Με ποιον θα έπινε μπίρα

Η Κατερίνα Καινούργιου ρώτησε τον πρωθυπουργό με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έβγαινε για μια μπίρα. «Θα έβγαινα για μπίρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα έβγαινα γιατί θα ήθελα να καταλάβω τι κάνει έναν άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής. Θα κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι δεν ταιριάζουν για παρέας: «Δεν είναι ο άνθρωπος που θα έβγαινα να πιώ μια μπύρα. Το ίδιο θα έλεγε κι αυτός για μένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε ευγενείς όταν βρισκόμαστε».