Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για μια γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2023, λοιπόν, η Γιορτή της Μητέρας, γιορτάζεται σήμερα, Κυριακή 14 Μαΐου. Ομως δεν ήταν πάντα έτσι για τη χώρας μας.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
Η λατρεία περνά κατόπιν στην κόρη της Ρέα σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών» και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.
Επίσης ήταν γυναίκα και αδελφή του τιτάνα Κρόνου. Δίπλα στον Κρόνο καθόριζε τη ροή των πραγμάτων (Ρέα = αυτή που ρέει), καθόριζε μέσα στο βασίλειο του Κρόνου-Χρόνου την κίνηση και τη διαδοχή.
Αργότερα, έγινε η θεά της γονιμότητας και από τα σπλάχνα της βγήκαν οι πρώτοι Ολύμπιοι θεοί, Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Άδης, Ποσειδώνας, Δίας.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Τι ίσχυε στην Ελλάδα έως τη δεκαετία του 1960
Στην Ελλάδα του Χριστιανισμού, η Γιορτή της Μητέρας ήταν συνδεδεμένη με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Την ημέρα εκείνη, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει». Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ο διπλός εορτασμός για τη Γιορτή της μητέρας, δηλαδή ο χριστιανικός και ο εκ Δύσεως ορμώμενος, ξεκίνησε το 1929. Ετσι γιορτάζονταν τόσο στις 2 Φεβρουαρίου όσο και τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο Χριστιανικός εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Ημέρα σαν τη σημερινή, τα παιδιά συνηθίζεται να προσφέρουν στις μητέρες τους ευχετήριες κάρτες και λουλούδια, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα όσα εκείνες μας προσφέρουν.
Η γιορτή της μητέρας και το κίνημα «Mothers Friendships Day»
Η Γιορτή της μητέρας όπως γιορτάζεται σήμερα, ιστορικά, προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων, με το όνομα «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Ann Jarvis, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).
Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις του ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, όπως με τον αγώνα για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκειά του.
Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν το «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας», για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.
Στην Αμερική, ο πρόεδρος, Γούντροου Ουίλσον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».