Η ατζέντα της ημέρας: Ανοίγουν οι κάλπες στην Τουρκία – Γιορτή της Μητέρας – Ο μεγάλος νικητής της Eurovision

1

Ανοίγουν οι κάλπες στην Τουρκία

  • Ποιος αναμένεται να κερδίσει:  Παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το αποτέλεσμα παραμένει οριακό κι αμφίρροπο.
  • Τι θα γίνει αν υπάρξει β’ γύρος; Το συνηθέστερο ερώτημα στην Τουρκία είναι αν θα υπάρξει β’ κύκλος εκλογών, στις 28 Μαΐου. «Αν πάμε σε β΄γύρο, θα βγει πρώτος ο Ερντογάν», επαναλαμβάνουν στελέχη του CHP του Κιλιτσντάρογλου, κάτι που απεύχονται.
  • Τι περιμένουν σε Αθήνα και Λευκωσία: Από το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθούν πολλά για την επόμενη μέρα στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Ελληνες και οι Κύπριοι πολιτικοί είναι βέβαιο ότι το βράδυ της Κυριακής θα δουν τουρκικές εκλογές. Ακόμα και αν δεν εκφράζουν δημοσίως τις προτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι ότι έχουν μετρήσει τους δύο μονομάχους. Με τη συνταγή αποστάσεις και ισορροπίες να έχει αποδειχθεί επί του παρόντος η σοφότερη όλων.
2

Προφυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η ατζέντα της συνάντησης των G7 στην Νιιγκίτα της Ιαπωνίας

  • Το χρέος των ΗΠΑ: Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει πει ότι εντός εβδομάδων θα μπορούσε να συμβεί η πρώτη στην ιστορία χρεοκοπία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πιο δύσκολη» όσον αφορά τις συνομιλίες από ό,τι στο παρελθόν αλλά παραμένει αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί λύση.
  • Οι κεντρικές τράπεζες: Επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους επενδυτές στον απόηχο των πρόσφατων χρεοκοπιών των αμερικανικών τραπεζών, οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της G-7 διατήρησαν την εκτίμησή τους τον Απρίλιο ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «ανθεκτικό». Ωστόσο, δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν «τα κενά στα δεδομένα, την εποπτεία και τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος».
  • Η ανατολή της Κίνας: Η Κίνα ήταν επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων της G7, με την Ιαπωνία να πρωτοστατεί στις προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση της μεγάλης εξάρτησής τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
4

Σήμερα η γιορτή της μητέρας

  • Κάθε πότε γιορτάζεται: Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
  • Πώς ξεκίνησε: Η Γιορτή της Μητέρας αθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
  • Στην Ελλάδα: Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
5

Eurovision

  • Ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής: Τα προγνωστικά και τα στοιχήματα έπεσαν μέσα φέτος. Μεγάλη νικήτρια του 67ου διαγωνισμού στεύθηκε η Σουηδία με την Loreen και το «Tattoo». Αυτή είναι η έβδομη νίκη της σκανδιναωικής χώρας στην ιστορία του διαγωνισμού.
  • Ποια είναι η καλλιτέχνης που χάρισε στη Σουηδία τη νίκη: Η 39 ετών μαροκινής καταγωγής Loreen ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι μέσα από το 2004. Το 2012 εκπροσώπησε τη Σουηδία στον 57ο διαγωνισμό της Eurovision στο Μπακού, όπου και αναδείχθηκε νικήτρια. Με τη δεύτερη νίκη της χθες βράδυ, η Loreen έγραψε ιστορία και έγινε η μοναδική καλλιτέχνιδα μετά τον Τζον Λόγκαν που κατάφερε να κάνει το 2 στα 2.
  • Η τελική κατάταξη: Μετά τη Σουηδία, δεύτερη ήρθε η Φινλανδία. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ισραήλ, ενώ την τέταρτη θέση κατέκτησε η Ιταλία. Στην τελευταία θέση της πεντάδας βρέθηκε η Νορβηγία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.