Λίγες ώρες πριν περάσει το μεγαλύτερο τεστ η 20χρονη παντοκρατορία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 44χρονος κοσμοπολίτης Τζεμ, κάτοικος Άγκυρας, αλλά γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, με «θητεία» και στη Ν. Υόρκη, θα ψηφίσει το «Καλό Κόμμα ΙΥΙ» της Μεράλ Ακσενέρ, την οποία, κατά δήλωσή του, απεχθάνεται.

Η «στρατηγική ψήφος»

Παρότι τυπικός Κεμαλιστής και παραδοσιακά ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, «είναι ψήφος τακτικής», μας εξηγεί, σε μπαρ της τουρκικής πρωτεύουσας, δείχνοντας στο κινητό του τις δυο πλατφόρμες (Stratejik Oy Hareketi, Taktisel Oy) για την «στρατηγική ψήφο» που έχουν αναπτυχθεί, από επιτελεία ειδικών, προκειμένου ο Ερντογάν να αποκαθηλωθεί.

«Δαγκωτό» Κιλιτζνταρογλου από το Πράσινο Αριστερό Κόμμα Sol

Και οι δυο, με ελάχιστες αποκλίσεις, αναλύουν και υποδεικνύουν, λεπτομερώς, με νούμερα, ανά εκλογική περιφέρεια, σε ποιο από τα 6 κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, υπό το CHP, πρέπει κανείς να δώσει την ψήφο του. «Είναι καθαρή στατιστική, μαθηματικά», προσθέτει ο Τζεμ, για τη διαδικασία που μετρά πόσα «κουκιά» πρέπει να βγουν, ώστε να βγάλει έδρες βουλευτής της αντιπολιτευτικής συμμαχίας σε κάθε περιφέρεια.

Κεμάλ και Ερντογάν. Στην Αγκυρα

Αμφίρροπη μάχη

Μια ανάσα πριν από τις κρίσιμες εκλογές, και το αποτέλεσμα παραμένει οριακό κι αμφίρροπο για όσους δεν θέλουν να εκφράσουν ως βεβαιότητα την πολιτική τους επιθυμία. «Σε μια κανονική χώρα θα ήξεραν με βεβαιότητα ποιος θα βγει. Εδώ ακόμα δεν γνωρίζει πραγματικά κανένας», υποστηρίζει διπλωματική πηγή, από πρεσβεία δυτικής χώρας στην ‘Αγκυρα, που κάνει τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι σε περίπτωση νίκης της αντιπολιτευτικής Συμμαχίας «θα επαναληφθλεί η κυβερνητική περιπέτεια του Ισραήλ. Ο συνασπισμός θα κρατήσει 6 μήνες το πολύ και κατόπιν θα επανέλθει ο Ερντογάν, όπως επανήλθε ο Νετανιάχου».

O Κιλιτζνταρογλου σε γιαπί της Άγκυρας

Το… σύστημα Ερντογάν

Η Ιλάιντα είναι μια καλοβαλμένη κάτοικος της Άγκυρας. Έχει μόλις βγει από το κομμωτήριο. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και συμβουλεύει, ανήμερα των εκλογών, να αποφύγουμε την περιοχή γύρω από το προεδρικό Μέγαρο. «Είναι πιθανό να γίνουν οδομαχίες μεταξύ ψηφοφόρων των δυο “στρατοπέδων”», μας λέει. Παρότι θα ψηφίσει Κιλιτζντάρογλου και σε αντίθεση με μερίδα δημοσκοπικών εταιρειών, εκτιμά ότι «έχει πιθανότητες να ξαναβγεί ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος με κάθε τρόπο το σύστημα που έχει στήσει. Είναι ένα ρεαλιστικό και σοβαρό σενάριο».

Προεκλογική Αγκυρα

Ακραία η πόλωση

«Τις τελευταίες 10 ημέρες η πόλωση έχει κορυφωθεί. Υπάρχουν και περιστατικά βίας σε βάρος υποψηφίων, μελών κομμάτων και περιπτέρων τους, σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς υπήρξε και η διαρροή ότι θα γίνει απόπειρα δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», αναφέρει ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος Μεχμέτ, που συμμετέχει στην συζήτηση, ερμηνεύοντας εμμέσως το αλεξίσφαιρο με το οποίο εμφανίστηκε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος πρόεδρος κατά την χθεσινή ομιλία του στην Άγκυρα, εγείροντας ανησυχίες.

Φοιτητές στην Τουρκία θα καταφύγουν στις φωτογραφίες έτοιμων ψηφοδελτίων με «σταυρωμένο» τον Ερντογάν, που όμως δεν θέλουν να ψηφίσουν, επειδή οι γονείς τους τους ζητούν να το φωτογραφίσουν την ώρα της κάλπης .

Η «βιομηχανία» παραγωγής ψεύτικων σταυρομένων

Ακόμη μια πρωτιά εν όψει των αυριανών διπλών (προεδρικών-βουλευτικών) εκλογών στην Τουρκία: η «βιομηχανία» παραγωγής ψεύτικων σταυρομένων (με τη σφραγίδα EVET, δηλαδή ΝΑΙ) ψηφοδελτίων, από γραφιστικά γραφεία. «Λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους γονείς μας να ψηφίσουμε ΑΚΡ και Ταγίπ Ερντογάν», μας διαφωτίζει η 20χρονη Ντέρια, η οποία κάθεται σε ένα παγκάκι, σε κεντρικό πεζόδρομο της Άγκυρας, με συμφοιτήτριά της. Σκοπεύει και η ίδια να καταφύγει στο fake ψηφοδέλτιο, παρόλο που δεν αρέσουν τα ψέματα, αλλά σκοπεύει να ψηφίσει μικρό κόμμα, που όμως δεν αποκαλύπτει.

Mια από τις ελάχιστες αφίσες του φιλοκουρδικού HDP.Τα γραφεία του μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Άγκυρας λόγω παλαιότερες επίθεσης που δέχτηκαν από Γκρίζους Λύκους

Η γκρίζα πρωτεύουσα χωρίς προεκλογικό χρώμα

Υπάρχει κι η αστεία νότα, σε μια γκρίζα πρωτεύουσα χωρίς προεκλογικό χρώμα. Ο Σόλομον. Κάνει πραγματικά show μπροστά από το περίπτερο του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Νίκης (Zafer), που υποστηρίζει τον τρίτο υποψήφιο πρόεδρο, Σινάν Ογάν. Επιμένει ότι ο Ογάν είναι «εξαιρετικά υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με σπουδές στη Μόσχα». Η Μόσχα είναι «εμμονή» που επαναλαμβάνει. Αργότερα τρέχει για να αποδείξει από φωτογραφίες στο κινητό του ότι είναι Μορμόνος Χριστιανός, κάτι που πιθανώς αποκρύπτει από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους του Zafer, στο μικρό κιόσκι.

Ο Σόλομον ζητά ψήφο για τον Σινάν Ογάν που «σπούδασε Μόσχα»

Θα πάμε σε β’ γύρο;

Το συνηθέστερο και βασανιστικότερο ερώτημα στην γείτονα είναι «αν θα οδηγηθούμε σε β’ κύκλο εκλογών, στις 28 Μαΐου;» Ο Σινάν Ογάν θα τραβήξει 30% από το μικρό ποσοστό του αποσυρθέντος, λόγω της διαρροής ροζ βίντεο, Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ το CHP θα απορροφήσει τη μερίδα του λέοντος, ένα 50%, σύμφωνα με εκτίμηση δανού αναλυτή που βρίσκεται στην Άγκυρα. Το υπόλοιπο 20% «θα απέχει». «Αν πάμε σε β΄γύρο, θα βγει πρώτος ο Ερντογάν», επαναλαμβάνουν στελέχη του CHP, κάτι που απεύχονται.

H προεκλογική γωνία του CHP στην Αγκυρα σήμερα έχει διαλυθεί.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι και όλα τα κόμματα στην Τουρκία «συνωστίζονται» σε κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα σταυροδοσίας βουλευτή (δεν υπάρχει ονομαστικός σταυρός), αναλόγως με το Ισραήλ και την Αλβανία. Αναδεικνύονται από τις έτοιμες λίστες, βάσει του ποσοστού κάθε κόμματος. Λευκό στην Τουρκία νοείται το ψηφοδέλτιο που δεν έχει σφραγίδα EVET (NAI). Άκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο με μουτζούρα, λαδιά, υβριστικό μήνυμα κ.ο.κ.