Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση σύλληψης του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη,  από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Σήμερα το μεσημέρι, κατά πληροφορίες, αναμένεται να γίνει η δίκη στην Αλβανία

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σκληρό μήνυμα στην Αλβανία, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας», ενώ έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία.

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Καλούμε τις (αλβανικές) αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα» διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χιμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στην Αλβανία.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τι είπε ο Εντι Ράμα

Με προκλητικό τόνο τοποθετήθηκε ο Έντι Ράμα , επί της σύλληψης του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας,  Φρέντι Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σύλληψη Μπελέρη ως «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Σημειώνεται ότι ο ομογενής υποψήφιος συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, αργά το βράδυ της Πέμπτης (11/5)  στο σπίτι του.

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα απαίτησε η σύλληψη από τις αλβανικές Αρχές να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη», ενώ κάλεσε να μη σπεύσουν κάποιοι να προβούν σε πολιτικά συμπεράσματα και να αφήσουν ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψη κάνουν λόγο για άτομο το οποίο ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν εκ μέρους του Μπελέρη και του υποσχέθηκαν πως θα του έδινε 100.000 αλβανικά λεκ με αντάλλαγμα την ψήφο του.

ΠαΣοΚ: Ο Ράμα θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα

«Προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας», χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο κ. Ράμα, ο οποίος «πριν από κάποιους μήνες έπλεκε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα με απειλές, συλλήψεις και εκβιασμούς να επηρεάσει τους Έλληνες ομογενείς, να μειώσει τη συμμετοχή τους και να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκαθαρίσουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», όπως υπογραμμίζει.

Οι αντιδράσεις

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στη Χειμμάρα στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε » κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού, αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ.Μπελέρη στην Χειμάρρα.

«Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών, αφού καταγγέλλει διαρκείς «καθεστωτικές πρακτικές» του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας, καλεί τους ομογενείς “να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντυ Μπελέρη” .

Άντρες των μυστικών αστυνομικών δυνάμεων συλλαμβάνουν τον ομογενή υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μαζί με τους συνεργάτες του δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα όπου και κρατείται μέχρι αυτή την στιγμή με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων.

«Αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι»  – Η ανάρτηση του Πύρρου Δήμα

Την οργή του εξέφρασε ο Πύρρος Δήμας για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές.

«Κάποιοι είχαμε τη βαριά και σκοτεινή μοίρα να μεγαλώσουμε με το φόβο των συνεπειών της ελευθερίας του λόγου & υπο τη συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Σήμερα, αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι σε συμπεριφορές που πληγώνουν τη δημοκρατία & τραυματίζουν το κράτους δικαίου» έγραψε στο Twitter ο χρυσός ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, ο οποίος κατάγεται από τη Χειμάρρα.

Το χρονικό

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Σε βίντεο φαίνεται ο κ. Μπελέρης να συνομιλεί σε κεντρικό δρόμο με συνεργάτες του, όταν εμφανίζονται ασφαλίτες του Έντι Ράμα, που τον αρπάζουν, τον σέρνουν και του φοράνε χειροπέδες. Στη συνέχεια περνάνε χειροπέδες και στους δύο συνεργάτες του, τους βάζουν σε μία κλούβα και φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας ως υποψήφιος δήμαρχος, υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Δείτε το βίντεο της σύλληψης: